Ίδιος ο κατώτατος μισθός και σε νέους κάτω των 25! Στα 586 ευρώ εξομοιώνονται οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα!
Σε δύο δόσεις, με δύο διαφορετικά νομοσχέδια, θα γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας στο πρώτο, το οποίο θα κατατεθεί μέχρι το Πάσχα, θα προβλέπεται η εξομοίωση από τον Απρίλιο στον ιδιωτικό τομέα των κατώτατων αμοιβών για όλους όσοι είναι κάτω των 25 ετών στο ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού.
Ετσι, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 586 ευρώ, από 511 ευρώ που είναι σήμερα. Στη συνέχεια θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 654 ευρώ, δηλαδή θα προκύψει εξίσωση ανάμεσα στο κατώτατο ημερομίσθιο των υπαλλήλων γραφείου του ιδιωτικού τομέα, με το ημερομίσθιο που ισχύει για τους εργατοτεχνίτες.
Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η αλλαγή στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ Μνημονίου επίπεδα. Μεταξύ αυτών, θα νομοθετηθούν και τα εξης:
Μέτρα αποτροπής της υποκατάστασης πραγματικής πλήρους απασχόλησης με μερική. Θα υπάρξει πρόβλεψη για αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης μερικής απασχόλησης ή άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης από τους εργοδότες ώστε να αποτρέπεται η καταχρηστική αξιοποίηση της ελαστικής απασχόλησης, αλλά και δραστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων ψευδοαπασχόλησης, υποκατάστασης δηλαδή της πλήρους μισθωτής εργασίας με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια).
Μετενέργεια: Το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης αυξάνεται από τους τρεις μήνες, που είναι σήμερα, στους έξι μήνες, όπως ήταν δηλαδή πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών.
Επεκτασιμότητα: Μια συλλογική σύμβαση εργασίας θα δεσμεύει και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο. Εως τώρα, όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούσαν να αποδεχθούν τους όρους της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο τους αποχωρούσαν από το συλλογικό τους όργανο και προχωρούσαν στην υπογραφή είτε επιχειρησιακών είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Θα προβλεφθεί τo ξεπάγωμα των τριετιών με συμφωνία μέσω συλλογικής σύμβασης (χωρίς αναδρομική ισχύ) καθώς από το 2012 έχουν παγώσει, μέχρις ότου μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr