Στο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας για να συναντήσει την Α. Μέρκελ - Ελπίδες για πολιτική συμφωνία!

Αποφορτιστικά του δραματικού χαρακτήρα του οποίου λάμβανε εκ των πραγμάτων η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη, λειτουργεί η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο την ερχομένη Δευτέρα. 

Κατόπιν τούτου, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η σύνοδος της Πέμπτης δύσκολα θα ασχοληθεί εκτενώς με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αφού τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη συνάντηση της Δευτέρας. Μια συνάντηση που η ελληνική πλευρά επιδίωκε, αφού μόλις χθες ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Έθνος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάποιο έκτακτο σχέδιο διότι θα υπάρξει ίσως και την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής μια πολιτική συμφωνία. Για κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα κάθε συνάντηση κορυφής προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόβλημα είναι καλοδεχούμενη.  
 

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές φροντίζουν να κρατούν μικρό καλάθι, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, αν δεν υπάρξει κάποια λύση στο πρόβλημα ρευστότητας η κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι σε ένα νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων. Ειδικά μετά και τις νέες δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος σε χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε ανακτηθεί κατά το παρελθόν» και πως «δεν αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές».

Πληροφορίες οι οποίες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν από κυβερνητικές πηγές, μιλούσαν για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αφού οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM και του ΔΝΤ, συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων επαναφέρουν θέμα των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο email Χαρδούβελη, ζητώντας μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 ανήλθε στο 0,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr