Σπιτικός καπνιστός σολομός από τον ταλαντούχο σεφ Άκη Πετρετζίκη! (βίντεο)
Καλύπτουμε πολύ καλά το εσωτερικό μιας παλιάς κατσαρόλα καλά με αλουμινόχαρτο. Καλό είναι να καλυφθεί σε 2 στρώσεις. Το ίδιο κάνουμε και στο καπάκι της πάλι από την εσωτερική μεριά.
Δένουμε με ένα σπάγκο μερικά κλαδάκια απο τα αρωματικά πάνω σε κάθε φιλέτο του σολομού. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε την ζάχαρη και τα μυρωδικά στον πάτο της και τοποθετούμε μια μικρή σχάρα με το σολομό από πάνω ( η σχάρα θα πρέπει να είναι μικρότερη και να χωράει μέσα στην κατσαρόλα για να ακουμπήσουμε τους σολομούς). Βάζουμε το σολομό με την πέτσα απο πάνω και καπακώνουμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τέρμα την φωτιά και μετά από ακριβώς 5 λεπτά (ίσα ίσα να ξεκινήσει να βγάζει καπνούς) χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (αν το μάξιμουμ είναι το τρία τότε βάζουμε στο ενάμισι) και ψήνουμε για άλλα 13-15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε τον σολομό αν έχει ψηθεί ανάλογα με τις προσδοκίες μας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι μέτριος προς καλοψημένος. Αν θέλουμε λίγο πιο καλοψημένο, το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφαιρούμε τον σολομό απο την κατσαρόλα προσεκτικά και σερβίρουμε μαζί με σαλάτα.
Υλικά
1 κομμάτι φιλέτο σολομό χωρίς κόκαλα και πέτσα (600 γρ. συνολο)
300 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κλ.φασκόμηλο
3 κλ.τσάι του βουνού
10 λοβούς κάρδαμο
15 κόκκους πιπέρι μαύρο
5 κόκκους μπαχάρι
3 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
αλάτι
πιπέρι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr