Με πρόγραμμα τετραετίας στη Βουλή ο A.Τσίπρας - Γιατί αισιοδοξεί ο Πρωθυπουργός για συμφωνία με τους δανειστές;

Οι επόμενες ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup, με τις σκληρές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα να είναι υπό επεξεργασία.

Ομως, στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις επαφές και τις προτάσεις του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Χουλιαράκη, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη ο οποίος επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εχοντας διαρκή ενημέρωση, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται στις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις του να συμπεριλάβει μέτρα και κινήσεις ικανές να πείσουν τις Βρυξέλλες πρωταρχικά για τη μεταρρυθμιστική πρόθεση της νέας κυβέρνησης, με τη στρατηγική να καταστρώνεται στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το Σάββατο.

Όπως έγινε γνωστό σε δύο μέρη θα είναι χωρισμένες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας στις 7 το απόγευμα - για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού οι κυβερνητικές δεσμεύσεις θα αφορούν αφ' ενός τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και αφ' ετέρου τα επόμενα τρισήμιση χρόνια. Το πρώτο μέρος των δεσμεύσεων, δηλαδή αυτών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα συμπίπτει με το προτεινόμενο πρόγραμμα - γέφυρα στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση.

Από αυτή την άποψη συνδέονται άμεσα όσα θα δηλώσει ο κ. Τσίπρας με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, "o πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".

Επιπλέον όπως επιβεβαιώθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, οι προγραμματικές δηλώσεις των επόμενων ημερών θα βασίζονται σε τρεις άξονες:

- την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης (κάτι που θεωρείται και η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης)
- την επανεκίνηση της οικονομίας
- το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Όσα ζητούν οι δανειστές

Διεργασίες γίνονται όμως και στην άλλη πλευρά, εκείνη των δανειστών, που έστειλαν «μήνυμα» για τις προϋποθέσεις που θέτουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ζητούν είναι η ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης, όπως αποκάλυψε στο MEGA πηγή των δανειστών με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών.

Ακόμη, η Αθήνα θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «έχουν μείνει οι πλέον ανώδυνες».

Φωτογραφία: (EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΛΑΡΗ)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr