Τι πρέπει να γνωρίζει ο ψηφοφόρος πριν πάει στην κάλπη την Κυριακή - Ποιες οι ποινές σε περίπτωση που δεν ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα!

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου καλούνται στις κάλπες 9.808.760 πολίτες. Οι κάλπες στα 19.733 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.

Τι συμβαίνει όμως εάν στους εκλογικούς καταλόγους εμφανίζεστε ως διπλοεγγεγραμμένοι ή τι ισχύει εάν δεν υπάρχει το όνομά σας στον εκλογικό κατάλογο. Αναλυτικές οδηγίες έχει δώσει το ΥΠΕΣ για την διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας που δίνει σαφείς κατευθύνσεις στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με εγκυκλίους του ΥΠΕΣ όπου δίνει αναλυτικές οδηγίες για την διενέργεια των εκλογών αναφέρεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μεταβολές που ισχύουν είναι εκείνες που ολοκληρώθηκαν και αποτυπώθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους που ενημερώθηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014. Με βάση την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία στα 574 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Ως ετεροδημότες δηλαδή θα μπορέσουν να ψηφίσουν όσοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Πρακτικά δηλαδή κατοχύρωσαν δικαίωμα ψήφου οι νέοι που γεννήθηκαν μέχρι το 1996.
Μάθε πού ψηφίζεις

Για διευκόλυνση των εκλογέων το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ» μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διεύθυνση και το εκλογικό τμήμα που θα πρέπει να κατευθυνθούν την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα να ενημερώνονται και τηλεφωνικά. Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον  τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 τις παρακάτω ώρες:
Παρασκευή                   09:00 έως 17:00
    Σάββατο                       09:00 έως 19:00
    Κυριακή                       07:00 έως 19:00
 

Πώς γίνεται η ταυτοποίηση για να ψηφίσουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.  Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Μπορώ να μην ψηφίσω;
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο η απάντηση είναι ότι «εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, η ψήφος είναι υποχρεωτική». Πάντως μέχρι τώρα ουδέποτε έχει ασκηθεί ποινική διαδικασία σε όσους δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με το νόμο, δικαιολογημένοι να μην ψηφίσουν είναι όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Οι εκλογείς δε χρειάζεται να ανησυχούν καθώς προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα θα ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον αριθμό των σταυρών που μπορούν να βάλουν. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
 
Τι συμβαίνει αν δίπλα στο όνομα στον εκλογικό κατάλογο υπάρχει το γράμμα Δ.
Είναι το σημείο που φανερώνει ότι ο εκλογέας είναι διπλοεγγραμμένος, οπότε θα πρέπει να υπογράψει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα.
 

Αν υπάρχει το γράμμα Ε.

Σημαίνει ότι πρόκειται για ετεροδημότη, δηλαδή για εκλογέα που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής του. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.
 

Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν υπάρχει το όνομά μας στον εκλογικό κατάλογο.
Να απευθυνθούμε στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είμαστε εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και να ζητήσουμε πιστοποιητικό εγγραφής για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr