Η συνταγή της ημέρας από τον Λ. Λαζάρου: Κους κους με «ταλιατέλες» σουπιάς!

Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.com για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά

3 σουπιές: γύρω στα 1.200 γρ. συνολικά
αλάτι: λίγο
ελαιόλαδο: για το άλειμμα και το ψήσιμο
Για το κους κους
κους κους: 500 γρ.
καρότα: 130 γρ. κομμένα σε κυβάκια
κολοκύθια: 180 γρ. κομμένα σε κυβάκια
ελαιόλαδο: 100 ml
κρασί: 1/2 ποτήρι, όπου θα διαλύσουμε το μελάνι της σουπιάς
κρεμμυδάκια για στιφάδο: 250 γρ. ψιλοκομμένα
μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
ζωμός καραβίδας: 800 ml

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις σουπιές από το δέρμα και τα εντόσθια. Κρατάτε τη μία σακούλα με το μελάνι (τις άλλες μπορείτε να τις φυλάξετε στην κατάψυξη για άλλη φορά). Ανοίγετε τελείως τις σουπιές και τις κόβετε λοξά σε όσο λεπτότερες λωρίδες μπορείτε για να μοιάζουν με ταλιατέλες.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το κους κους και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και το μελάνι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το καρότο και το κολοκύθι, ανακατεύοντας πάντα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το ζωμό σιγά σιγά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το κους κους, με προσοχή να μη βράσει πάρα πολύ και να μείνει σπυρωτό. Προσθέτετε και τον μαϊντανό.
Αλείφετε τις σουπιές με λάδι και τις αλατίζετε ελαφρά. Λαδώνετε ένα αντικολλητικό ταψί που να τις χωρά και τις ψήνετε, ανακατεύοντας, να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Σερβίρετε στο κέντρο το κους κους με τσέρκι και μοιράζετε από πάνω τις «ταλιατέλες» σουπιάς. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με μαϊντανό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr