Στέλιος Παρλιάρος: Πρωινό Σαββάτου & απογειώστε το με γεμιστό ψωμί του τοστ & σιρόπι σφενδάμου (βίντεο)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ
- 14 φέτες ψωμί του τοστ με φυσικό προζύμι
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. καρύδια τριμμένα
- 1 κ. γ. κανέλα
- φρυγανιά από το ίδιο το ψωμί
- 120 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
- 140 γρ. ασπράδι αυγών (από 5 αυγά περίπου)
- διακοσμητικό αλουμινόχαρτο spring collection
- 330 γρ σιρόπι σφενδάμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ
Με ένα κουπ πατ διαμέτρου 7 εκ. κόβουμε τις φέτες του ψωμιού στο κέντρο κρατώντας τις δύο ακριανές φέτες άκοπες. Τις ξαναβάζουμε όλες τη μία πάνω στην άλλη. Τα κομμάτια που έχουμε αφαιρέσει από το ψωμί τα απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 12 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα αλέθουμε.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι, το τριμμένο καρύδι, την κανέλα και τη τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων. Το αδειάζουμε μέσα στο προηγούμενο μείγμα. Προσθέτουμε και το ασπράδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε το συναρμολογημένο ψωμί. Κλείνουμε τις δύο άκρες με τις άκοπες φέτες. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30 λεπτά. Όταν βγει από το φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το περιχύνουμε με το σιρόπι σφενδάμου.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr