7 αρχαιολογικές μονοήμερες για την άνοιξη - Εύκολες και οικονομικές αποδράσεις για όλους!
Παρακολουθούσατε ανελλιπώς τις εξελίξεις στην Αμφίπολη αλλά έχετε να πάτε στους Δελφούς απ' το δημοτικό; Την άνοιξη οι αρχαιολογικοί χώροι είναι στα καλύτερά τους και προσφέρονται για εύκολες αποδράσεις που θα ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι. Ακολουθήστε μας!
Τεγέα με ανανεωμένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο χωριό Αλέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας άνοιξε ξανά τις πύλες του προς το κοινό τον περασμένο Οκτώβριο. Πλήρως ανακαινισμένο και εφοδιασμένο με τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, αφηγείται την μακραίωνη ιστορία της σημαντικής πόλης-κράτους της αρχαίας Αρκαδίας με τρόπο ανάγλυφο και διαδραστικό. Ξεχωρίζουν τα έργα του σπουδαίου γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαιότητας Σκόπα, με επίκεντρο το Ιερό της Αθηνάς Αλαίας, η ιστορία του οποίου «ζωντανεύει» στην Αίθουσα 4. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την υπαίθρια έκθεση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, η οποία χωρίζεται στις ενότητες «Δημόσιος Βίος» και «Το Επέκεινα» με ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Στην κοντινή Τρίπολη, επιστρέφοντας, θα βρείτε τη ζεστή παλιά καλή ταβέρνα «Κληματαριά Πιτερού» με παραδοσιακούς μεζέδες, μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι ταβέρνες Ωριά (2710557408 ) και Στάδιο (2710556860 ) είναι επίσης στις επιλογές σας στην Τεγέα και τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης-Άστρους.
All time classic κοντινή Αίγινα για περιηγήσεις όλο το χρόνο
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το πρώτο του νέου ελληνικού κράτους, που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια στο χώρο του Κυβερνείου και το 1981 μεταφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας όπου το συναντάμε σήμερα. Τα εκθέματα μας μεταφέρουν ανάμεσα στην προϊστορική και τη ρωμαϊκή εποχή με σημαντικότερα πολλά μέρη των αετωμάτων του ναού της Αφαίας και το άγαλμα της Σφίγγας, αφιέρωμα στο ναό του Απόλλωνα. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, μέσα σ’ένα πευκόφυτο καταπράσινο τοπίο, συναντάμε τον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς. Πολλοί λένε ότι ο ναός αυτός σχηματίζει ένα «μυστικιστικό» τρίγωνο με το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Λίγο παραπάνω στον ίδιο λόφο είναι επισκέψιμα τα ερείπια του ναού του Ελλάνιου Δία.
Κοντά στην Αφαία, στην ταβέρνα «Θολός» στην Αγία Μαρίνα και στον «Αργύρη» στο Μεσαγρό θα γευτείτε ψητά κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά. Στο κέντρο της Αίγινας επιλέξτε την ταβέρνα του «Σκοτάδη» για ουζομεζέδες και παραδοσιακά γλυκά ή το «Δρομάκι» για ιδιαίτερα μαγειρευτά.
Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» έχουν πάντα κάτι να μας μάθουν
Υμνήθηκαν από τον Όμηρο στα έπη του ως «πολύχρυσες Μυκήνες» και συνδέουν την προϊστορία με το παρόν μέσω των κλασικών αρχαιοελληνικών τραγωδιών που μας αφορούν μέχρι σήμερα. Ο μύθος λέει ότι πήραν το όνομά τους από την πτώση της «μύκης»-θήκης του σπαθιού του Περσέα ή από την ανακάλυψη πηγής κάτω από τις ρίζες ενός «μύκητα»-μανιταριού. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ορόσημο τέχνης της αρχαιότητας που ακόμα προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ξεχωρίζουν η Πύλη των Λεόντων, οι βασιλικοί τάφοι, το ανάκτορο, ο ναός και τα ερείπια της ακρόπολης. Με υποδομές που βελτιώνονται συνεχώς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών παρουσιάζει την αίγλη της αρχαιότητας μέσα από φωτογραφίες του χρονικού των ανασκαφών, μακέτες, μικρογραφίες, χάρτες, τμήματα του θησαυρού του Ατρέα, ευρήματα των τάφων και των αποθηκών της ευρύτερης περιοχής.
Πρίν ή μετά την επίσκεψή σας στις Μυκήνες γεμίστε τις μπαταρίες σας τρώγοντας φρέσκο ψαράκι στο γειτονικό Ναύπλιο σε εστιατόρια όπως του «Σαβούρα» ή του «Αραπάκου» , και καλοφτιαγμένα σπιτικά μαγειρευτά στο μαγέρικο του «Νούλη». Στο Άργος, εναλλακτικά, προτιμήστε νόστιμα μαγειρευτά και ψητά στου «Πανταζή» ή στην «Σπηλιά».
Φύση και ιστορία στο σεληνιακό τοπίο του Ακροκόρινθου
Ένα κοντινό αλλά σχετικά άσημο αξιοθέατο της Κορινθίας, ο Ακροκόρινθος υψώνεται σε έναν ογκώδη βράχο από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως κάστρο που επόπτευε κάθε θαλάσσια ή επίγεια επιδρομή από την αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία. Ξεκινάμε αντικρύζοντας την αρχαία Κόρινθο στους πρόποδες του λόφου με τις στοές, τον ναό του Απόλλωνα, τα λουτρά, τη ρωμαϊκή αγορά κι άλλα δημόσια κτίσματα σε καλή κατάσταση. Η αρχιτεκτονική του φρουρίου αγκαλιάζει επιβλητικά τις παρυφές των βράχων με αμυντικά τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες και πύργους. Η εξαίσια θέα φτάνει από τα Γεράνεια όρη του Λουτρακίου μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο κι από τον Πατραϊκό κόλπο μέχρι τις απέναντι ακτές της Βοιωτίας και της Φωκίδας αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Κατηφορίζουμε προς Κόρινθο για να γευτούμε καλή ελληνική κουζίνα στο «Αρχοντικό», στην παραλία της Αρχαίας Κορίνθου. Αν μας βγάλει ο δρόμος στο Λουτράκι, καθόμαστε στο «Ριγάνι» για μοντέρνες ελληνικές γεύσεις και στο «Μαϊστράλι» για ψαράκι.
Ιστορία, διάσημα ελληνικά κρασιά και παραδοσιακές γεύσεις στη Νεμέα
Άλλοι την προτιμούν για τις αρχαιότητες και την ιστορία της, άλλοι για τα περίφημα κρασιά της, ωστόσο εμείς... λέμε να τα συνδυάσουμε. Θα δούμε τον μεγαλόπρεπο ναό του Δία που κατασκευάστηκε από κίονες δωρικού, κορινθιακού και ιωνικού ρυθμού στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και το μεγάλο στάδιο χωρητικότητας 40.000 θεατών που φιλοξενούσε τα Νέμεια προς τιμή του Δία. Περπατώντας το θυμίζει αεροδρόμιο, ενώ μας ταξιδεύουν στο χρόνο λίγοι κίονες από τα αποδυτήρια και τη στοά που οδηγούσε τους αθλητές στο στάδιο μαζί με χαράγματα γραμμένα από αρχαίους αθλητές σε πέτρες. Το Μουσείο της Νεμέας περιλαμβάνει πολλά από τα ευρήματα των αρχαιολογικών χώρων όπως συλλογές μυκηναϊκών κοσμημάτων, ειδωλίων, επιγραφών, εργαλείων, όπλων, κεραμεικών και πολλών κτερισμάτων από το νεκροταφείο των Αηδονιών. Στη σύγχρονη Νεμέα θα εντρυφήσουμε σε επισκέψιμα δημοφιλή οινοποιεία όπως το Κτήμα Παπαϊωάννου και το Semeli.
Ευχάριστη γευστική νότα στην περιοχή δίνει η ταβέρνα του Σοφού «κυρ Αθηνά» με ποιοτικά κρασιά και πιάτα ημέρας αλλά και μεράκια όπως της Μάγδας (2746022371-6979693961 ) για μαγειρευτά, μεζέδες, τσιπουράκι και ψητά ή το εξοχικό κέντρο του Ασημακόπουλου (2746022168 ).
Στο Άργος και στην Τίρυνθα
Το Άργος και η γειτονική Τίρυνθα φτιάχνουν ένα αξιόλογο αρχαιολογικό «πακέτο». Στο Άργος δεν χάνουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βλέπουμε μια μεγάλη συλλογή ευρημάτων από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Το κάστρο Λάρισα, η παλιά ακρόπολη του Άργους στο ψηλότερο σημείο του, έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών που φτάνει μέχρι την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση. Το αρχαίο θέατρο παραμένει ανοικτό και τα καλοκαίρια φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Στρατώνες του Καποδίστρια είναι ένα καλοδιατηρημένο επισκέψιμο κτίριο με πλούσια ιστορία.
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, ξεκινάμε την περίηγησή μας στην Τίρυνθα από τα ξακουστά τείχη της. Αντικρίζοντας τους επιβλητικούς ογκόλιθους, αναρωτιόμαστε αν συμφωνούμε κι εμείς με τον μύθο που λέει ότι κατασκευάστηκαν από τους Κύκλωπες! Στην Κάτω Ακρόπολη ξεχωρίζουν τα δωμάτια των ευγενών μες στα τείχη, ενώ στην Άνω ακρόπολη ο δυτικός προμαχώνας απλώνεται στο διάβα μας σαν εξαιρετικό έργο της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Μακρόστενοι διάδρομοι οδηγούν από κάθε σημείο στο Ανάκτορο, το Μέγαρο, την περίστυλη Αυλή και τα αρχαία λουτρά.
Στο Άργος, η Σπηλιά είναι μια ποιοτική επιλογή παραδοσιακής αργίτικης κουζίνας. Στο Κεφαλάρι Άργους η μικρή εξοχική χασαποταβέρνα του Πανταζή μας περιμένει με ένα γεμάτο μενού από ελληνικά κρέατα, λαχανικά και πολυάριθμα κρασιά.
Στους Δελφούς, στα χνάρια της Πυθίας
Ανεβαίνοντας στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο για να τον περπατήσουμε, η Κασταλία πηγή μας περιμένει πρώτη. Χαρακτηριστικό μνημείο είναι επίσης ο θόλος του ιερού της Αθηνάς Προναίας. Στη συνέχεια περνάμε από το άλλο εντυπωσιακό οικοδόμημα, του Θησαυρού των Αθηναίων. Μέσω της Ιεράς Οδού, το αρχαίο θέατρο παρακάτω εντυπωσιάζει σε μέγεθος και μεγαλείο. Λίγο παραπέρα βρισκόμαστε στο στάδιο των Δελφών όπου διεξάγονταν τα Πύθια, οι σημαντικότεροι αθλητικοί αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς. Το σημαντικότερο οικοδόμημα είναι ο περίφημος δωρικός ναός του Απόλλωνα. Μέσα βρισκόταν ο «ομφαλός της γης», το σημείο συνάντησης δύο αετών που κατά το μύθο λέγεται ότι άφησε ο Δίας προς Ανατολή και Δύση μέχρι που συναντήθηκαν στους Δελφούς. Στο ιερό του, η Πυθία έδινε τους χρησμούς της μασώντας φύλλα δάφνης και μυρίζοντας θυμίαμα καμμένων βοτάνων. Το Μουσείο των Δελφών μας υποδέχεται με το κάθισμα της Πυθίας. Τα βλέμματα αιχμαλωτίζουν ο φημισμένος χάλκινος Ηνίοχος και το γλυπτό του «ομφαλού» με τα τεράστια γλυπτά του ναού του Απόλλωνα γύρω του. Η Σφίγγα των Ναξίων στέκεται «άγρυπνος φρουρός», ενώ παραπέρα θαυμάζουμε τμήματα των γλυπτών του θησαυρού των Σιφναίων και των Αθηναίων όπως και τους «κούρους του Άργους».
Στη σύγχρονη πόλη των Δελφών, καθίστε για μαγειρευτά στο «Πατρικό μας». Εκπληκτική θέα και ιδιαίτερες γεύσεις στην ταβέρνα «Επίκουρος». Η οικογενειακή ταβέρνα «Βάκχος» φημίζεται για σπιτικά μαγειρευτά και πιάτα με κυνήγι από τον Παρνασσό.
Πηγή: athinorama.gr - Μίλτος Αττάρτ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr