Σ.Θεοδωράκης: Φέρτε πρόγραμμα που διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον και ας το λένε «Ρόζα Λούξεμπουργκ»

Τις προϋποθέσεις για να στηρίξει το «Ποτάμι» την κυβέρνηση και να «συμμαχήσει» προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης περιορίζοντας την οξεία κριτική στους «ΑΝΕΛ» τον «ακροδεξιό» όπως τον αποκάλεσε κυβερνητικό εταίρο. 

«Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας… είναι επικίνδυνο να μιλάτε για "επιστροφή της δημοκρατίας"» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για να συνεχίσει: «Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι Μερκελιστές, προσκυνημένοι και υποτελείς. Μην αντιγράφετε τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους» ενώ στο τέλος σημείωσε πως «εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής… σύμμαχοι σας στην Ευρώπη στην προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο κέντρο της Ευρώπης».

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τυχόν σενάρια για δημοψήφισμα λέγοντας «Δεν θέλουμε κυβέρνηση Πόντιου Πιλάτου, που όταν έρθουν τα δύσκολα θα πει: να αποφασίσει ο λαός στις πλατείες». 

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις είπε «οι Έλληνες υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, δεν είναι οι ελευθερωτές της Ευρώπης, δεν είναι προφήτες μιας νέας θρησκείας. Ας ξεπεζέψουν από το άσπρο άτι και ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας».

Ωστόσο επισήμανε πως «η Ελλάδα, βέβαια, δεν μπορεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα. Ο νεοφιλελευθερισμός - που πολύ αγάπησαν ακόμη και κόμματα σοσιαλιστικά και όχι μόνο εδώ αλλά και στην Ευρώπη - δεν είναι λύση».

Υποστήριξε ότι η λύση στην διαπραγμάτευση είναι «να ζητήσετε από το Γιούρογκρουπ μια παράταση. Από ό,τι φαίνεται την έχετε ανάγκη γιατί δεν ήσασταν έτοιμοι παρότι 2 χρόνια τώρα ζητάγατε εκλογές.  Να διαπραγματευθούμε και να κλείσουμε με τους εταίρους μας ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων.  Να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2%. Το ζητάγαμε και πριν τις εκλογές όταν εσείς μιλάγατε για ονομαστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.  Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας - όπως τη λέτε – θα πρέπει να είναι:  στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%».

«Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να επαναλαμβάνει «λάθη, που έχουν ξαφνιάσει ακόμα και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη.  Αν τους λέτε ότι δεν δεσμεύεστε με τις υπογραφές των προηγούμενων, τότε ποιος θα πιστέψει την δική σας υπογραφή;».
 
Απαρίθμησε τις προγραμματικές θέσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες το κόμμα του συμφωνεί λέγοντας πως «στηρίζουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη σύγκρουση με το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά. Πρέπει να ελεγχθούν οριζοντίως και από μια ελεγκτική αρχή όλες οι υπάρχουσες λίστες (Νικολούδη, Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ). Συμφωνούμε ότι είναι προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και του πετρελαίου». 

Πρότεινε να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που δεν κατάφεραν να εκλεγούν «και αν διοριστούν να μην μπορούν να επανέλθουν στην πολιτική, αν δεν περάσουν 4 χρόνια».

Σημείωσε ότι συμφωνεί με τις συμβολικές περικοπές, στο Μέγαρο Μαξίμου, στα επιτελεία των υπουργών, στα αυτοκίνητα των βουλευτών και στο 3ο κυβερνητικό αεροπλάνο. Ζήτησε αυστηρό έλεγχο σε όλους τους υπόχρεους Πόθεν Έσχες. 

Υποστήριξε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποσπάσει 564 δημοσίους υπαλλήλους – η ΝΔ 391 και το ΠΟΤΑΜΙ 103 και πρότεινε «Τα κόμματα και οι βουλευτές να αποσπάσουμε τους μισούς που δικαιούμαστε! Να εξασφαλίσουμε δηλαδή στο ρημαγμένο δημόσιο 1.000 υπαλλήλους. εμείς στο Ποτάμι, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς – ανεξαρτήτως αν θα το κάνετε εσείς. Όπως κάναμε και με την αστυνομία και αρνηθήκαμε τις σκοπιές και τα συνοδευτικά αυτοκίνητα».

Αναφορικά με όσα διαφωνεί κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει «τέρμα στην επιζήμια πόλωση. Δεν μας χρειάζεται μια νέα εθνικοφροσύνη.  Ένας νέο πατριωτισμός μας χρειάζεται - μην τα μπερδεύετε.  Μην ακολουθήσετε τη λογική της αρένας, που τροφοδοτεί το παλιό μίσος» καθώς επίσης να «μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και αν ήσαν λάθος – που πολλές από αυτές, ήταν λάθος -  δεν ήταν παράνομες»

Ζήτησε να δοθεί η ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα  και σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Τέλος συμφώνησε στο να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ αρκεί να μην είναι «η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΕΡΤ των κομμάτων αλλά μια ΕΡΤ για όλους τους Έλληνες με προσωπικότητες στην κεφαλή της». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr