Τραχανάς με γαρίδες, φέτα και βασιλικό - Ένα ελληνικό πιλάφι με γκουρμέ ταυτότητα!‏

Ενα διαφορετικό, θαλασσινό, ελληνικό «πιλάφι» για τους λάτρεις του τραχανά.

Ενα διαφορετικό, θαλασσινό, ελληνικό «πιλάφι» για τους λάτρεις του τραχανά.


Υλικά (για 4 άτοµα)

Για τη σάλτσα ντοµάτας

  •  10 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ξερά κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκελίδες σκόρδου
  • 30 γρ. πελτές ντοµάτας 
  • 300 γρ. ντοµάτες, ολόκληρες, από κονσέρβα
  • 12 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται
  • αλάτι

Για τον τραχανά

  •  1.200 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 400 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 12 µεγάλες γαρίδες, καθαρισµένες και κοµµένες σε χονδρά κοµµάτια
  • 60 γρ. λιαστές ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. φέτα, τριµµένη
  • 50 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
  • 100 γρ. φρέσκια ντοµάτα, χονδροκοµµένη
  • 10 γρ. βασιλικός, ψιλοκοµµένος

Εκτέλεση

Ετοιµάζουµε τη σάλτσα ντοµάτας και την αφήνουµε στην άκρη.

Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον αφήνουµε στην άκρη, διατηρώντας τον ζεστό. Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και ιδρώνουµε το κρεµµύδι. Σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώµα. Προσθέτουµε τον τραχανά και σοτάρουµε για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε το σκόρδο, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.

Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσέχουµε ώστε το βράσιµο να είναι µεν χαµηλό, αλλά ορατό. Αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε τον ζωµό, µέχρι να µαγειρευτεί ο τραχανάς στον βαθµό της αρεσκείας µας. Προσθέτουµε τις γαρίδες, τη σάλτσα ντοµάτας και τις λιαστές ντοµάτες και µαγειρεύουµε µέχρι να αποκτήσει ο τραχανάς το επιθυµητό χύλωµα.

Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε το βούτυρο, τη φέτα, την παρµεζάνα, την χονδροκοµµένη ντοµάτα και τον βασιλικό. Ανακατεύουµε ελαφρώς και σερβίρουµε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr