Ολοκληρώνεται ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων - Ποιες οι "κόκκινες γραμμές" Θεσμών & Κυβέρνησης
Στη δημοσιότητα δίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός.
Και η συμφωνία επί του καταλόγου των... μέτρων που θα παραδοθούν στους εταίρους και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα είναι αυτή που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ενός μέρους των δόσεων που εκκρεμούν.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα σκαριά τον πολυπόθητο «έντιμο συμβιβασμό» για τον οποίο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες , ενώ επενδύει πολλά στο θετικό κλίμα που κατάφερε να αναπτυχθεί στις σχέσεις Αθήνας- Βερολίνου.
Το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασφυκτικό, αν και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούν στο iefimerida.gr για πρόοδο σημειώνοντας ότι «έχουμε περάσει από το στάδιο του γράψε-σβήσε». Ταυτόχρονα, εξηγούν ότι η λίστα που θα παραδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη, ενώ δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Βρυξελλών είναι ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης -Τι θα δεχθούν και τι όχι οι θεσμοί
Από το Μέγαρο Μαξίμου, περιγράφουν ένα σχέδιο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητα στο φορολογικό και τη φορολογική διοίκηση για να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και εισπραξιμότητα εσόδων», και διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ληφθούν υφεσιακά μέτρα σε βάρος των πολιτών και τα οποία θα επηρεάζουν το εισόδημά τους.
Ως εκ τούτου, οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» -σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς κύκλους-συνοψίζονται στα εξής:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να συζητήσει αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:δεν θα υπάρξουν μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας
ΦΠΑ: στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν είναι να μιλήσει για άλλες –από τις υπάρχουσες-κλίμακες στον ΦΠΑ
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: είναι κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μιλούν για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αναπτυξιακό πρόσημο
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ: η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση.Αντιθέτως, στα ..σκοτεινά σημεία υπάγονται οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup-όποτε κι αν αυτή οριστεί- τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τα ακριβή ποσά χρημάτων που θα εκταμιευθούν για τη χώρα μας.
Δεδομένο επομένως είναι ότι οι κρουνοί παροχής ρευστότητας θα ανοίξουν κανονικά μόνο με την ταυτόχρονη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες και πρέπει να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr