Ο Λάκης Γαβαλάς μας ξεναγεί στο.. "στοιχειωμένο παλάτι του" - "Ήμουν το εξιλαστήριο θύμα - Έξω είναι οι κλέφτες"
Ένας άνθρωπος που νιώθει πως διασύρεται, ένας πολίτης που δηλώνει πως αδικείται, ένας επιχειρηματίας που θέλει να ξεκινήσει από την αρχή... από όποια πλευρά και να το δει κανείς, ο Λάκης Γαβαλάς πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα.
«Χρησιμοποιήθηκα από το ελληνικό Δημόσιο ως το εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να φανεί πως πλέον το σύστημα κάνει σωστή δουλειά και πως τώρα στην Ελλάδα και οι επώνυμοι τιμωρούνται. Ομως εγώ ούτε έκανα ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ούτε έκλεψα από το Δημόσιο όπως έκαναν όσοι θα έπρεπε να τιμωρηθούν. Γιατί στην πλειονότητά τους αυτοί που έκλεψαν είναι έξω. Ημουν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που λόγω της κρίσης και κάποιων ανθρώπων της εταιρείας μου, τους οποίους λανθασμένα εμπιστεύτηκα, έπεσα έξω. Εγώ χρωστάω, δεν έκλεψα, και θέλω να πληρώσω», δηλώνει με πικρία ο Λάκης Γαβαλάς στο «Εθνος της Κυριακής».
«Εδώ και καιρό προσπαθώ να δώσω ως αντάλλαγμα για τα χρέη μου στο Δημόσιο, τα οποία είναι 17 εκατ. ευρώ, το κτίριο όπου στεγάζονταν οι επιχειρήσεις μου στην Κάντζα, που έχει εκτιμηθεί ότι αξίζει από 42 μέχρι 37 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Σγουρός είχε προτείνει να στεγαστούν στο κτίριο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ετσι το κράτος θα γλίτωνε 10 εκατ. ευρώ τα οποία δίνει κάθε χρόνο σε ενοίκια. Το θέμα όμως για διάφορους λόγους έχει μπλοκάρει και το κτίριο έχει λεηλατηθεί πολλές φορές», αποκαλύπτει ο κ. Γαβαλάς, περιγράφοντας την περιπέτεια στην οποία τον έβαλε η... γραφειοκρατία.
«Αναγκάστηκα παρόλο που είμαι σε κακή οικονομική κατάσταση να προσλάβω φύλακες. Η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται. Την καλέσαμε και μας είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το κτίριο είναι δεσμευμένο, αλλά και όλη μου η περιουσία, όπως το σπίτι μου στην Κηφισιά και το εξοχικό μου στη Μύκονο, το οποίο επίσης έχει λεηλατηθεί. Εγώ εξακολουθώ να συλλαμβάνομαι για τα χρέη μου, ενώ όλα τα χρήματα που παίρνω από το Dancing With The Stars τα παίρνει το ΣΔΟΕ. Παρόλο που υπάρχει τρόπος να πληρωθούν τα χρέη, η υπόθεση έχει παγώσει».
Η λεηλασία
Το υψηλής αισθητικής κτίριο των 20.000 τ.μ. είναι χτισμένο σε έκταση 40 στρεμμάτων, εφοδιασμένο με συστήματα υψηλής τεχνολογίας και διαθέτει τρεις εισόδους: «Τους έχω προτείνει αν δεν βρεθεί άλλη λύση να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως κέντρο φιλοξενίας για τους αστέγους. Τουλάχιστον έτσι δεν θα το λεηλατούν οι Τσιγγάνοι. Εχουν κλέψει καλώδια, ένα φορτηγάκι, ένα κλαρκ, μια γεννήτρια κ.λπ.».
Ο ίδιος γυρνώντας τον χρόνο πίσω έχει μετανιώσει για τη μεγαλεπίβολη επένδυση στην οποία προέβη. Σπούδασε χορό στη Σχολή «Ραλλού Μάνου» και στα 20 του χρόνια επιλέχτηκε να χορέψει για την ιταλική Rai. Εμεινε στο εξωτερικό 9 χρόνια και απέκτησε σημαντικές επαφές στον χώρο της μόδας:
«Επέστρεψα στην Ελλάδα το 1979 και δημιούργησα την εταιρεία εισαγωγής ρούχων από επώνυμους οίκους. Το 2010 αντιπροσώπευα 85 ξένες εταιρείες, το 90% των οποίων ήταν πολυεθνικές (Burberry, Moschino, Dolce & Gabanna, Dsquared κ.λπ.), διέθετα 850 πελάτες στη χονδρική, 13 καταστήματα και 300 εργαζομένους.Το κτίριο δημιουργήθηκε το 2006 στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και γιατί πίστευα στην ανερχόμενη ελληνική οικονομία, όπως την προέβαλλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλιώς δεν θα έκανα αυτές τις επενδύσεις.
Το κτίριο αυτό προοριζόταν να γίνει ο συνδετικός κρίκος της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και τον αραβικό κόσμο, όπου σκόπευα να επεκταθώ». Το ξέσπασμα της κρίσης όμως ήταν καθοριστικό για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του:«Οι τράπεζες δεν μου έδιναν τα χρήματα για να προπληρώσω το εμπόρευμα στις ξένες πολυεθνικές. Και φυσικά τα .LAK, η ελληνική γραμμή που δημιούργησα από το 2000, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Μου πρότειναν τότε να απολύσω το 50% του προσωπικού και δεν το δέχτηκα. Την ίδια περίοδο, στελέχη της εταιρείας, που είχα δίπλα μου 20 χρόνια, άρχισαν να με εγκαταλείπουν, αλλά αφού είχαν μαζέψει λεφτά στην τσέπη. Αυτοί έφευγαν ξηλώνοντας παραστατικά... Τότε διαπίστωσα τις καταχρήσεις και την κακοδιαχείριση».
Το 2011 ο κ. Γαβαλάς προσέλαβε μια λογιστική εταιρεία για να κάνει έλεγχο στην επιχείριση. «Αποδείχθηκαν για τα τελευταία 4 χρόνια διάφορες καταχρήσεις. Τα πορίσματα τα έδωσα στις αρχές. Εχω κάνει μηνύσεις αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Γιατί αυτοί δεν έχουν διωχθεί ακόμα ενώ για μένα έχουν βγει τόσα εντάλματα;». Ηδη όμως από το 2010, όταν είδε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά έβαλε αγγελία για να πουλήσει το κτίριο.
«Ο κ. Σγουρός έδειξε ενδιαφέρον. Δήλωσε πως η περιφέρεια πληρώνει 10 εκατ. ευρώ σε ενοίκια κάθε έτος ενώ εάν έπαιρναν το κτίριο και οι υπηρεσίες της στεγάζονταν εδώ σε ενάμιση χρόνο το κράτος θα είχε αποσβέσει το κόστος. Πηγαίνει το θέμα τότε στον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε ότι θα το μελετήσει. Το κλίμα ήταν θετικό στο να κλείσει η υπόθεση. Κάποιος όμως τους είπε πως το κτίριο έχει αυθαιρεσίες και το θέμα παγώνει. Λέω, εντάξει, να το τακτοποιήσουμε το ζήτημα του αυθαίρετου, γιατί δεν ήταν σοβαρό. Και πάλι όμως το θέμα μπλόκαρε. Μου είπαν τότε ότι ίσως κάποιοι οι οποίοι έχουν συγγενείς ή φίλους που είναι κάτοχοι των ακινήτων που νοικιάζει η περιφέρεια μπλοκάρουν την υπόθεση γιατί θα έμεναν ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους. Εγώ τι να πω ύστερα από αυτά; Μετά τη φυλακή πήγα και στη Δίωξη Μαύρου Χρήματος. Τους ανέφερα την πρόταση του κ. Σγουρού και ότι θα πρέπει να αποδεσμεύσουν το κτίριο για να προσχωρήσει η υπόθεση. Η απάντησή τους ήταν: ''Κύριε Γαβαλά, σας εκτιμάμε, αλλά εμείς παίρνουμε, δεν δίνουμε κτίρια''».
Το ερώτημα του Λάκη Γαβαλά είναι πώς είναι δυνατόν σε μια εποχή κρίσης να μην υπάρχει ευελιξία στην είσπραξη των χρεών με ανταλλαγές περιουσίας: «Μόνο από μένα θα γλίτωναν 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τους δικηγόρους μου έχουμε συμπεράνει πως πλέον θα ήθελαν να κλείσουν την υπόθεση αλλά σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία. Τους πολιτικούς τούς νοιάζουν οι ψήφοι τους και όχι να κάνουν δουλειά».Δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει από την αρχή στον χώρο της μόδας και του τουρισμού, ενώ διάσημοι ξένοι οίκοι όπως οι Dolce & Gabanna και ο Hermes του έχουν προτείνει συνεργασία. «Ομως κάθε μέρα ζω με την ιδέα μιας νέας σύλληψης. Πήγα στην τηλεόραση για να είμαι δημιουργικός. Ο κόσμος με αγαπά και με έχει κάνει ήρωα...».
Ο Λάκης Γαβαλάς ισχυρίζεται πως όλη αυτή η περιπέτεια τον έκανε πιο δυνατό. «Στη φυλακή έγραψα το βιβλίο για τη ζωή μου. Θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και θα γίνει και ταινία, μια διεθνής παραγωγή για την άνοδο και πτώση του lifestyle. Ξέρεις, πιο χλιδάτα ζω τώρα. Φοράω ό,τι θέλω και μου δανείζουν ό,τι θέλω ενώ κράτησα τους 5 φίλους που είχα από παλιά. Ομως αυτό που με πικραίνει πιο πολύ είναι ότι έχασα την περιουσία μου και μαζί έχασα και την οικογένειά μου. Μόνο η αδελφή μου η Νότα έχει μείνει δίπλα μου. Πλέον δεν φοβάμαι τίποτα εκτός από το να φτάσω σε σημείο κάποια στιγμή να ζητήσω ελεημοσύνη για να επιβιώσω. Μόνο αυτό με τρομάζει».
Πηγή:newsonly.gr- Μάγδα Λιβέρη
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr