Λαχταριστό κοτόπουλο με πατάτες και πορτοκάλι στη γάστρα από τα χεράκια της Ντίνας Νικολάου!

Το πορτοκάλι ταιριάζει απόλυτα στα πουλερικά και δίνει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα στις πατατούλες.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα, το κρεμμύδι το βαλσάμικο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και βυθίζω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σκεπάζω με μεβράνη και αφήνω το κοτόπουλο για 2-3 ώρες στο ψυγείο για να μαριναριστεί.


Καθαρίζω τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνω, τις ανακατεύω με τις φέτες των πορτοκαλιών και τις απλώνω στη γάστρα.
Επάνω στις πατάτες τοποθετώ τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνω με τη μαρινάδα. Σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω στο για 1½ ώρα. Σερβίρω το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με λίγο έξτρα ξύσμα από πορτοκάλι.

για 6 μερίδες
1 κοτόπουλο 1½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
χυμός από 2 πορτοκάλια, κατά προτίμηση βιολογικά
το ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
½ φλυτζάνι ξίδι βαλσάμικο
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
4-5 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πηγή: dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr