Top Woman η Σοφία Τζιτζίκου - Η Eλληνίδα ακτιβίστρια που δίνει φάρμακα στους φτωχούς!
Μπορεί οι Έλληνες να μην την γνωρίζουν, ωστόσο μια γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει τη Σοφία Τζιτζίκου, τη φαρμακοποιό -ακτιβίστρια που δίνει φάρμακα στους φτωχούς.
Ως έφηβη ένιωθε ασφυκτικά επειδή δεν μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για τη φτώχεια και την αδικία γύρω της. Η k. Σοφία Τζιτζίκου, ήθελε να παλέψει για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Εντάχθηκε στο γυναικείο κίνημα για βάλει το λιθαράκι της στη χειραφέτηση των γυναικών: οικογενειακός προγραμματισμός, δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην έκτρωση, στην πρόσβαση σε δημόσιες δομές για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
Αναγκάστηκε να γίνει φαρμακοποιός για να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση, αλλά δεν εγκατέλειψε το όραμά της αφού μετέτρεψε το φαρμακείο της σε κέντρο ενημέρωσης για τις γυναίκες. Και αγωνίζεται και έξω από τα σύνορα, ταξιδεύοντας στην Αφρική για τη Unicef. Η μητέρα της κάποτε της είπε: «Αν είχες βάλει όλη αυτήν την ενέργεια στην ανάπτυξη του φαρμακείου, θα είχες γίνει εκατομμυριούχος κόρη μου».
Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «La Croix» από τη δημοσιογράφο Μαρί Βαρντιέ στην Αθήνα.
Η Σοφία Τζιτζίκου, φαρμακοποιός και ακτιβίστρια, αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της UNICEF και εθελόντρια του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου της Αθήνας (Κ.Ι.Φ.Α.).
Καθισμένη σε ένα σκαμνί, η Σοφία Τζιτζίκου ταξινομεί ένα βουνό από κουτιά φαρμάκων. Σε άλλες περιπτώσεις τα κουτιά είναι ανοιγμένα, σε άλλες σφραγισμένα: «Δεχόμαστε όλες τις δωρεές, αλλά φυσικά οι ημερομηνίες λήξης ελέγχονται», λέει.
Η Σοφία Τζιτζίκου είναι εθελόντρια στο κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο της Αθήνας, ένα από τα πολλά κοινωνικά ιατρεία που άκμασε στα ερείπια του ελληνικού συστήματος υγείας, και το οποίο παρέχει πρώτες βοήθειες και φάρμακα σε εκατομμύρια ελλήνων που δεν έχουν ασφάλεια υγείας.
«Και να σκεφτείτε ότι πάντα μισούσα τα φάρμακα» λέει. «Αλλά εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, νιώθω καλά, νιώθω χρήσιμη».
Το ιατρείο των χτυπημένων από την κρίση
Κόρη και εγγονή φαρμακοποιών, η Σοφία Τζιτζίκου έπρεπε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να αναλάβει το φαρμακείο της οικογένειας στην Αθήνα, εγκαταλείποντας τα όνειρά της να σπουδάσει αρχιτεκτονική ή αρχαιολογία.
Σήμερα, έχει πάρει πρόωρη σύνταξη και έχει δώσει τη σκυτάλη στον γιο της. «Ήμουν τόσο ανακουφισμένη που επέλεξε μόνος του αυτό τον δρόμο (έγινε και εκείνος φαρμακοποιός. Έχει πάθος, ειδικεύτηκε στα φυτικά φάρμακα και παρασκευάζει σαπούνια» λέει.
Η Σοφία δεν ήθελε να αποσυρθεί αλλά το έκανε για χάρη του γιου της, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Ο λόγος ήταν ότι το φαρμακείο δεν άντεχε για να παρέχει δύο μισθούς.
Τα έσοδα από το φαρμακείο μειώθηκαν κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς που είναι σε θέση να πληρώσουν το ποσο που τους αντιστοιχεί για να πάρουν τα φάρμακά τους αρχίζουν να σπανίζουν. «Αλλά για μερικούς φαρμακοποιούς, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πέντε από τους φίλους μου αναγκάστηκαν να κλείσουν τα φαρμακεία τους», λέει. «Ξέρετε, όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα φάρμακά τους, έχουν αρχίζει να εγκαταλείπουν τα πάντα».
Η μεσαία τάξη αποδεκατίζεται
Πάνω από το μικρό φαρμακείο της, οι ιδιοκτήτες των 22 διαμερισμάτων του κτιρίου δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης αυτό τον χειμώνα. Ευτυχώς, το φαρμακείο της διαθέτει σύστημα κλιματισμού. «Είναι μια αστική περιοχή, αλλά η μεσαία τάξη έχει αποδεκατιστεί. Τώρα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί» λέει.
Οι άνθρωποι που συρρέουν στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας κοντά στην πλατεία Ομονοίας, είναι οι νεόπτωχοι, άνεργοι άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων, επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει και μετανάστες.
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε ό,τι συμβαίνει
Η Σοφία Τζιτζίκου, συζητά με κάθε ασθενή, τον συμβουλεύει, αναζητά λύσεις και του προτείνει τη σωστή αγωγή. «Μην πάρετε ένα δισκίο των 100 mg ανά ημέρα, αντί για δύο δισκία των 50 mg» προειδοποιεί έναν ασθενή ενώ του δίνει το κουτί με το φάρμακο που χρειάζεται.
Ανησυχεί για την έλλειψη ινσουλίνης στο ΚΙΦΑ. «Τα 10 κουτιά που είχαμε έφυγαν το απόγευμα» λέει. «Αν δεν μας φέρνουν καινούργια, θα έχουμε πρόβλημα αυτή την εβδομάδα».
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι μας συμβαίνει. 650.000 παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Και είδαμε την κατάσταση να επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι το καλοκαίρι να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση σε νοσοκομεία σε άτομα χωρίς ασφάλιση, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Από αυτό το χειμώνα, στέλνουν ακόμη και σε εμάς αρρώστους, επειδή έχουμε περισσότερα φάρμακα!».
Οραμά της: η χειραφέτηση των γυναικών
Οταν τελείωσε η δικτατορία το 1975, Σόφια Τζιτζίκου ήταν 18 ετών. Και κουβαλά μια συσσωρευμένη απογοήτευση, αφού πέρασε τα νεανικά της χρόνια ανίκανη να διαμαρτυρηθεί για τη φτώχεια και την αδικία γύρω της. Αργότερα, εντάχθηκε στο γυναικείο κίνημα για τη χειραφέτηση των γυναικών και τα δικαιώματά τους.
Ανίκανη να ξεφύγει από το πεπρωμένο της ως φαρμακοποιός, μετέτρεψε το φαρμακείο της σε κέντρο πληροφόρησης για τις γυναίκες. Και αγωνίζεται έξω από τα σύνορα, ταξιδεύοντας στην Αφρική για τη Unicef. «Προς μεγάλη απογοήτευση της μητέρας μου, η οποία μου είπε: Αν είχες βάλει όλη αυτήν την ενέργεια στην ανάπτυξη του φαρμακείου, τώρα θα ήσουν εκατομμυριούχος κόρη μου».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr