A. Tσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: ''Τσίπρας: Προσπαθούν να μας ανατρέψουν με την χρηματοπιστωτική ασφυξία'' (βίντεο)
Στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να την ενσωματώσουν στην πολιτική τους έχουν οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας συνένοχο και εκτελεστικό όργανο στο σχέδιο αυτό και τον Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι πλέον η προσπάθεια για την κοινωνική αλλαγή δεν γίνεται από θέση διαμαρτυρίας αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης και κάθε δημόσια τοποθέτηση έχει επίδραση στο σήμερα και το αύριο της Ελλάδας.
Στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα η νέα κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις σε μία δύσκολη περίοδο και δεν θα διαπραγματευτεί όσα πέτυχε. Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, έχουμε αμετακίνητες αρχές και αξίες αλλά δεν εξαντλούμαστε σε αυτές, είπε ο κ.Τσίπρας.
«Η πολιτική μας πάλη έχει στην αφετηρία της αμετακίνητες αρχές και αξίες, αλλά δεν εξαντλείται σ' αυτές ... Αυτό είναι εκατό φορές πιο απαραίτητο σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικά πρωτοφανή πρόκληση: Να προωθήσει την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, από θέσεις όχι διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης, αλλά από θέση κυβερνητικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά ότι «κάθε απόφασή μας, κάθε διαπίστωση στα ντοκουμέντα μας, κάθε τακτική μας κίνηση, κάθε δημόσια τοποθέτησή μας, έχει επίδραση όχι μόνο στο σήμερα και στο αύριο της Αριστεράς, ή των κινημάτων προόδου, αλλά στο σήμερα και στο αύριο της Ελλάδας και του λαού της. Πρόκειται για μια νέα ευθύνη. Σε μια εντελώς νέα κατάσταση. Και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να κρατήσουμε στους ώμους μας, μαζί με το λαό μας, αυτή την ευθύνη».
Δεν προέβλεψαν το μέγεθος της λαϊκής υποστήριξης
«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση», είπε ο κ.Τσίπρας, με την απειλή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αλλά δεν είχαν προβλέψει ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό πολύ κοντά στην αυτοδυναμία ... θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, αφήνοντας απέξω τα αγαπημένα τους παιδιά ... θα έχουμε μια πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη μετά τις εκλογές».
«Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας ... ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία», είπε ο πρωθυπουργός.
Θέλουν να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις υπό την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας, να σπείρουν απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση, μα χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας, με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης νομιμοποίησης, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου είτε να μας ανατρέψουν είτε όπως με τη ΝΔ του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους.
Αποφύγαμε την παγίδα, πετύχαμε τέλος μνημονίου και τρόικας
«Ας δούμε όμως και τι συγκεκριμένα και πρακτικά πετύχαμε, πέρα από το ότι αποφύγαμε τη παγίδα», συνέχισε ο κ.Τσίπρας, «Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά.
Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι ... Πετύχαμε το τέλος της τρόικας. Στο εξής θα έχουμε να κάνουμε όχι με κάποιους υπαλλήλους, αλλά με την Κομισιόν και θεσμούς οι οποίοι από τη φύση και το χαρακτήρα τους είναι υποχρεωμένοι να συνδιαλέγονται και να συζητούν όχι μόνο τεχνοκρατικά, αλλά και πολιτικά. Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, που είναι το άλλο όνομα και η βάση της λιτότητας. Και φυσικά τις ανοιχτές τράπεζες και την ασφάλεια γενικώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου ...θα επιδιώξουμε ... μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε.
Λίφτινγκ στα κομματικά όργανα
Σε μια εφ' όλης της ύλης ανοικτή συζήτηση για την αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων συνεδριάζει, σήμερα και αύριο, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας τον πρώτο μαραθώνιο κύκλο των εσωκομματικών συζητήσεων.
Ταυτόχρονα αναμένεται να αποφασιστεί ολικό «λίφτινγκ» στο κόμμα, καθώς διαχωρίζονται τα κομματικά όργανα από την κυβέρνηση, με την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας.
Ολα πάντως δείχνουν ότι η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή θα είναι έντονη -στον απόηχο της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας-, καθώς θα ανοίξουν όλα τα θέματα από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Στην αποτίμηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος - επί της ουσίας, δηλαδή, να μην παρακολουθεί απλώς την κυβέρνηση αλλά να έχει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής.
Κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να γίνει ο βασικός πυρήνας διαβούλευσης και με βάση τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές να κινούνται η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Για τον Πρόεδρο
Στη συζήτηση θα τεθεί και η αποτίμηση των χειρισμών που έγιναν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την τελική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, θα κυριαρχήσει η συμφωνία που επετεύχθη, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -και όχι μόνο- θα θέσουν ζητήματα που αφορούν και την προετοιμασία στρατηγικής ρήξης, καθώς θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα είναι ασφυκτικές οι πιέσεις που θα ασκούν οι θεσμικοί εταίροι και πως το κόμμα δεν θα πρέπει να είναι διατεθειμένο για άλλες υποχωρήσεις.
Η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχουν ομιλίες με ιδιαίτερη ένταση από στελέχη που ανήκουν και στη λεγόμενη πλειοψηφία του κόμματος, όπως όσοι ανήκουν στην ΚΟΕ ή στην τάση «Ανάσα» και φυσικά από «σκληρούς» που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Πάντως ήδη από προχθές έχουν ξεκινήσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου γραμματέα -επικρατέστερος είναι ο Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος Οργανωτικού- και Πολιτικής Γραμματείας. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην προχθεσινή Πολιτική Γραμματεία να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των μελών της ΠΓ και να είναι 11μελής. Πάντως, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τελικά να μειωθεί μεν ο αριθμός αλλά να απαρτίζεται από 15 μέλη.
Η ανανέωση της σύνθεσης προκύπτει και από τις παραιτήσεις στελεχών του κόμματος που σήμερα είναι στην κυβέρνηση - σύμφωνα με σχετική διάταξη στο καταστατικό του κόμματος η οποία προβλέπει ότι τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος. Σημειώνεται ότι η σύνθεση της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας συγκροτήθηκε, μετά το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013. Στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Κ. Ησυχος, ο νυν γραμματέας και βουλευτής Δ. Βίτσας, ο Π. Κουρουμπλής, ο Γ. Μπαλάφας κ.ά. θα αποχωρήσουν από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Εκτός του Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος είναι φαβορί για τη θέση του γραμματέα -μάλλον δεν θα υπάρχει δεύτερη πρόταση-, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο η «νέα γενιά» του κόμματος.
Η εκλογή του Τάσου Κορωνάκη συναντά την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του κόμματος, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση για τις οργανωτικές του ικανότητες.
Αλλαγές
Θέση στην Πολιτική Γραμματεία θα έχει ο Αλέκος Καλύβης - το όνομά του συζητείται για εκπρόσωπος Τύπου, αν και όλα δείχνουν ότι τη θέση του Πάνου Σκουρλέτη θα αναλάβει η Ράνια Σβίγκου, η οποία σήμερα είναι μέλος του γραφείου μαζί με τον Χρ. Στάικο.
Πάντως θέσεις στην Πολιτική Γραμματεία θα διεκδικήσουν και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ η μείωση του αριθμού των μελών της γραμματείας δυσκολεύει περισσότερο τη σημερινή πλειοψηφία, καθώς πολλά μέλη της ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις και ρεύματα.
Δύο θέσεις στη νέα Πολιτική Γραμματεία θα διεκδικήσει η Πλατφόρμα 2010 υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει τα νέα μέλη του οργάνου να εκλεγούν με βάση τους «δεδομένους» εσωκομματικούς συσχετισμούς και ότι απαιτείται η ανασύνθεση μιας νέας ευρείας πλειοψηφίας στο κόμμα.
Ποτάμι: «Ποιοι από τους εταίρους μας επεξεργάζονται σενάρια πτώσης»
Το Ποτάμι καλεί τον πρωθυπουργό να μην επικαλείται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πρωθυπουργός μιλώντας στα στελέχη του κατήγγειλε σχέδιο εταίρων μας στην ΕΕ για ανατροπή της κυβέρνησης μέσω της "πιστωτικής ασφυξίας και της πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας". Αν δεν ήταν λόγια για κομματική κατανάλωση, ο κ.Τσίπρας πρέπει να γίνει συγκεκριμένος γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ποιοι από τους εταίρους μας επεξεργάζονται σενάρια πτώσης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης;», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι και υπογραμμίζει:
«Εκτός αν όλα αυτά λέγονται για να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου κυρίως για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν την κριτική, αλλιώτικα θα θεωρηθούν όργανα "ξένων δυνάμεων", που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση».
Το Ποτάμι καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι η «χώρα δεν έχει όρεξη για τέτοια εσωκομματικά παιχνίδια. Ο χρόνος τρέχει και η κοινωνία θέλει λύσεις και όχι μάχες με φαντάσματα».
KKE: Πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων
«Πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και όχι ενίσχυσή τους με νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαίνει ανάκτηση των απωλειών για το λαό, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr