33 δρύινα βαρέλια έγιναν έργα τέχνης - Η σύνδεση της εικαστικής τέχνης με την αγάπη για το κρασί έχει απίστευτα αποτελέσματα!

Κάθε χρόνο, στα υπόγεια κελάρια των οινοποιών, εκατοντάδες μεταχειρισμένα βαρέλια αντικαθίστανται με καινούργια, αποστολή των οποίων είναι να εμπλουτίσουν το κρασί με πολύτιμες ουσίες.
 

Τα παλιά δρύινα βαρέλια, ύστερα από σύντομη καριέρα μερικών μόνον ετών, και άχρηστα πλέον για τους οινοποιούς ως πάροχοι γευστικής επίτασης, αναζητούν νέους ρόλους ως απλά δοχεία. Αδοξο τέλος για έναν από τους πρωταγωνιστές της οινοποίησης, που για όσο διάστημα φιλοξενεί κρασί στα σωθικά του, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αυτό, εμπλουτίζοντάς το με αρωματικά συστατικά, με τανίνες και άλλες ουσίες, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις άγριες τανίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια και τη φλούδα του σταφυλιού.
Με όχημα την τέχνη, το «Οινόραμα», η πιο σημαντική έκθεση για το κρασί, παρουσιάζει 33 βαρέλια που, έχοντας φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, μάς μιλούν και λένε την ιστορία τους, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Δρυός ανάγνωσμα/ Τέχνη στο βαρέλι», που πραγματοποιείται από σήμερα έως τη Δευτέρα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τριάντα τρεις σύγχρονοι διακεκριμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν με ζωγραφική, γλυπτή ή σύνθετη επέμβαση ισάριθμα βαρέλια τύπου «barrique» των 225 lt σε έργα τέχνης. Η έμπνευσή τους, σε αναπάντεχο συναρπαστικό διάλογο με τη δρυ, αποκαλύπτει και αναδεικνύει την κυρτή επιφάνεια αλλά και τα σωθικά του βαρελιού, μετουσιώνοντάς το σε ζωγραφικό ή γλυπτό έργο τέχνης.

Αντίστοιχες συνεργασίες μεταξύ επιφανών οινοπαραγωγών και σημαντικών καλλιτεχνών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Στα 33 βαρέλια των μεγαλύτερων Ελλήνων οινοποιών φύονται τώρα πλοχμοί, άνθη και αμπέλια, εντοιχίζονται μπρούντζινες και κρυστάλλινες λάμψεις, κατοικούν αρχαίες κιβωτοί και ξυλοπελεκητά σκαριά, ξεπροβάλλουν ουτοπικές πόλεις, δένδρα και ξόανα, σμίγουν κοπάδια ψαριών και πουλιών, μεθούν σειληνοί και μαινάδες, φτερουγίζουν άλογα, άγγελοι και κούνιες παιδιών, αναδύονται οι γενέθλιες λέξεις και τα παλαιά χώματα ενός γενναίου μικρού τόπου με μεγάλο κρασί.

Τριάντα τρία από αυτά τα θαυμαστά δρύινα κελύφη με το σεβαστό όνομα και τον σεβαστό όγκο, «έμβιοι σχεδόν οργανισμοί με ονομασία προέλευσης και ίχνη ευγενούς περιεχομένου που εξακολουθούν να αναδίδουν σπάνια αρώματα και τανίνες, παραδόθηκαν σε ισάριθμους εφευρετικούς και ανομοιογενείς ως προς την εικαστική τους γραφή και ανάγνωση καλλιτέχνες, με την προτροπή να τα χειριστούν ως τρισδιάστατους αρχετυπικούς όγκους που θα άντεχαν να υποστούν πολλαπλές πλαστικές περιπέτειες» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού.
«Οι συμμετέχοντες εικαστικοί πειραματίστηκαν με μια πληθώρα υλικών (ξύλο, πηλός, χαρτοπολτός, πριονίδι, ψηφίδες, μάρμαρο, κρύσταλλο, μέταλλο, πολυστερίνη, μολύβια, κάρβουνο, ακρυλικά χρώματα, λάδια κ.ά.), δίνοντας σάρκα και οστά σε συναρπαστικά και αυτοδύναμα έργα τέχνης».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Αννα Αμπαριώτου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μάριος Βουτσινάς, Σάββας Γεωργιάδης, Ολγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Τάνια Δημητρακοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Λάβδας, Αλίνα Μάτσα, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Χάρης Πρέσσας, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Μαίρη Σαμόλη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δάφνη Στεργίδη, Γιώργος Ταξίδης, Ελευθερία Τσέικο, Φίκος, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Αθηνά Χατζή και Νικόλας Χριστοφοράκης.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr