H επόμενη μέρα στο ΥΠΟΙΚ: ''Υπόσχεση για ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας πάταξης φοροδιαφυγής & αχαρτογράφητα νερά"
Τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, που πήρε «σάρκα και οστά» αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και «κλείδωσε» με την αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, επικύρωσε χθες το Eurogroup.
Το σημείο αυτό αποτελεί έναρξη μιας ιδιαίτερα δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με επόμενο μεγάλο σταθμό τον Απρίλιο, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί και να ποσοτικοποιηθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων που αποτέλεσε τη βάση για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου - Hμερησία
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να τονίζει χθες πως ξεκινούν, άμεσα, οι συζητήσεις, σε πλαίσιο πάντως ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού σε ταμειακή βάση, η χώρα θα κινείται τον Μάρτιο, σε «κόκκινη ζώνη». Καταρχήν θετικοί, αλλά με σαφείς επιφυλάξεις, εμφανίστηκαν χθες ο Μ. Ντράγκι και η Κρ. Λαγκάρντ.
Σε πιο επιεική τόνο η Κομισιόν χαρακτήρισε την ελληνική λίστα «επαρκώς περιεκτική, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καλώντας τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διερύνουν περαιτέρω τη λίστα.
Κερδίσαμε χρόνο
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» για τους επόμενους τέσσερις μήνες, σχολίαζε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η εντολή στις διαπραγματεύσεις ήταν για συμφωνία και όχι για ρήξη. Έχουμε συμφωνήσει σε ένα κείμενο που επιδέχεται ερμηνειών, χωρίς να μας επιβάλλει όσα μας επέβαλε το προηγούμενο πακέτο, σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και επισημαίνοντας πως τους επόμενους τέσσερις μήνες «πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφθορά στο Δημόσιο.
Χρηματοδότηση
Η ίδια πηγή επισήμανε πως προτεραιότητα από σήμερα είναι πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας που δεν καλύπτεται από τη συμφωνία έως τώρα, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί στο τραπέζι τις επιλογές αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων, ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και απευθείας από την ΕΚΤ προς το ΔΝΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως τον Μάρτιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και να αναχρηματοδοτήσει περίπου 3 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, ενώ χρειάζεται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ σε τόκους τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών τα πράγματα σε ταμειακή βάση, τον Μάρτιο, είναι δύσκολα, καθώς αξιοποιούνται στο μέγιστο πλέον όλες οι διαθέσιμες πηγές για τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας, όπως τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr