Good Νews: Διεθνής διαγωνισμός για καλύτερη πρόσβαση στην Ακρόπολη, στο διασημότερο μνημείο της Αρχαίας Ελλάδας & άδεια για πωλητήριο!

Ο Δημήτρης Πικιώνης οραματίστηκε την πορεία προς την Ακρόπολη ως «προσκύνημα»: Καθώς οι επισκέπτες προσέγγιζαν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, το «κάδρο» άλλαζε αποκαλύπτοντας διαφορετικές πλευρές των μνημείων. Αργότερα, η διάνοιξη μικρότερων μονοπατιών -κυρίως τη δεκαετία του ’70-, όπως επίσης και οι πεζοδρομήσεις στο πλαίσιο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του πνεύματος των αρχικών χαράξεων.

Σήμερα, οι ξεναγοί οδηγούν τα γκρουπ μέσω των παραδρόμων, κερδίζοντας χρόνο αλλά στερώντας τους την εντυπωσιακή θέα και συμβάλλοντας στον συνωστισμό, που δημιουργείται κοντά στην είσοδο.

Η αποκατάσταση της διαμόρφωσης Πικιώνη -κηρυγμένης ως μνημείο πρόσφατης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από την UNESCO- αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νικητές ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον ανασχεδιασμό των εγκαταστάσεων εισόδου της Ακρόπολης. Στόχος του διαγωνισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, είναι η επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας και λειτουργίας του χώρου. Παράλληλα, οι μελετητές θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν την εικόνα, που αντικρίζουν οι επισκέπτες, με την απομάκρυνση ορισμένων κτισμάτων και την αλλαγή χρήσης άλλων -π.χ. η παλιά ιματιοθήκη, το ταχυδρομείο, το κτίριο των ξεναγών κ.ά.- έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν ομοιογένεια.

Χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πλαίσιο αρχών, που θα ληφθεί υπόψη για τη διατύπωση των προδιαγραφών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση χωροθέτησης νέου πωλητηρίου στην Ακρόπολη, όπως επίσης και τη δοκιμαστική κατάργηση των δευτερευουσών προσβάσεων από το Ηρώδειο και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τόσο η θέση του υφιστάμενου πωλητηρίου, βόρεια του εκδοτηρίου εισιτηρίων και εκτός της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, όσο και τα προς πώληση προϊόντα -κυρίως εκμαγεία και εκδόσεις του ΤΑΠΑ-, δεν συμβάλλουν στην προσέλκυση επισκεπτών. Αφού εξέτασε πέντε διαφορετικές προτάσεις χωροθέτησης, το ΚΑΣ έκρινε ότι το νέο πωλητήριο θα πρέπει να κατασκευαστεί στον κόμβο της οδού Θεωρίας -κοντά στη λεγόμενη «θηλιά Πικιώνη» και στη θέση του άτυπου χώρου στάθμευσης-, όπου δεν θα ενοχλεί οπτικά, ούτε θα παρεμβαίνει στη χάραξη Πικιώνη. Διακριτικό και υψηλής αισθητικής, το κτίσμα θα είναι απόλυτα αναστρέψιμο, έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ή να τροποποιηθεί όταν έρθει η στιγμή για την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδίου διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr