Bloomberg: Χωρίς ευρώ στις τράπεζες η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή - Η ΕΚΤ απειλεί την Ελλάδα!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απειλεί να διακόψει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αποδειχθεί εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν ένα «διάδοχο» του προγράμματος διάσωσης. Η ΕΚΤ δια στόματος του προέδρου της Mario Draghi, έχει καταστήσει σαφή την θέση της: χωρίς πρόγραμμα δεν εγγυόμαστε ρευστό από εμάς.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Draghi επαναλαμβάνει μια τακτική της ΕΚΤ που χρησιμοποιήθηκε στην ιρλανδική και κυπριακή περίπτωση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, όπου η προοπτική της απουσίας των κεφαλαίων της ΕΚΤ, βοήθησαν τους πολιτικούς να διαμορφώσουν αντιστοίχως τη δράση τους. Εν τω μέσω υποσχέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η ΕΚΤ σηματοδοτεί την προθυμία της να αποσύρει την χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ ακόμη και οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κρίση που τελικά την φέρει να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ευρώπη, δηλώνει ότι «ενώ αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι απειλητική, όπως διαδίδονται γύρω-γύρω, θα ήταν αξιοσημείωτο εάν πραγματικά εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την απειλή της αμοιβαίας καταστροφής. Αλλά το να αποσύρει στα αλήθεια την χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα οδεύει σε έξοδο από το ευρώ».

Από το 2010 η ΕΚΤ αποδέχεται τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και τους υποστηριζόμενους από το δημόσιο τίτλους ως collateral στις λειτουργίες αναχρηματοδότησής της, όσο η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τα μέτρα λιτότητας και τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσης.

ΟΙ ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σε αυτές τις λειτουργίες για την χρηματοδότηση των 45 δισ. ευρώ. Ο χρόνος όμως περνάει και η τρέχουσα συμφωνία με την τρόικα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Μια συμφωνία για μια ECCL μπορεί να είναι μια αρκετή δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά. Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μπορεί να είναι αδύνατη εάν συνεχίσει να απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που πιθανώς θα συμπεριλαμβάνονται στην ECCL. Σχεδιάζει να σταματήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού για να ανακουφίσει την φτώχεια, και επιθυμεί μια περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΚΤ σε διεθνή ζητήματα, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Μια λύση για τις τράπεζες που έχασαν την χρηματοδότηση της ΕΚΤ στο παρελθόν, ήταν ο ELA. Είναι ένα μέσο που η Ελλάδα πρόκειται να ξαναδοκιμάσει (το είχε χρησιμοποιήσει το 2012 μετά από την αναδιάρθρωση), ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.

Από την 1η Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον κάποιες μορφές τραπεζικών ομολόγων μη καλυμμένων από κρατικές εγγυήσεις. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα πιθανώς θα πρέπει να καλύψουν το κενό με τον ELA. Ενώ τα κεφάλαια παρέχονται από την εθνική κεντρική τράπεζα με δικό της ρίσκο, πρέπει να εγκριθούν από την ΕΚΤ, δίνοντάς της ακόμη μόχλευση.

Αυτό είναι ένα ζήτημα για την Ελλάδα, όπου οι τράπεζές της είναι μεταξύ των περισσότερο εξαρτημένων από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας. Η αναχρηματοδότηση αντιστοιχεί σε περίπου 11%-12% του ισολογισμού του εθνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί εάν οι Έλληνες καταθέτες αυξήσουν τις απόσυρση καταθέσεων εν τω μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας. Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και έχουν ενισχυθεί έκτοτε, σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη με γνώση του θέματος.

Αυτό που έχει σημασία σε όλη την συζήτηση, είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η χώρα εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να ξεκινήσει την αγορά κρατικών ομολόγων για να καταπολεμήσει την απειλή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα εξετάσει ένα πακέτο QE στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου.

Τελικά, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο πίσω είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τις προσπάθειες λιτότητας, προτού αντιδράσει η ΕΚΤ.

«Δεν θα είναι προς το συμφέρον του Αλ. Τσίπρα να βάλει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ. Αλλά θα δούμε ακραίες διπλωματικές κινήσεις και μικροπολιτικές τακτικές προτού μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την στροφή», αναφέρει ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας, Γιώργος Παγουλάτος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr