Α. Τσίπρας: Το τετ α τετ μου με την Μέρκελ: Η υποδοχή, η ξενάγηση, η συζήτηση, η συνέντευξη - Όλες οι φωτό & τα βίντεο!
Με σαφή πρόθεση να δημιουργηθούν γέφυρες προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, να «σπάσουν» αρνητικά πρότυπα του παρελθόντος και να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας και η Αγκ. Μέρκελ κατά τις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, επέμειναν στον «γόνιμο» χαρακτήρα των συζητήσεων που είχαν, χωρίς ωστόσο να κρύψουν τις διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις των δύο πλευρών επί κρίσιμων ζητημάτων.
Ωστόσο, η ουσία της επίσκεψης σίγουρα αναλύθηκε στο μαραθώνιο δείπνο που παρέθεσε η γερμανική κυβέρνηση. Επί τέσσερις ώρες, γεγονός πρωτόγνωρο, Μέρκελ και Τσίπρας, μαζί με τους διπλωμάτες και τους συμβούλους ανέλυσαν βήμα - βήμα τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Παρά το γεγονός ότι τηρείται σιγήν ιχθύος και από τις δύο πλευρές, στο... μενού υπήρξαν σίγουρα οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Αποκρατικοποιήσεις, μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλαγές στο κράτος και βεβαίως δεσμεύσεις για όσα πρέπει να γίνουν, αποτέλεσαν το πεδίο των πολύωρων συζητήσεων.
Το γεγονός ότι κράτησε τόσες πολλές ώρες το δείπνο ασφαλώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό καθώς οι δύο πλευρές άφησαν πίσω τους τις έντονες αντιπαραθέσεις και έβαλαν όλα τα θέματα υπό συζήτηση. Το ότι άφησαν πίσω τους τις σκληρές πολιτικές κόντρες είναι από μόνο του σημαντικό γεγονός για το ότι βρέθηκε πεδίο αλληλοσυνεννόησης και αποσυμφόρησης των σχέσεων των δύο χωρών.
Το κακό σενάριο, πάντως είναι να υπάρχει χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών που δύσκολα θα γεφυρωθεί και το επόμενο διάστημα.
«Mίλησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων και όχι για την πλήρη λίστα. "Έγινε μια συζήτηση σε ένα επίπεδο όχι τόσο βαθύ και συγκεκριμένο γιατί δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της συνάντησης. Δεν είναι αυτό το επίπεδο στο οποίο θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις", εξήγησε ο Γ. Σακελλαρίδης το πρωί σήμερα.
Ερωτηθείς αν το περίγραμμα αυτό κάλυψε την Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι "βρέθηκαν σημεία σύγκλισης" και ότι "έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα".
Η χθεσινή συνάντηση πάντως, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, υπήρξε ένα πρώτο βήμα για προσέγγιση, έστω και μετ' εμποδίων. Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια λίστα με τα θετικά και αρνητικά της συνάντησης και του μαραθώνιου δείπνου (κι ενώ δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη τα θέματα που τέθηκαν) θα έλεγε για τα θετικά:
- Υπήρξε αποκατάσταση των σχέσεων. Με ευγένεια και πραότητα και οι δύο πλευρές άνοιξαν παράθυρο συνεννόησης και άφησαν τις σκληρές αντιπαραθέσεις πίσω.
- Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και η υπόθεση της Siemens αν και δεν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα.
Τα αρνητικά
- Για την παροχή ρευστότητας το Βερολίνο ζήτησε και πάλι μεταρρυθμίσεις και παρέπεμψε στους θεσμούς.
- Για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο η μεν κυρία Μέρκελ έδωσε μία απάντηση προς το όχι, ο δε κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα εξ απαλών ονύχων περιορίζοντας το μάλλον στην ηθική του διάσταση.
- Ουσιαστικά δεν εξασφαλίστηκε καμιά δέσμευση για αποκατάσταση της ρευστότητας και πλέον τα δύσκολα είναι μπροστά με μέτρα που πολλές φορές θα είναι επώδυνα και θα προκαλέσουν αναταράξεις. ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, ΕΝΦΙΑ είναι ορισμένα από τα κρίσιμα θέματα που θα βρει μπροστά του ο κ. Τσίπρας.
Και οι δύο ηγέτες τόνισαν την κοινή θέληση να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές, όπου υπάρχουν. Όπως είπε και η κυρία Μέρκελ, είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο από το να μιλάμε ο ένας για τον άλλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος η καγκελάριος τόνισε ότι «είχαμε διάθεση καλής συνεργασίας. Μπορούμε να θίξουμε και δύσκολα θέματα». «Τα δύο κράτη ανήκουν και θέλουν να ανήκουν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, σημειώνοντας πως η κοινή συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Πέρα από το καλό κλίμα της συνάντησης όμως και οι δύο πλευρές επιχείρησαν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς το εσωτερικό των χωρών τους.
Στο Eurogroup
Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας δεν περνά μέσω Βερολίνου, δείχνοντας σαφώς προς τους θεσμούς και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, αποφεύγοντας να δώσει διαβεβαιώσεις για την τύχη του προγράμματος που θα καταθέσει η Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη συνάντηση προκειμένου να θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και την ανθρωπιστική κρίση, μέχρι τα πεπραγμένα της Siemens και τις γερμανικές επανορθώσεις. Δεν παρέλειψε βέβαια να στείλει μηνύματα για τη δέσμευση της χώρας μας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αναγνωρίσει τις εσωτερικές ευθύνες της Ελλάδας στην εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, η Αγκ. Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά, ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι «οι αποφάσεις για ρευστότητα παίρνονται από το Eurogroup, αφού ακούσουν την αποτίμηση των θεσμών». «Δεν μπορώ να υποσχεθώ εγώ κάτι, είναι άλλη διαδικασία. Μην περιμένετε σήμερα αποτέλεσμα», τόνισε η καγκελάριος, υπενθυμίζοντας πως εκπροσωπεί ένα μόνο από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης.
«Τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι σαφή. Το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, θα κριθεί από τους θεσμούς. Μία προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία εύρωστη χώρα, να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας, να βγει από το τέλμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις», ξεκαθάρισε η κυρία Μέρκελ.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τον... δρόμο των θεσμών κατέστησε σαφή και ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως «δεν θα ερχόμουν να ζητήσω χρήματα από την κυρία Μέρκελ για μισθούς και συντάξεις». «Εδώ ήρθαμε να εντοπίσουμε το πολιτικό πλαίσιο για να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης που έχει ανάγκη η χώρα. Παραδέχθηκε, πάντως, «τα προβλήματα μεσοπρόθεσμης ρευστότητας», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «τα κληρονομήσαμε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υλοποίησαν προγράμματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί και δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη για την πρόθεση της χώρας να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αλλά και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας όμως με νόημα ότι η Ευρώπη βασίζεται σε ένα διπλό σεβασμό: «Από τη μία είναι ο σεβασμός των συνθηκών και από την άλλη ο σεβασμός στη δημοκρατία», είπε.
Διαβεβαιώσεις
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλάζοντας όμως το μείγμα της πολιτικής. Επίσης τόνισε ότι «δεν θα γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε», αλλά η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. «Στόχος μας είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για να πληρώσουν μερίδιο αυτοί που δεν πλήρωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η διαφθορά κρατά καθηλωμένη την Ελλάδα», πρόσθεσε, ζητώντας τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και τη συνδρομή της γερμανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της Siemens.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα. «Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά μας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η χώρα στην κρίση, αλλά τα πέντε χρόνια δεν βοήθησαν να αντιμετωπιστούν».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, αναφέρθηκε και στις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και στην αποτυχία του προγράμματος.
Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια εφαρμογής ενός προγράμματος διάσωσης, που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια, δεν ήταν success story, γιατί χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, έφερε μεγάλη ανεργία και διόγκωσε το δημόσιο χρέος».
Οι επανορθώσεις
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών απασχόλησε το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν, διευκρινίζοντας πως το θέμα του δανείου και των επανορθώσεων «είναι πρωτίστως ηθικό και όχι υλικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση».
«Για να μην ξαναβρούμε ποτέ μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ενώ, αναφορικά με τις πληροφορίες για κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση.
Η Αγκ. Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι από πολιτικής πλευράς για τη Γερμανία το θέμα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες και γι' αυτό δημιουργήθηκε το ταμείο του μέλλοντος, το οποίο θα συνεχιστεί».
Μπαράζ συναντήσεων θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία.
Στις 10:15 (τοπική ώρα)θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη ΚΟ Gregor Gysi.
Στις 14:30 θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στις 16:00 με τον προέδρους των Πρασίνων.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας (στις 12:30) θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.
Πηγή: Ημερησία
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr