Όλη η μέχρι τώρα σταδιοδρομία του Προκόπη Παυλόπουλου - Η ακαδημαϊκή καριέρα, η θέση του προς τα Μνημόνια και η φράση "με άφησε Παυλόπουλο"
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950.
Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
«Οι τελευταίοι των Μοϊκανών λιγοστεύουν» με την φράση αυτή σχολίαζαν πριν από λίγους μήνες την απόφαση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα. Μια απόφαση που δεν λύπησε μόνο τους πολιτικούς του «συντρόφους» αλλά και τους αντιπάλους με ορισμένους εκ των οποίων διατηρούσε άριστες σχέσεις. Αυθεντικός αστός, γνήσιος κεντροδεξιός και μέλος του πυρήνα των «καραμανλικών» στήριξε την παράταξή του ακόμα και στην δύσκολη μνημονιακή εποχή αν και ο ίδιος διαφωνούσε με την πολιτική λιτότητας και το εξέφραζε με εκτεταμένη αρθρογραφία. Φρόντιζε δε να επισημαίνει συνεχώς τις διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – παρά το γεγονός ότι συγκυβερνούσαν – υπενθυμίζοντας τα προεκλογικά συνθήματα του κ. Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Στους διαδρόμους του κοινοβουλίου τον αποκαλούν «καθηγητή» λόγω της ακαδημαϊκής του ιδιότητας κάτι άλλωστε που και ο ίδιος φροντίζει να επιβεβαιώνει με «διαλέξεις» που παραθέτει σε βουλευτές και δημοσιογράφους. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί προσωπικό του φίλο από την περίοδο που και οι δύο ήταν υπουργοί Εσωτερικών.
Τα Δεκεμβριανά και η «αμυντική» τακτική
Υπήρξε υπέρ – υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας.
Η δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα πυροδότησε ταραχές σε όλη σχεδόν την χώρα που έλαβαν την μορφή εξέγερσης. Ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά την δολοφονία υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας η οποία όμως δεν γίνεται αποδεκτή. Επι μέρες το κέντρο της Αθήνας καιγόταν με την αστυνομία να τηρεί στάση θεατή. Αρκετοί τότε είχαν κατηγορήσει τον υπουργό ότι δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη. Σήμερα ωστόσο κρίνεται ότι η συγκεκριμένη «αμυντική» τακτική ήταν η ενδεδειγμένη προκειμένου να μην πέσει κι άλλο λάδι στην φωτιά.
Ψήφιζε μεν διαφωνούσε δε
Το 2009 – 2010 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης καταψηφίζει το πρώτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τον Φεβρουάριο όμως του 2012, με την ΝΔ να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου, ψηφίζει το δεύτερο μνημόνιο και κάθε σχετικό μέτρο εως και τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο με συχνή αρθρογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες φρόντιζε να εκφράζει την βαθιά του διαφωνία με την πολιτική λιτότητας και τα επιβαλλόμενα μέτρα στην χώρα μας.
Πέραν αυτών, ο κ. Παυλόπουλος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων συμμετέχοντας μάλιστα και στην αρμόδια διακοινοβουλευτική επιτροπή.
«Με άφησε Παυλόπουλο»
Στα στιγμιότυπα των τελευταίων ετών περιλαμβάνεται η «αντίδρασή» του όταν κατά την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Ηλίας Κασιδιάρης γρονθοκόπησε την Λιάνα Κανέλλη. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ αντέδρασαν ακαριαία προκειμένου να προστατέψουν την βουλευτή του ΚΚΕ. Όλοι εκτός του κ. Παυλόπουλου που εμφανίζεται «παγωμένος» και σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το σχετικό βιντεάκι γρήγορα έγινε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκ τοτε καθιερώθηκε η φράση «με άφησε Παυλόπουλο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr