Δοκιμαστική ψηφοφορία Τσίπρα για τη ''λίστα Βαρουφάκη'' - Ηχηρό όχι της Ζ. Κωνσταντοπούλου, λευκό Λαφαζάνη!
Η πρόταση Βαρουφάκη μπορεί να έγινε καταρχήν δεκτή, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν εφησυχάζουν, καθότι το χρηματοδοτικό κενό δεν λύθηκε.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα χορηγηθεί ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται να μην δίνει για την ώρα το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ μέσω των ελληνικών ομολόγων, ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους τρέχουν.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα στο να πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να καλύψει κάποιες από τις οικονομικές της υποχρεώσεις απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρέπει να βρεθεί τρόπου να καλυφθούν οι ανάγκες για πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και να γίνει εξυπηρέτηση του χρέους.
Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο λήγουν δόσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια αρκετών δισ.
Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς χθες το βράδυ στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των Γ. Σταθάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Δ. Μάρδα και Ν. Βαλαβάνη.
Η ΕΚΤ περιμένει πάντως τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα, δηλαδή το μνημόνιο.
Ευθύς μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεσην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.
Αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης με τη σειρά τους ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση - και σε κλίμα έντασης - του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Μαραθώνιος δώδεκα ωρών με 145 ομιλητές
Νωρίτερα, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά από δώδεκα ώρες, περίπου 145 βουλευτές του κόμματος πήραν με τη σειρά το λόγο για να τοποθετηθούν αναφορικά με τη συμφωνία της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε κριτική, με βουλευτές και υπουργούς αν εκφράζουν την άποψη πως υπάρχει υποχώρηση τόσο από τις προεκλογικές θέσεις όσο και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Οι πιο πολλές αιχμές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα όσα περιλαμβάνονται στην λίστα Βαρουφάκη για το λεπτό αυτό ζήτημα. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης από χθες σχολίαζε πως ότι και να γράφει το email δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η διαδικασία λειτούργησε αποσυμπιεστικά, ενώ, όλοι οι βουλευτές επιμένουν πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση στο έργο της.
Τσίπρας: Θέλω ξεκάθαρες θέσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην ΚΟ, το απόγευμα της Τετάρτης, ζήτησε από τους βουλευτές του ξεκάθαρες θέσεις.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Το Μαξίμου εξήγησε ξανά τη συμφωνία
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, ενώ η συνεδρίαση της ΚΟ ήταν σε εξέλιξη, η κυβέρνηση, με άτυπη ενημέρωση, αναγκάστηκε να εξηγήσει ξανά βήμα βήμα τη συμφωνία με την Ευρωζώνη.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε οκτώ βασικούς τομείς της στρατηγικής που ακολουθήθηκε, με πιθανό στόχο να δοθούν... διευκρινίσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Εστω και άτυπα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από προτροπή του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε ψηφοφορία για την συμφωνία με την Ευρωζώνη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία «πέρασε» με συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, υπήρχαν πέντε λευκά και τρία κατά.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση».
Διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει «με γοργό βήμα» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τόνισε πως «ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν τη συμβούλια και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες».
Το όχι της Κωνσταντοπούλου & το λευκό του Λαφαζάνη!
Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι άνοιξαν τον χορό των διαφοροποιήσεων, ακολουθώντας βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή. Ωστόσο ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» (αν και οι εκδοχές της κάθε πλευράς διαφέρουν κατά συν πλην 10), όσο η ηχηρή διαφοροποίηση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία καταψήφισε την συμφωνία. Κωνσταντοπούλου και Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση από τη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr