Φανταστική τούρτα εποχής με φράουλες, μπαλσάμικο με μέλι και κρέμα της Αργυρώς!
Μια συνταγή για όλες τις περιστάσεις!
Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι
180 γρ. βούτυρο μαλακό
180 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. υγρή βανίλια
2 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο με μέλι
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ
4 κ.γ. κρέμα μπαλσάμικο με σύκο
Για τη γέμιση
500 γρ. ολόφρεσκες κατακόκκινες φράουλες
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο με μέλι
3 κ.σ. ζάχαρη
λίγα φύλλα ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα ή δυόσμος
3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
200 γρ. μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
ζάχαρη άχνη, φράουλες και φύλλα μέντας για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ πάουντερ, βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δυο ταψάκια μια χρήσεως 22 εκ.
2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να κρεμώσουν. Ένα ένα προσθέτουμε τα αβγά και μετά το μπαλσάμικο και την βανίλια. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά με σπάτουλα ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε το μίγμα στα έτοιμα ταψάκια. Με την κρέμα μπαλσάμικο κάνουμε ρίγες στην επιφάνεια του κάθε κέικ και ψήνουμε για 25' περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο τους. Αφήνουμε να σταθούν για 10' κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
3. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι, πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Κρατάμε 5-6 για γαρνίρισμα. Τις υπόλοιπες τις κόβουμε στα 4 αν είναι μεγάλες ή στα 2 αν είναι μικρές. Τις βάζουμε σε τηγάνι με την ζάχαρη και το μπαλσάμικο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-6'. Δεν θέλουμε λιώσουν. Οι φράουλες πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Τις βάζουμε σε μπολ. Ξαναβάζουμε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι να πυκνώσει σαν μέλι. Αποσύρουμε από την φωτιά και περιχύνουμε τις φράουλες.
4. Ρίχνουμε την κρέμα στο μασκαρπόνε και απαλά ανακατεύουμε να αραιώσει το τυρί και να γίνει σαν παχύρρευστη κρέμα. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα, αλειφουμε με την μαρμελάδα και μετά με την κρέμα τυριού και προσθέτουμε τις φράουλες με το σιρόπι από πάνω. Κλείνουμε την τούρτα με το άλλο παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.»
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr