A. Τσίπρας: ''Θα ξεπεραστεί η παρανόηση, είμαι αισιόδοξος'' - Ζ. Κλοντ Γιούνκερ: ''Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία''
Σειρά επαφών έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους εταίρους, με το ραντεβού του με τον κ. Γιούνκερ να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες συναντήσεις του. Νωρίτερα την Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και έδωσαν σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους. Αντίθετα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να μιλήσει στους δημοσιογράφους πριν τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
"Ήρθε η στιγμή να έχουμε μια συνάντηση από κοντά. Θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τα θέματα που αφορούν τη χώρα" ανέφερε, όμως τόνισε πως η Επιτροπή δεν είναι από τους μείζονες παίκτες σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Όπως ανέφερε, τον ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, ενώ σημείωσε: "Δεν έχει υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος, πρέπει να συμβάλουμε να υπάρξει στα θέματα που αντιμετωπίζουμε" ανέφερε. "Έχω προτάσεις και θα τις κάνω στο φίλο μου τον Αλέξη" είπε και συμπλήρωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά προευωπαϊκή.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. "Συζητούμε με τους θεσμούς για να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου" και συμπλήρωσε: "Είμαι αισιόδοξος γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας και φιλοευρωπαϊστές. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά" κατέληξε για να λάβει την καταφατική απάντηση του προέδρου.
Το Ευρωκοινοβούλιο στον πόλεμο κατά της ανεργίας
Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον Μάρτιν Σουλτς την επίσπευση του προγράμματος της νεανικής απασχόλησης (youth guarantee), ενώ πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση ενίσχυση της απορροφητικότητας στην αγορά εργασίας. Ήδη συζητήθηκε να συγκροτηθούν οι ομάδες που θα κάνουν την απαραίτητη προεργασία. Η μια ομάδα σύμφωνα με πληροφορίες, θα τελεί υπό τις οδηγίες του Μάρτιν Σουλτς, ενώ η Ελληνική ομάδα θα συγκροτηθεί υπό την αναπληρώτρια υπουργό για την καταπολέμηση της εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου.
Στο τραπέζι τη συνάντησης έπεσε και το πακέτο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και οι ειδικές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και την απασχόληση.
"Συζητήσαμε μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στα βήματα που πρέπει να γίνουν στην απασχόληση" ανέφερε ο Μ. Σουλτς και συμπλήρωσε: "Το ευρωκοινοβούλιο είναι προετοιμασμένο να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την κινητοποίηση κονδυλίων για την απασχόληση". Όπως σημείωσε, ο Έλληνας πρωθυπουργός και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ σε συνεργασία με την Κομισιόν θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να καταστρώσουν ένα σχέδιο για την πρόσληψη νέων ανέργων.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε "χαρούμενος που βρίσκεται εδώ". "Συζήτησα με τον Σουλτς. Είμαι ευτυχής γιατί ξεκινήσαμε να συζητούμε την ουσία του προβλήματος και τη συζήτηση με ατζέντα για την ανάπτυξη". Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνιζε πως η ανεργία των νέων είναι απαράδεκτη και αποτελεί, απότοκο των υφεσιακών μέτρων στην Ελλάδα.
"Με 60% ανεργία δεν μπορείς να μιλάς για μέλλον. Ήρθε η ώρα για ένα μήνυμα ελπίδας, όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή αυτών αλλά το μήνυμα που πρέπει να δώσει είναι βοήθεια και αλληλεγγύη πολλαπλώς για να ξεπεράσουμε την κατάσταση σε συλλογικό επίπεδο" σημείωσε.
Οι δύο άντρες όμως απάντησαν και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας. "Έχω δώσει τη συμβουλή στον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις" και σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς: "Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ερμηνείες και αντιπαραθέσεις μπορούν να υπερκεραστούν" Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του είπε: "Εμείς έχουμε ξεκινήσει τις δεσμεύσεις μας και θέλουμε να γίνει το ίδιο και από τους εταίρους μας. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο τέλος θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr