Δεν υποχωρεί η Κυβέρνηση - Ζητά συμφωνία-«γέφυρα» τριών μηνών - Τι θα πει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ & Ντράγκι
Μπορεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να δίνουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για να ζητήσει «αίτηση παράτασης» μέχρι την Τετάρτη 11/2 και οριστικοποίησή της έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει άλλα σχέδια και φαίνεται ότι το ελληνικό ζήτημα θα εξελιχθεί στο απόλυτο «θρίλερ» που θα απασχολεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις επόμενες τουλάχιστον 20 μέρες, μέχρι δηλαδή τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Με κομμένη την ανάσα η ελληνική αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί αν τελικώς η Αθήνα θα κάνει το μεγάλο άλμα «στο κενό» την 1η Μαρτίου του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές προτάσεις και πιέσεις για να (συν)υπογράψει το υφιστάμενο πρόγραμμα έως την Τετάρτη 11/2.
Στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup της Τετάρτης, ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει την «κόντρα» πρόταση της Αθήνας για μία συμφωνία-"γέφυρα" 3 μηνών. Θέλει μέχρι τον Ιούνιο να συνεχίζονται οι συζητήσεις, αλλά και η χρηματοδότηση (έστω και με επιπλέον 5 δισ. από έντοκα γραμμάτια) ενώ δεν θα υφίσταται πρόγραμμα.
Θα υποστηρίξει ότι τα δάνεια και το πρόγραμμα της Τρόικα δεν εξυπηρέτησαν το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους αλλά επιδείνωσαν το πρόβλημα χρέους και υπονόμευσαν την ανάπτυξη στη χώρα. Απέναντι στους... «ιεροεξεταστές» του Γιούρογκρουπ, ο κ. Βαρουφάκης προσέλαβε σαν «συνήγορο» τον συμβουλευτικό Οίκο LAZARD, που ανέλαβε από χθες και επισήμως δουλειά στη χώρα μας.
Αν και η κυβέρνηση θεωρεί (ή προβάλλει την εικόνα) ότι η Αθήνα μάχεται απέναντι στο Βερολίνο, τις ελληνικές θέσεις δεν υποστηρίζει ως τώρα καμία χώρα της ευρωζώνης. Αντιθέτως, ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται πλέον το μήνυμα «συνεργαστείτε και συμβιβαστείτε με τους εταίρους σας στην Ευρώπη».
Στο έκτακτο συμβούλιο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης για την Ελλάδα, θα παρευρίσκεται αυτοπροσώπως όλη η «ελίτ» της Τρόικας των δανειστών, με την οποία θέλει να συνομιλεί η κυβέρνηση -αφότου «κατήργησε» τους ελεγκτές υπαλήλλους της.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση όχι μόνο του προέδρου Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των υπολοίπων 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αλλά και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάντ αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Από τη συνάντηση αυτή θα φανεί αν υπάρχουν τυχόν περιθώρια αμοιβαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων έως το προγραμματισμένο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου, ή αν οι τελευταίες 12 μέρες του Φλεβάρη θα μετατραπούν σε μία σύγχρονη «κόλαση» για την Ελλάδα ή και την ευρωζώνη ολόκληρη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr