Καλώς τα παιδιά! Ντάισελμπλουμ & Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα με οικοδεσπότη τον Γ. Βαρουφάκη!

Επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα) την Ελλάδα για να έχει εκ του σύνεγγυς επαφές με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη. Αν και δεν κατονόμασε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αρκέσθηκε να δηλώσει πως η συζήτηση μαζί του διήρκησε 15 λεπτά, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση για στενή συνεργασία.

Όπως είπε, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος για τη βούληση της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και για την επιθυμία να υπάρξει παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έγινε αναφορά σε ζητήματα όπως το χρέος και η δημοσιονομική πολιτική, καθώς ο Έλληνας αξιωματούχος δεν έχει καν τοποθετηθεί στη θέση του.

Πρέπει να σημειωθεί πως τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup μονοπώλησε το ελληνικό ζήτημα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον επίτροπο Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλαους Ρέγκλινγκ να δέχονται πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τις ελληνικές εκλογές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τα κόμματα που επικράτησαν στις εκλογές και συγκρότησαν κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευρωζώνη θα συνεργασθεί με αυτά με τον τρόπο που συνεργάστηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως το μέλλον της Ελλάδος είναι εντός της ευρωζώνης κα πως επιδίωξή του είναι να παραμείνει ακέραιος ο αριθμός των 19 κρατών μελών.

Ερωτηθείς για το πώς θα τετραγωνιστεί ο κύκλος όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν κάτι διαφορετικό από τους Γερμανούς ή Ολλανδούς ψηφοφόρους, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως δεν θεωρεί πως υφίσταται διαίρεση μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών προσέθεσε πως οι αγορές αντέδρασαν μετριοπαθώς σε αυτό. «Τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύθηκαν και δεν άλλαξαν εν μια νυκτί επειδή διεξήχθησαν εκλογές», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν το τέλος του Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως δεν το γνωρίζει. Αντίστοιχη απάντηση έδωσε και για εάν το θα γίνει αποδεκτό ελληνικό αίτημα για νέα παράταση, ενώ χαρακτήρισε «φήμες» τις πληροφορίες που μιλούν για εξάμηνη παράταση. «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα επιστρέψει η τρόικα τον επόμενο μήνα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε την στάση της κυβέρνησης», δήλωσε, και προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει αν ο χρόνος έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι αρκετός για να κλείσει η αξιολόγηση.

 

Στην Αθήνα την Πέμπτη και ο Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 15.00.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σουλτς θα έχει την Παρασκευή στο Στρασβούργο συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής. Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ήδη, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται προς την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 12ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση, έστω ανεπίσημη, έχει ήδη αρχίσει.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ρόλος της τρόικας στο επίκεντρο

Σημαντική θεωρείται από κάποιους κύκλους -όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ- η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Σουλτς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτών των κύκλων το κλειδί της συνάντησης βρίσκεται στην σύμπτωση επιδιώξεων του κ. Σουλτς, ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και στελέχους της SPD, και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς σε ό,τι αφορά τον ρόλο της τρόικας.

Με βάση αυτά, η συνάντηση αντιμετωπίζεται από την νέα κυβέρνηση ως καθοριστική - έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο - σε σχέση με την επίμονη εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει να διακηρύττει ότι «δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα».

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι συναντώνται οι επιδιώξεις, καθώς ο κ. Σουλτς ως πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου διεκδικεί από την πλευρά του μία κίνηση που θα την πιστωθεί ως αναβάθμιση του θεσμού. Επιπλέον, ως στέλεχος του SPD ανήκει στην ομάδα εκείνη που τάσσεται υπέρ του σταδιακού απεγκλωβισμού των Σοσιαλδημοκρατών από τον εναγκαλισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μία εκδοχή για την έκβαση της συνάντησης, η οποία πάντως δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά κυρίως να διαμορφώσει κλίμα, είναι να υπάρξει μία τοποθέτηση του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού υπέρ της ανάγκης μίας αναδιάρθρωσης της τρόικας, κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο «rebranding». Κάτι τέτοιο θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr