Quiz of the day: Εσείς, πόσα γνωρίζετε για τoν γυναικείο οργασμό;

Αποτελεί θέμα ταμπού και παράλληλα έχει συζητηθεί όσο λίγα άλλα. Οι θεωρίες, οι δοξασίες και οι μύθοι που τον περιβάλλουν αμέτρητοι. Αποτελεί προσωπικό ζήτημα, αλλά και το ζητούμενο κάθε γυναίκας για να βιώσει την απόλυτη ευχαρίστηση στο σεξ. Ο λόγος για τον οργασμό.

 

1.  Το σημείο G είναι τελικά μύθος ή πραγματικότητα;
 Α  Μύθος
 B  Πραγματικότητα
 Γ  Δεν είναι βέβαιο

Σωστή απάντηση: Γ 
Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το σημείο G, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του Ernst Gra¨fenberg, του γυναικολόγου που το εντόπισε πρώτος. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες και τελευταίες έρευνες ισχυρίζονται ότι ίσως δεν υπάρχει. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα κι αν υπάρχει σίγουρα δεν αφορά σε όλες τις γυναίκες. Θεωρητικά πρόκειται για ένα σημείο στο πάνω μέρος τους ανοίγματος του κόλπου το οποίο, καθώς διεγείρεται, προκαλεί τον οργασμό. Σύμφωνα με κάποιους, είναι και υπεύθυνο για την «εκσπερμάτιση» που βιώνουν ορισμένες γυναίκες, την έκκριση δηλαδή μεγάλης ποσότητας υγρών (που την μπερδεύουν με ούρα χωρίς να είναι), η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη ανδρική. 

2. Η κολπική διείσδυση πρέπει να προκαλεί οργασμό.
 Α  Δεν είναι απαραίτητο
 Β  Οπωσδήποτε
 
Σωστή απάντηση: Α 
Ο κολπικός οργασμός, που έχει χαρακτηριστεί από τον Φρόιντ και ως ο «ώριμος οργασμός» και προκύπτει κάθε φορά που μια γυναίκα κάνει σεξ, δεν είναι παρά ένας τεράστιος μύθος. Το 1/3 των γυναικών δεν έχουν ποτέ βιώσει τον κολπικό οργασμό ή τον έχουν βιώσει πολύ σπάνια. Μόνο το 25% των γυναικών έχουν τακτικά οργασμό μετά την κολπική διείσδυση, ενώ άλλες άλλοτε έχουν και άλλοτε όχι. 

3. Το ζητούμενο στο σεξ είναι:
 Α  Οι πολλαπλοί οργασμοί
 Β  Ο ταυτόχρονος οργασμός
 Γ  Κάποιο είδος κορύφωσης
 Δ  Κανένα από τα παραπάνω

Σωστή απάντηση: Δ 
Στο σεξ δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο ιδανικό ζητούμενο, γιατί έτσι δημιουργούνται τεράστιες προσδοκίες, που επιφέρουν άγχος και συναισθήματα ανικανοποίητου, ανεπάρκειας, αδυναμίας κ.λπ. Οι πολλαπλοί οργασμοί είναι κάτι που βιώνουν κάποιες γυναίκες που έχουν μικρούς οργασμούς, οι οποίοι τελικά φτάνουν σε έναν κορυφαίο. Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι μια ευχάριστη εμπειρία που προκαλεί μια αίσθηση ισορροπίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό και εμμονικό στόχο ενός ζευγαριού, καθώς μπορεί τελικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι ευχαρίστηση. 

4. Το αν μια γυναίκα θα έχει οργασμό ή όχι είναι ψυχολογικό ζήτημα.
 Α  Σωστό
 Β  Λάθος
 Γ  Όχι απαραίτητα

 Σωστή απάντηση: Γ 
Ο οργασμός είναι ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Τα αίτια της οργασμικής διαταραχής μπορεί να είναι ψυχογενή, οργανικά ή μεικτά. Ψυχογενή αιτιολογία μπορεί να αποτελεί το άγχος, αλλά και οι αναστολές, η ντροπή, η υποτίμηση, η αίσθηση ανεπάρκειας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση ή η δυσφορία λόγω κακής εικόνας εαυτού, η παλαιότερη τραυματική σεξουαλική εμπειρία, η κατάθλιψη κ.ά. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, διαδραματίζουν και παράμετροι όπως η κακή σχέση με τον σύντροφο, η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και η άγνοια. Οι παθολογικές αιτίες που μπορεί να εμποδίζουν μόνιμα, παροδικά ή από καιρό σε καιρό τον οργασμό μπορεί να είναι: νευρολογικές ασθένειες, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. ψυχιατρικών), ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τραυματισμοί της ευρύτερης περιοχής της πυέλου, γυναικολογικές λοιμώξεις (π.χ. κολπίτιδες, τραχηλίτιδες), κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, ορμονικές αιτίες (π.χ. εμμηνόπαυση) κ.ά.

5. Μετά από πόσο διάστημα που μια γυναίκα δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό χρειάζεται να το ψάξει περισσότερο;
 Α  Μετά την πρώτη φορά
 Β  Αν περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες) 
 Γ  Μετά από 5 συνεχόμενες φορές

Σωστή απάντηση: Β 
Όταν μια γυναίκα δυσκολεύεται πολύ να φτάσει σε οργασμό ή καθυστερεί τόσο ώστε τελικά να υπάρχει απουσία οργασμού, παρά το ότι έχει προηγηθεί η φάση της διέγερσης σε ικανοποιητικό βαθμό, και αυτό συμβαίνει για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, τότε οι ειδικοί μιλάνε για οργασμική διαταραχή. Αυτή μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να χαρακτηρίζεται από απουσία οργασμού από την αρχή της ερωτικής ζωής της γυναίκας, ή δευτεροπαθής, που σημαίνει ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από περίοδο φυσιολογικής οργασμικής λειτουργίας. Ακόμη, μπορεί να είναι γενικευμένη, δηλαδή να παρουσιάζεται σε όλες τις ερωτικές επαφές και με όλους τους συντρόφους, ή εκλεκτική, να εμφανίζεται με άλλα λόγια κατά περίπτωση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όποιας μορφής και αν είναι, πάντως, η οργασμική διαταραχή, η γυναίκα θα ήταν καλό να μιλήσει με τον γυναικολόγο της και/ή με έναν ειδικό ψυχολόγο. Βέβαια, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι πέραν του τι ορίζει η βιβλιογραφία ως χρονικό διάστημα για να ονομάσουμε ένα πρόβλημα, είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να απευθύνεται στον ειδικό τη στιγμή που αρχίζει να την απασχολεί κάτι, ακόμα και αν είναι πολύ νωρίς. Μια σωστή κατεύθυνση και μια αποσαφήνιση μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία μιας κατάστασης, αποτρέποντας για παράδειγμα την εξέλιξή της από ενόχληση, ανησυχία και δυσκολία σε πρόβλημα.

6. Ο οργασμός είναι απαραίτητος σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση της γυναίκας.
 Α  Ναι
 Β  Όχι

 Σωστή απάντηση: Β 
Ο γυναικείος οργασμός έχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ικανοποίηση της γυναίκας από τη σεξουαλική πράξη, χωρίς όμως να αποτελεί υποχρεωτική συνθήκη για κάθε ή για όλες τις σεξουαλικές επαφές. Άλλωστε, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από γεγονότα που μπορεί να συμβούν αναπάντεχα (π.χ. μία σκέψη, το χτύπημα της πόρτας κ.λπ.).  

7. Ποια είναι η χρησιμότητα του γυναικείου οργασμού;
 Α  Κουράζει σωματικά τη γυναίκα, γεγονός που την υποχρεώνει να ξαπλώνει μετά την ερωτική πράξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η πορεία των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες και να αυξάνεται έτσι η 
πιθανότητα της σύλληψης. 
 Β  Συμβάλλει στο συναισθηματικό δέσιμο της γυναίκας με τον άνδρα, γεγονός που ευνοεί τη δημιουργία απογόνων και την επιβίωσή τους.
 Γ  Αποτελεί ένα κίνητρο ώστε η γυναίκα να επιδιώκει τις επαφές, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. 
 Δ  Είναι ένα κριτήριο με βάση το οποίο η γυναίκα επιλέγει τον άνδρα που την ικανοποιεί περισσότερο για να κάνει οικογένεια. 
 Ε  Δεν είναι ακόμα γνωστή.

Σωστή απάντηση: Ε 
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ανακαλύψουν την εξελικτική αξία του γυναικείου οργασμού (κάτι που δεν συμβαίνει με τον ανδρικό, ο οποίος έχει να κάνει με την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή). Πλέον θεωρείται ότι ο γυναικείος οργασμός δεν έχει καμία εξελικτική ή αναπαραγωγική αξία. Μία θεωρία λέει ότι οι γυναίκες «οφείλουν» τον οργασμό τους στους άνδρες. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έμβρυα έχουν το ίδιο σώμα και τις ίδιες νευρικές απολήξεις τους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους μέσα στη μήτρα μέχρι να γίνουν τελικά κορίτσια ή αγόρια. Έτσι, ο οργασμός για τις γυναίκες προκύπτει στους δύο πρώτους μήνες της ζωής του εμβρύου επειδή τον χρειάζονται οι άνδρες και διατηρείται όταν το έμβρυο αποκτά φύλο, όπως αντίστοιχα οι άνδρες έχουν θηλές επειδή τις έχουν ανάγκη οι γυναίκες. Φυσικά, η εκτόνωση και η χαλάρωση που βιώνει μια γυναίκα μέσω του οργασμού είναι πολύ σημαντικές και σίγουρα τον καθιστούν χρήσιμο.

8. Ποιο όργανο εμπλέκεται περισσότερο στον γυναικείο οργασμό;
 Α  Το σημείο G
 Β  Η κλειτορίδα
 Γ  Ο κόλπος

Σωστή απάντηση: Β 
Το κέντρο της ηδονής για τη γυναίκα στον οργασμό είναι η κλειτορίδα, όπως για τον άνδρα είναι το πέος. Έτσι, η γυναίκα κατά κανόνα χρειάζεται κλειτοριδικό ερεθισμό για να φτάσει σε οργασμό. Παράλληλα, βέβαια, παίζει ρόλο και ο εγκέφαλος, με τρόπο όμως που οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως αποκωδικοποιήσει. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΛΕΑΝΑ Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια, κλινική θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr