B. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δείχνει να μην ξέρει τι θέλει»

Η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή όχι, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Υποστήριξε ότι ο Γ.Βαρουφάκης απέτυχε να πείσει τα μέλη του Eurogroup

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θέλει την παράταση αυτού του προγράμματος ή αν δεν την θέλει.

«Η Ελλάδα μοιάζει να μην ξέρει τι θέλει», είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι πάντα «λέγαμε ότι κάθε πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί από τους τρεις θεσμούς, όπως και αν τους λέμε».

Όπως είπε, το ζήτημα δεν είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, αλλά η ουσία και η αξιοπιστία του.

«Πάντοτε λέγαμε πως οποιοδήποτε πρόγραμμα θα αξιολογείται από τους τρείς οργανισμούς (σ.σ. Τρόικα) όπως επιλέξουμε να τους αποκαλούμε» σημείωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών και τόνισε ότι «το ζήτημα (που μας απασχολεί) δεν είναι το χρονικό πλαίσιο του προγράμματος, είναι η ουσία και η αξιοπιστία του».

«Καταφέραμε τελικά να παραδώσουμε στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια από όσο κανένας περίμενε το 2009» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πολλοί συνάδελφοι μου στο Eurogroup μου τόνισαν πως οι συντάξεις τους και οι κατώτατοι μισθοί τους (σ.σ. των κρατών του) είναι χαμηλότεροι από την Ελλάδα. Θα πρέπει να το δικαιολογήσουν αυτό στους ψηφοφόρους τους (την χαλάρωση του Ελληνικού προγράμματος)».
 
Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως δεν λειτουργεί μόνο για το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και για το συμφέρον όλης της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε πως ξέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν γίνεται καλύτερη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παράταση του προγράμματος έχει σημασία μόνο εάν η Ελλάδα σκοπεύει να το ολοκληρώσει. «Θέλουμε σαφείς υποσχέσεις για αυτό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την Ελλάδα να δώσει αξιόπιστες δεσμεύσεις.

«Δεν δρω μόνο ως προς το Γερμανικό συμφέρον αλλά και για το Ευρωπαϊκό, πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε εμπιστοσύνη στις συμφωνίες μας. Η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη είναι διακυβερνητική, πρέπει να δικαιολογήσουμε τις αποφάσεις μας στα εθνικά κοινοβούλια μας και στα θεσμικά όργανα», τόνισε.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει αν ο κ. Βαρουφάκης και η κυβέρνηση λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό και ο κ. Βαρουφάκης απέτυχε να πείσει τα μέλη του Eurogroup», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ εμού και του κ. Βαρουφάκη και μάλιστα μου είπε ότι ήρθε σε δύσκολη θέση λόγω κάποιων γελοιογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφερόμενος στη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» και παρουσιάζει τον κ. Σόιμπλε σαν ναζιστή.

«Είναι κρίμα πάντως που δεν μπορούσαμε να βασιστούμε στην σοφία τόσο ευφυών ανθρώπων (αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη) στο παρελθόν αλλά τώρα είμαστε στο σημείο που είμαστε», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.  
 
«Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αποκλειστικά δική της απόφαση», τόνισε ο Σόιμπλε, ενώ εξήγησε ότι την περασμένη Τετάρτη είχε φύγει από την αίθουσα πριν τελειώσει η συνεδρίαση και «μου έστειλαν ένα μήνυμα ότι ο Έλληνας υπουργός δεν δέχεται αυτό που ξέραμε».

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Κομισιόν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ  Μοσκοβισί, απάντησε λακωνικά πως δεν παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου επιτρόπου.

Όσο για την λήξη του τρέχοντος προγράμματος ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Στις 28 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα θα λήξει και τίποτα δε μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία ακόμα και αν αυτή ληφθεί την 27η» και επανέλαβε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι η στιγμή για κάνουμε εικασίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr