Το κρυφό χαρτί του Βαρουφάκη στο Eurogroup & το υπαρκτό σενάριο της ρήξης με τους εταίρους - Ναι στο δημοψήφισμα!

Τα τελευταία εικοσιετράωρα, το σκηνικό της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών κλιμακώνεται, με κύριο αποδέκτη -εμφανώς-το Βερολίνο.

Τα μηνύματα που έστειλε σύσσωμη η Κυβέρνηση, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα, προς τους πιστωτές, είναι προδήλως επιθετικά ενώ το ήδη ναρκοθετημένο κλίμα πυροδότησε και η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη περί «δημοψηφίσματος ή εκλογών». Το περιεχόμενο της οποίας πάντως διέψευσε εν χορώ, κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών.

Πάρα ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το κλίμα στην Κυβέρνηση για το κρίσιμο σημερινό Eurogroup δεν είναι τόσο βαρύ όσο αποτυπώνεται στις «εμπόλεμες» δηλώσεις των στελεχών της.

Της Νίκης Ζορμπάς, Capital.gr

Χαραμάδα με... νέες δεσμεύσεις

Αντιθέτως, εκτιμάται, από κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το επικείμενο Eurogroup θα ανοίξει χαραμάδα... φωτός στον ζόφο της πιστωτικής ασφυξίας στο  οποίο κινείται εσχάτως η χώρα.

Κατά το σενάριο τούτο, το οποίο αποκρούει ως «εκτός πραγματικότητας» ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος ή ρήξης ή προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, η πιθανότερη εξέλιξη έχει ως εξής: Η σημερινή σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ναι μεν δε θα εκδώσει καμία οριστική απόφαση επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα ζητήσει περαιτέρω επερξεργασία των προτάσεων και προσθήκη νέων δεσμεύσεων από την Αθήνα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας.

Το περιεχόμενο των περαιτέρω δεσμεύσεων πάντως από ελληνικής πλευράς, θα αποτελέσει ένα ζήτημα με αμφίβολη επίπτωση στα εσωτερικά της κυβέρνησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα κληθεί πλέον ο κ. Τσίπρας να διαχειριστεί προσωπικά.

Η ίδια πηγή, υπενθύμισε άλλωστε και την διαρροή κυβερνητικών κύκλων την Παρασκευή, η οποία κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, αναφέροντας με σχετική σαφήνεια τις προσδοκίες από τη σημερινή σύναξη των υποικ της ευρωζώνης:

«Στο Eurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ», ήταν η ακριβής διατύπωση των «κύκλων» του Μαξίμου.

Είμαστε... ευγενείς

Σε επίρρωση του σεναρίου που φέρει τους τόνους μεταξύ της χώρας και των εταίρων να χαμηλώνουν, είναι το γεγονός πως ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο (όπως αναμενόταν) κατατέθηκε τελικώς η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία δεν φέρει την έγκριση των δανειστών.

«Είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη απ΄ έξω η γνωμάτευση. Η οποία δεσμευτική για την τύχη του νομοσχεδίου δεν είναι μεν, αλλά εμείς είμαστε... ευγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr, αρμόδια πηγή.

Επιστράτευση Juncker

Στο μεταξύ, μετά τη διαρροή από το Μαξίμου, ότι ο Α. Τσίπρας έχει δώσει... ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν για συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με ατζέντα τo πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία. Kυβερνητικές πηγές χθες επιστράτευσαν  σημεία της συνέντευξης  του κ. Juncker, (Die Welt):


 
1.«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα».

2. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης και ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο.

3. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε, και πάλι, οποιαδήποτε έξοδο της Αθήνας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη» του ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ, παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να «σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με την εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα», πρόσθεσε.

4.  Θα πρέπει, τόνισε, «μετά τον Ιούλιο να εξεταστεί πως οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».

5.  Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές».

6. Τέλος τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr