Κυβέρνηση: Διαψεύδει τα σενάρια χρεοκοπίας & εκλογών των FT - Αδυναμία της να βρει λύσεις, βλέπουν οι ξένοι

Οριακές συνθήκες διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, αποδεχόμενη προφανώς ότι πρέπει να κάνει κάποιες οδυνηρές υποχωρήσεις.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους συνεχίζονται μεν, με ορίζοντα τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, ωστόσο η αίσθηση ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ακόμη και τότε μία λύση, φέρνει στο προσκήνιο, από τον διεθνή τύπο, σενάρια περί χρεοκοπίας ή εκλογών.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το βράδυ της Δευτέρας τα σχετικά δημοσιεύματα και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, φοβούμενη ότι η ανακύκλωση τέτοιων σεναρίων θα πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη ασθενούσα αγορά και οικονομία, αλλά και θα προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέκριναν με σκωπτικό τρόπο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι  συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και την 24η Απριλίου δεν θα υπάρξει το τέλος του κόσμου.

Νωρίτερα κυβερνητικές διέψευδαν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, περί ύπαρξης μυστικού σχεδίου για πρόωρες εκλογές και τόνιζαν ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». Πρόσθεταν δε ότι «συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

Ορισμένοι παράγοντες ωστόσο εκτιμούσαν, χωρίς πάντως να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ότι ίσως η ελληνική κυβέρνηση  σκόπιμα να αφήνει να διαρρέουν τέτοιου είδους σενάρια σχετικά με τις προθέσεις της, σε μία προσπάθεια να πείσει τους εταίρους να κάνουν και εκείνοι βήματα υποχώρησης στη διαπραγμάτευση προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Είναι ίσως ενδεικτικό ότι και στις δύο περιπτώσεις των επίμαχων δημοσιευμάτων, τόσο οι Financial Times, όσο και η Bild επικαλούνταν κυβερνητικούς αξιωματούχους για τα όσα έγραφαν – εκτός κι αν πρόκειται για παντελώς αναληθείς ισχυρισμούς περί των πηγών.

Πάντως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι σχεδιάζει ένα πακέτο προτάσεων που θα προσεγγίζει τη χρυσή τομή, «με μέτρα που και ανάσα στα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα θα προσφέρουν, αλλά και έσοδα στα κρατικά ταμεία θα επιφέρουν, αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας».

Εκτιμά δε ότι γίνονται βήματα και επικαλείται την τελευταία, διήμερη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία είδε «βελτίωση του κλίματος» και «πρόοδο σχετικά με το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αν και έγινε σαφές ότι υπάρχουν και αποκλίσεις σε θέματα που οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για υποχωρήσεις, όπως τα δημόσια οικονομικά, οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για δημοσιονομικό, φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά

«Δέκα και σήμερα» απομένουν για το κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και πληθαίνουν ανησυχητικά οι φωνές από το εξωτερικό που δείχνουν πως τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης στενεύουν επικίνδυνα, προκειμένου να αποφύγει το «ατύχημα» ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
 
Μετά τις «ανάσες» που πήρε λόγω του εορτασμού του Πάσχα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η διαπραγματευτική ομάδα του Γιάνη Βαρουφάκη αναζητεί τρόπους να μην κλειστεί «στα σχοινιά» στο νέο γύρο αναμετρήσεων που ξεκινά από σήμερα με τους τρεις «θεσμούς» και θα ολοκληρωθεί στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ή το αργότερο, έως το τέλος του μήνα, όπως προβλέπει η συμφωνία της δίμηνης παράτασης που ορίστηκε την 20ή Φεβρουαρίου.


 
Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, με τη νέα μορφή των θεματικών ενοτήτων. Για αρχή, η Αθήνα πρέπει να θέσει τον δάκτυλο «επί τον τύπο των ήλων» για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Θέλει πάση θυσία να πείσει τους δανειστές ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει με εθελοντικές πληρωμές χρεών από τους φορολογουμένους, στα πλαίσια των ρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να καταφύγει σε νέους φόρους ή περικοπές μισθών και συντάξεων. Για το σκοπό αυτό δεσμεύεται να εφαρμόσει πολύ αυστηρά φοροελεγκτικά μέτρα, για να εισπράξει τους υφιστάμενους φόρους και να κλείσει τις τρύπες για φοροδιαφυγή.
 
Στη συνέχεια τα Brussels Group θα συνεδριάζουν συχνά-πυκνά (σχεδόν μέρα παρά μέρα ή και συνεχόμενα) ώστε αφού κλείσει ένα θέμα, να πηγαίνουν στο επόμενο.
 
«Μπλέξανε οι γραμμές»

Τα μηνύματα από το εξωτερικό, όμως, δείχνουν ότι οι ξένοι δεν πιστεύουν ότι στον ελάχιστο χρόνο που απομένει θα κάνει η Αθήνα όσα δεν έκανε τους τελευταίους τρεις μήνες για να εξασφαλίσει συμφωνία. Θέτουν και αυτοί τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» και περιμένουν την κυβέρνηση στη γωνία, όχι μόνο για τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά θέματα, αλλά και για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
 
Παρότι η Αθήνα δεσμεύεται ήδη δημοσίως ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα 50 ή και νωρίτερα, τα οποία είχε εντοπίσει από καιρό η «πρώην Τρόικα» για τις συντάξεις τραπεζικών κλπ, δεν φαίνεται πάντως να αρκούνται σε αυτά οι θεσμοί. Δεν κατανοούν μάλιστα τις «κόκκινες γραμμές», όπως τουλάχιστον τις θέτει η κυβέρνηση, και ζητούν δράση τώρα και ξεκάθαρες αποφάσεις.
 
«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και έχει κανείς την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit», τόνισε χθες σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο εκ των συμβούλων του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος εκτιμά ότι η Αθήνα θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές της.
 
Το ίδιο κλίμα στις διαπραγματεύσεις εισπράττουν και οι Financial Times που βλέπουν την χώρα μας να φλερτάρει με το «ατύχημα». Επικαλούνται μάλιστα δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου  πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης, δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από τη χρεοκοπία».
 
«Η χώρα δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα απογοητευτούν» αναφέρει σε απάντηση το Μαξίμου που επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Αυτό που ενοχλεί, όπως λένε στο Μαξίμου, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της Ανάπτυξης ενώ τονίζουν ότι πως περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times στις 25 Απριλίου.

Πηγές της Κομισιόν, που παίζει τον ρόλο του ισορροπιστή σε όσα συμβαίνουν, κρατούσαν αποστάσεις από τις δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και υποστήριζαν πως αυτές Ελλάδα προχωρούν μεν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr