Vintage Beauty Story: Όταν το 1930 η Τζόαν Κρόφορντ πόζαρε ως μανεκέν Αφροδίτη πλάι σε αρχαία Ελληνικά Αγάλματα!
Με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννηση της βραβευμένης με όσκαρ Τζόαν Κρόφορτ, το eirinika ετοίμασε ένα αφιέρωμα στην απόλυτη σταρ του βωβού κινηματογράφου!
Η Τζόαν Κρόφορντ (αγγλικά Joan Crawford) (23 Μαρτίου 1904 - 10 Μαΐου 1977) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη με όσκαρ.
Είναι γνωστή για τις ταινίες Γυναίκες του 1939, Θύελλα σε μητρική καρδιά του 1945, Τα λύτρα του πόνου του 1947, Πύρινος Εφιάλτης του 1952 και Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; του 1962.
Η Κρόφορντ της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Λουσίλ Φέι ΛεΣιούρ, ξεκίνησε ως χορεύτρια του Μπρόντγουεϊ και το 1925 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer όπου είχε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου.
Η επιτυχία έφτασε το 1928 με το Our dancing daughters με το οποίο έγινε μια από τις μεγαλύτερες σταρ της Metro.
Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε επιτυχημένο πέρασμα από το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, κέρδισε το όσκαρ για την ταινία του 1945 Θύελλα σε μητρική καρδιά και είχε άλλες δυο υποψηφιότητες, υιοθέτησε πολλά παιδιά και μετά το θάνατο του τέταρτου συζύγου της, που ήταν πρόεδρος της Pepsi, πήρε τη θέση του στο συμβούλιο των μετόχων.
Αντίπαλος της Μπέτι Ντέιβις για πολλά χρόνια, είδε την κόντρα τους να παίρνει άλλες διαστάσεις όταν συμπρωταγωνίστησαν στο Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;.
Αποσύρθηκε το 1970 και πέθανε το 1977 από καρδιακή προσβολή, ενώ της είχαν ήδη διαγνώσει καρκίνο στο πάγκρεας.
Μετά το θάνατό της, η εικόνα της αμαυρώθηκε στο Χόλιγουντ από τη δημοσίευση του βιβλίου της θετής της κόρης Κριστίνα, Mommie Dearest.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Φέι Ντάναγουει και παίχτηκε στην Ελλάδα με τίτλο Αποκαλύψεις για μια γυναίκα το 1981.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει δέκατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Επιμέλεια Οπτικοποίησης: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr