Live από τη Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαμαρά στην Βουλή για την "εξεταστική των μνημονίων"
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τους χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Το λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τους οποίους θα κορυφωθεί και η πολιτική σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:
- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση
- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου
- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI
- Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν θα υπάρξει πλήρης καταδίκη τόσο των χειρισμών που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια όσο και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων.
Ειδική αναφορά, δε, θα γίνει και στις τελευταίες πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν ως στόχο να εγκλωβίσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση θα επισημάνει την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα από την παρούσα κυβέρνηση και θα υποστηρίξει πως με αυτή την υπογραφή «στην ουσία δέχθηκε τα Μνημόνια».
Πιο αναλυτικά, η ΝΔ θα επιχειρήσει αντεπίθεση, καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδος από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης να εξαιρέσει από το κάδρο των ερευνών την διακυβέρνηση Καραμανλή. Θα ζητήσει, δε, να κληθούν μέλη εκείνης της κυβέρνησης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα βρίσκονται στν ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Παπαθανασίου, Λ. Κατσέλη, Ελ. Παναρίτη, Θ. Τζάκρη, Π. Κουρουμπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης κ.ά.
Η ολοκλήρωση της συζήτησης αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση σύστασης εξεταστικής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων, αρκεί να μην είναι λιγότεροι των 120.
Εφόσον το Σώμα εγκρίνει την πρόταση, τότε αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται η συγκρότηση της Επιτροπής και η εκλογή του προεδρείου της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Μητρόπουλος περιέγραψε τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής λέγοντας τα εξής:
1.Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο
2.Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος
3.Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλασίου.
4.Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.
Οι ΑΝΕΛ
Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, εισηγητής των ΑΝΕΛ που συνυπογράφουν την πρόταση υποστήριξε πως «Το χρέος που φορτώθηκε στους έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί».
Εξέφρασε την διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομιών Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».
Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ειπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί στην ουσία «παράταση του μνημονίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί». Τέλος υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Το «Ποτάμι»
Την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θέτει ως ο ορόσημο το Ποτάμι για να ξεκινήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σύμφωνα με τον εισηγητής του Κωνσταντίνο Μπαργιώτα. Ο βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, το χρηματιστήριο κ.α. που είπε πως πρέπει να ερευνηθούν.
«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας για να επισημάνει πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr