Grexit ή Greek Kolotoumba; Πώς έγινε το πατατράκ στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν 11,3 δις σε 3 μέρες!
Σαρωτικές απώλειες στις τράπεζες και τα blue chip και μάλιστα με ουρά πωλήσεων. Στο 43,81% η μετεκλογική πτώση του τραπεζικού δείκτη, εξαύλωση στα warrants. Εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα και ράλι στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Εικόνες αποκάλυψης στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με το πτωτικό σπιράλ σε πλήρη εξέλιξη και τους εν δυνάμει πωλητές σε απόλυτη κυριαρχία, όταν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι, παρά το σφυροκόπημα που έχει προηγηθεί, υπάρχει «ουρά» πωλήσεων, από όσους έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις, ή ακόμα και να μηδενίσουν την παρουσία τους στο Χ.Α.
Χρηματιστές αναφέρονται σε πωλήσεις «χωρίς αύριο» από ξένα χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι δεν έχουν λόγω παρουσίας σε μία Αγορά που δεν φαίνεται να εμπεριέχει σενάρια θετικών εκπλήξεων και η οποία το μόνο που δείχνει σαν «κύριο μενού» είναι το αυξημένο volatility, όταν κοπάσει το εν εξελίξει πτωτικό κύμα.
Του Θανάση Σταυρόπουλου - Euro2day
Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το κύμα πωλήσεων, από αυτούς που φοβούνται τα χειρότερα και προχωρούν σε κινήσεις «stop loss» και από τα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Χώρα. Και βέβαια η εμφανής έλλειψη πρόθυμων αγοραστών, κάνει το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών σαφώς πιο δύσκολο και χρονοβόρο, με αποτέλεσμα η πτωτική ταλαιπωρία να δείχνει μακρά, έστω και αν μεσολαβήσουν κάποιες ανοδικές "ανάσες" που θα είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούν οι τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις, όσα συντηρητικά χαρτοφυλάκια είχαν επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή και παρέμεναν αποστασιοποιημένα από την Αγορά με πληρωμένες θέσεις, δείχνουν να επαναδραστηριοποιούνται με σημαντικό αριθμό πωλήσεων που ξεκινάει από τον Τραπεζικό κλάδο και επεκτείνεται σε τίτλους εταιρειών που ενσωμάτωναν σενάρια αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, Λιμάνια), τα οποία εγκαταλείπονται, ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζουν μορφή, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας Κυβέρνησης.
Σε αυτά θα αρχίσουν να προστίθενται τα σενάρια για επανεξέταση των συμβάσεων για τους οδικούς άξονες, κάτι που έδωσε μία πρώτη "γεύση" στις μετοχές των "μεγάλων" Κατασκευαστικών εταιρειών και βέβαια του project στο Ελληνικό, κάτι που δεν άφησε ανεπηρέαστη την μετοχή της Lamda Development (-12,90%).
Εννοείται ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση τα "margin calls" βρέθηκαν "πρώτο τραπέζι πίστα" (θα πολλαπλασιαστούν αύριο αν συνεχιστεί η "νότια" κίνμηση) και αυτό είχε σαν συνέπεια τις "παράπλευρες απώλειες" στο ταμπλώ του 25αρη, από όσους επέλεγαν να ρευστοποιήσουν κάτι άλλο, πλην Τραπεζών, εκτιμώντας ότι οι απώλειες των Τραπεζικών μετοχών ήταν δυσανάλογα τεράστιες σε σχέση με την υποχώρηση που κατέγραφαν άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.
Εννοείται ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν "φοβήθηκαν" ούτε από την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Επ. Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε εκτενείς "real time" ελέγχους επί των πωλήσεων σε Τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να διαπιστώνεται η ταυτότητα των πωλητών και να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών.
Από εκεί και πέρα και όταν κατακάτσει η "σκόνη των επελαυνόντων πωλητών", η Αγορά θα αναζητήσει μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε τίτλους εταιρειών που το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους βασίζεται σε εξαγωγές και σε μετοχές εταιρειών, η πορεία των οποίων θα επηρεαστεί συγκριτικά λιγότερο από τυχόν Κυβερνητικές αποφάσεις.
Επιστρέφοντας στις "δάφνες" της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και υπάρχουν στατιστικά που ... ζαλίζουν.
Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες, αυτές σημειώθηκαν από Alpha Bank (υποχώρησε μέχρι τα 0,2590 ευρώ, -30%), Εθνική (μέχρι τα 0,79 ευρώ, -29,46%), Πειραιώς (έως τα 0,4930 ευρώ, -29,97%), Eurobank (μέχρι τα 0,10 ευρώ, -25,93%) και ΔΕΗ (μέχρι τα 4,25 ευρώ, -17,79%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε το σύνολο των Τραπεζικών warrants, αλλά και τους τίτλους των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank να κλείνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 53,22 μονάδες (-27,65%) να κλείσει στις 53,94 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 26,67%. Να σημειωθεί ότι το σημερινό -26,67% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες "ever", με τις μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 29/11/1985 (-32,45%).
Ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Με τους πωλητές να κάνουν το 3Χ3, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει μετεκλογικές απώλειες 15,39% και ο δείκτης των Τραπεζών απώλειες 43,81%.
Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2012 με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη παραπέμπει σε επίπεδα Ιουλίου 1986, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/7/1986 (53,84%).
Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν χαθεί 11,3 δισ ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα CDS «δείχνουν» κίνδυνο πτώχευσης 70%.
Στα επιμέρους, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις ο τίτλος της Alpha Bank καταγράφει αθροιστικές απώλειες 41,85%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει μειωθεί κατά 2,49 δισ ευρώ, η μετοχή της Εθνικής σημειώνει αθροιστικές απώλειες 42,81%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 2,208 δισ ευρώ, της Eurobank αθροιστικές απώλειες 42,2%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί κατά 1,074 δισ ευρώ και της Πειραιώς αθροιστικές απώλειες 48,71%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 2,887 δισ. Τέλος ο τίτλος της ΔΕΗ παρά το θετικό πρόσημο της πρώτης μετεκλογικής συνεδρίασης, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 20,96%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 294 εκατ. ευρώ.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Πρωτόγνωρες στιγμές γνωρίζει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά τρεις μέρες μετά τις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων 40ετών, επισημαίνει η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.
Σε ελεύθερη πτώση ο Τραπεζικός κλάδος του Χ.Α., με τις αποφάσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για το ρόλο του Κράτους μέσω του ΤΧΣ στη διοίκηση των Τραπεζών, να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το κόστος δανεισμού της Χώρας εκτινάχθηκε στη δεκαετία άνω του 10% αποτελώντας την έξοδο στις Αγορές "όνειρο θερινής νυκτός".
Από την άλλη, οι πρώτες ανακοινώσεις των Υπουργών, πριν ακόμα αναλάβουν και επισήμως τα χαρτοφυλάκια τους, προκάλεσαν μούδιασμα στους παράγοντες της Αγοράς και στους εν δυνάμει επενδυτές.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προ δύο κατευθύνεις, ή προς το "GREXIT" ή προς το "GREEK KOLOTOUMBA" με τις πιθανότητες να μοιάζουν μοιρασμένες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού και σύγχυσης, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες και αυτές είναι η δουλειά μας να αναδείξουμε. Διατηρώντας την αισιοδοξία μας για την τελική έκβαση, αυτής της μικρής σε διάρκεια, ελπίζουμε, περιπέτειας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, θα επικεντρώναμε τη προσοχή μας σε μετοχικούς τίτλους που ο κύκλος εργασιών τους επηρεάζεται σε περιορισμένο βαθμό από την Ελληνική Οικονομία.
Επίσης τα "κουρεμένα" ομόλογα που προέκυψαν από το PSI μπορεί να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης και αποτελούν την πιο ασφαλή έκθεση σε Ελληνικό ρίσκο σε περίπτωση επιδείνωσης.
Στα πλαίσια της επιθυμητής διαφοροποίησης, η έκθεση σε Κρατικό χρέος των Χωρών Μελών της Ευρωζώνης που θα επωφεληθούν του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης Draghi που ξεκινάει το Μάρτιο, αποτελεί μία ενδεδειγμένη εναλλακτική.
Επιπλέον θετικές αποδόσεις μπορούν να προκύψουν από μία τοποθέτηση σε μετοχικούς τίτλους Ευρωπαϊκών εταιρειών που αναμένεται να επωφεληθούν της πτώσης στην τιμή πετρελαίου, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους με ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας.
Τέλος και σύμφωνα με την άποψη της διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management, αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της πτωτικής τάσης του μαύρου χρυσού ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τα μικτά πρόσημα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, σήμερα, στις διεθνείς Αγορές, τόσο της Ασίας, όσο και της Ευρώπης (πιέζεται περισσότερο ο Ευρωπαϊκός Νότος), αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, όπου ο Nasdaq δείχνει να διαφοροποιείται επί το θετικότερον λόγω αποτελεσμάτων της Apple.
Το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας θα περιμένει τους σημερινούς "χρησμούς" της Fed, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να επιδείξει λιγότερο συντηρητική στάση, καθώς όπως όλα δείχνουν η ενδυνάμωση του δολαρίου αρχίζει να επιδρά στα αποτελέσματα των Αμερικανικών εταιρειών.
Μικρές απώλειες για τον χρυσό, ενώ επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα ευρώ και πετρέλαιο.
Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου, πολλά θα κριθούν από την δυνατότητα, ή μη, να υπερκεραστεί η ζώνη αντίστασης $1300 - $1306. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής θα δημιουργηθούν όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των $1274, επαναφέρει τα σενάρια τεσταρίσματος των $1253.
Επιστροφή στο ΧΑ
Συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες είχε η Citi, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα για τις καταθέσεις, τον ELA και τα "κόκκινα" δάνεια. Σύμφωνα με το "ρεπορτάζ" του οίκου οι εκροές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για φορολόγηση των καταθέσεων, αλλά όχι ένας φόβος των πελατών για έξοδο από το ευρώ. Οι εκροές, της τάξεως του 6% του συνόλου δεν επιδέχονται σύγκρισης με τις εκροές 37% στην κρίση του 2010-2012. Ωστόσο, η καταθετική βάση προσεγγίζει τα χαμηλά του 2012, στα 151 δισ. ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 7,8 από 7,5 ευρώ θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και σημειώνει ότι τα ισχυρά θεμελιώδη της εταιρείας στηρίζουν την κεφαλαιοποίηση σε ένα αβέβαιο εγχώριο περιβάλλον. Η αύξηση στην τιμή-στόχο αντανακλά την υψηλότερη αποτίμηση για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, λόγω των υψηλότερων περιθωρίων.
Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Fourlis, στα 3,6 από 7,2 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση για τον τίτλο σε "accumulate" από "buy". Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μείωση στην τιμή-στόχο οφείλεται στις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας στη δυναμική της Ελληνικής ανάπτυξης και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και στην αύξηση του ρίσκου για τις Ελληνικές μετοχές.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει αύριο Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το απόγευμα (16.00 ώρα Ελλάδας) μία συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα βασικά σημεία της συζήτησης θα περιλαμβάνουν: Τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τις συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Τραπεζών όσον αφορά τη ρευστότητα τους επόμενους μήνες, τον κίνδυνο μετάδοσης για την ευρύτερη Περιοχή και εναύσματα για μελλοντικές αξιολογήσεις.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εμβρόντητοι συνεχίζουν να δείχνουν μα τα όσα συμβαίνουν στην spot Αγορά, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και παρά τις πυκνές συναλλαγές επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης, αδυνατώντας, εκ νέου να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Αντίθετα επιμένουν τα αρνητικότατα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και όχι μόνο. Ξεκινώντας από το πρώτο, νέα σημαντική άνοδο δείχνουν να σημειώνουν οι αποδόσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (10,21%), 5ετες (12,92% και 3ετες (16,12%).
Από την άλλη, ο κίνδυνος χρεοκοπίας των Ελληνικών ομολόγων έχει εκτιναχτεί μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, με τα Ελληνικά CDS να υποδηλώνουν πιθανότητα 70% η νέα Ελληνική Κυβέρνηση να μην καταφέρει να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις σε ορίζοντα πενταετίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, το αντίστοιχο ποσοστό στις 23 Ιανουαρίου ήταν στο 59%.
Εν τω μεταξύ μετά τις δηλώσεις των κ.κ. Δρίτσα και Λαφαζάνη, που ουσιαστικά "βάζουν στο ψυγείο" τις εξελίξεις για ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΔΕΗ, αντίστοιχα, ακολούθησαν οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη σύμφωνα με τις οποίες υποσχέθηκε "ένα εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο δεν έχουν θέση οι αποκρατικοποιήσεις βασικών υποδομών όπως πχ τα Περιφερειακά Αεροδρόμια". "Αναγνωρίζω ότι ο κύκλος των έργων πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", σημείωσε ο κ. Σταθάκης ξεκαθαρίζοντας, όμως, παράλληλα ότι υπάρχει μια δεύτερη περιοχή στην οποία η νέα Κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια όπως πχ στο ζήτημα των Αεροδρομίων, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά και στα πολύ μεγάλα έργα.
Εννοείται ότι σε συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών", όπως οι τελευταίες, η τεχνική ανάλυση "σηκώνει τα χέρια ψηλά". Από εκεί και πέρα, πιθανή διάσπαση των 200 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα αναγκάσει ακόμα και τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με "αργά αντανακλαστικά" να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμε με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 702,61 μονάδες (-9,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 712,7 (-9,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 711,13 μονάδες με απώλειες 9,24%.
Ο τζίρος ιδιαίτερα υψηλός ξεπέρασε τα 199 εκατ. από τα οποία τα 15,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ). Πέντε τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Διακινήθηκαν συνολικά 341158416 τίτλοι, από τους οποίους οι 310190648 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 35 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.
Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.
Καταιγιστικές οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την ΕΕΕ (5,310 δισ) να παραμένει στην πρώτη θέση, ενώ στην δεύτερη θέση πλασαρίστηκε ο ΟΤΕ (3,808 δισ). Ακολουθούν οι Alpha Bank (3,46 δισ), Πειραιώς (3,038 δισ) και Εθνική (2,950 δισ).
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. "Με σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των δεικτών FTSE/ΧΑ Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ) και FTSE/ΧΑ-ΧΑΚ Τραπεζικός Δείκτης (FTSEB), το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE θα αναπροσαρμόσουν το επίπεδο και των δύο αυτών δεικτών πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 10, μετά το πέρας των συναλλαγών της συνεδρίασης της 3ηςΦεβρουαρίου 2015, εφαρμόζοντας πρακτικήπου έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στην οικογένεια δεικτών FTSE/XA".
ΧΠΑ
Συνεδρίαση σφοδρών απωλειών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ανεβαίνουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.294 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20.301, 19.292 για τον Φεβρουάριο και 1.009 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 209,25) κινήθηκε μεταξύ 208 και 235,25 μονάδων και μείωσε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,42%.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.200 Alpha Bank, 25.000 ΕΕΕ, 10.000 Ελλάκτωρ, 13.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (3.639), ΔΕΗ (2.852), Alpha Bank (20.826), Εθνική (26.258), Πειραιώς (13.558), Eurobank (7.710), ΟΠΑΠ (528), Μυτιληναίο (950), MIG (1.334), Ελλάκτωρα (242), ΓΕΚ (295), ΕΧΑΕ (102), Jumbo (179), Ελ. Πετρέλαια (160), Τιτάνα (169), Motor Oil (124).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ήπια ήταν η ρευστότητα για τα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς καταγράφηκαν συνολικά 595 τεμάχια (314 calls και 281 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 70%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (44.886.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.987.970 τεμ.), Εθνική (3.293.280 τεμ.).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr