Fougasse ή αλλιώς λαγάνα αλα... γαλλικά από τον 'Ακη Πετρετζίκη!

Μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής λαγάνας!

Συστατικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. νερό
10 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
 
Μέθοδος Εκτέλεσης

Χτυπάμε το αλάτι, νερό, μαγιά και ζάχαρη στο μίξερ με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 8 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
Σκεπάζουμε τον κάδο με μία πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα).
Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη. Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 5 ίσα κομμάτια την ζύμη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε μικρές λαγάνες σχήματος φύλλου δέντρου και ρίχνουμε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας (μπορείτε να βάλετε μυρωδικά, ελιές λιαστή ντομάτα κτλ).
Κάνουμε με ένα μικρό μαχαίρι μερικά κοψίματα στο ζυμάρι αφού το πλάσουμε.  Ένα μεγάλο κόψιμο στη μέση και κατά μήκος του φύλλου και από 3 μικρά κοψίματα λοξά στο πρώτο, από τη μια και την άλλη του μεριά. Αυτό είναι το σχήμα που παραδοσιακά έχει το φουγκάς και το κάνει να μοιάζει με στάχυ.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε ένα 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 - 14 λεπτά.
Αλείφουμε τις λαγάνες μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο με λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Tip
''Κάνουμε με μαχαίρι μερικά κοψίματα στο ζυμάρι όταν το πλάθουμε για να μοιάζει με στάχυ.. Αυτό είναι το σχήμα που παραδοσιακά έχει το φουγκάς''!

Πηγή: akispetretzikis.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr