Έκπληξη στη Βουλή: Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για ΠτΔ ο Πρωθυπουργός: «Ενδιαφέρουσα η πρόταση για Αριστερό Πρόεδρο αλλά δεν είμαστε αλαζόνες»

Την ανάγκη επιδίωξης ευρύτερης συναίνεσης με την επίλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

Χρειαζόμαστε υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία και στην Βουλή, συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: Με αυτό το σκεπτικό προτείνω και σε συνεννόηση με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία της ενότητας στην κοινωνία και στο πολιτικό επίπεδο. 

«Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση είναι απαραίτητη και η επιλογή δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία. Ακούστηκαν προτάσεις πολλές. Άκουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση είναι εύλογη, δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος, σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα. 

Ομως η αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική, συνέχισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Αριστερά δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της.

Χρεαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει. 

Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η πρότασή του για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος και διευκρίνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με το συγκυβερνών κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Το χλιαρό χειροκρότημα που ακούστηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής είναι ενδεικτικό της έκπληξης που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι η επιλογή του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 

Αν και το όνομα του κ. Παυλόπουλου είχε ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε τις περισσότερες πιθανότητες ειδικά έναντι του επίσης προερχόμενου από τη ΝΔ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η επιλογή του πρωθυπουργού έμεινε μυστική μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης. Μόνο ένας στενός κύκλος προσώπων που ρωτήθηκαν και «ψήφισαν» ήταν γνώστες της απόφασης η οποία δεν είχε διαρρεύσει. Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα λένε ότι «δεν υπήρξε και δεν έπαιξε ρόλο επιφύλαξη του κ. Γιούνκερ ώστε να μην αλλάξουν οι ισορροπίες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων». 

Μάλιστα υπήρξαν και συνεργάτες του πρωθυπουργού που πρότειναν τον κ. Αβραμόπουλο με το επιπλέον επιχείρημα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα δικό της άνθρωπο στην Κομισιόν. Εναντίον του κ. Αβραμόπουλου λειτούργησε ότι ήταν υπουργός σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και ότι είχε ταχθεί υπέρ της συναίνεσης ακόμη και επί πρωθυπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στοιχεία που επεσήμανε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος όμως προτιμούσε πρόσωπο από την Αριστερά. 

Αντίθετα ο κ. Παυλόπουλος ήταν εκτός κυβερνήσεων ενώ παρότι ψήφιζε τους μνημονιακούς νόμους στις τοποθετήσεις του κρατούσε κριτική στάση. Ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει καλύτερα την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ με την οποία έχει καλύτερη σχέση το Μέγαρο Μαξίμου και η οποία κρατά αποστάσεις από την συγκρουσιακή συπεριφορά του κ. Αντώνη Σαμαρά. 

Με την απόφασή του ο κ. Τσίπρας θέλησε να σηματοδοτήσει την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεση τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και μέσα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προτάσεις που ακούστηκαν για Πρόεδρο από την Αριστερά: «Ακούστηκαν προτάσεις πολλές τις τελευταίες ημέρες. Άκουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς όχι με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση είναι εύλογη καθώς δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος και σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός ωστόσο κατόπιν υποστήριξε ότι στην παρούσα συγκυρία προέχει η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr