Β.Πούτιν: «Αν η Ελλάδα προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» - Α.Τσίπρας: «Αρχίζει η άνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις»
«Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεοα κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν μας έθεσε θέμα παροχής βοήθειας», για να προσθέσει όμως ότι «στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια».
«Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους αξιωματούχους που τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν προειδοποιήσεις στην Ελλάδα εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
«Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος».
«Η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Εγινε η αρχή της άνοιξης στις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Aναλυτικά ο διάλογος Πούτιν-Τσίπρα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τόνισε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία».
Στην αντιφώνησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.
Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.
Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Η υποδοχή
Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, η οποία κράτησε διόμιση ώρες, δηλαδή μία ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο.
«Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή» είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Τσίπρα και πρόσθεσε:
«Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά».
Στην αντιφώνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος».
«Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας:
«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Οι στόχοι
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, τις οποίες παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες, βρίσκεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση τόσο στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, όσο και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
«Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα» δήλωσε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μετά τη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.
Το απόγευμα (18:30) ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και θα ακολουθήσει (19:00) διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.
Ο Πρωθυπουργός έφτασε στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο αεροδρόμιο «Βνούκοβο» τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, η ελληνίδα ομόλογός του Δ. Μ. Κουμανάκου και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής ξεκίνησε το πρωί της Μ.Τετάρτης με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr