«Βόμβα» από Bloomberg: Σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει κι άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα
Μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η μειοψηφία στο Δ.Σ. που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται, αποκαλύπτει νέο δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει μείωση και της βοήθειας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες, αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και η πρόταση δεν έχει επισήμως συζητηθεί από το ΔΣ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει να πείσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα Κεφάλαια διάσωσης.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε πάντως επισήμως για το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει. Εως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια 74 δισ ευρώ από τον ELA. Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, βλέπουν το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 του μήνα ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.
Χωρίς νέα κεφάλαια, υπογραμμίζει το Bloomberg, πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Μάιο.
Καθώς οι καταθέτες στη χώρας έχουν τραβήξει μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει το κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δάνεια από τον ELA.
Μάλιστα η ΤτΕ έχει στα Ταμεία της διαθέσιμα 3 δισ ευρώ από τον ELA προκειμένου να έχει το χρόνο σε μία άμεση αντίδραση στην περίπτωση bank run, αποκαλύπτει στο Bloomberg ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν για το θέμα.
Η ΕΚΤ έχει επιμείνει σε αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ELA, υπό το φόβο ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα Κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν άμεσα την κυβέρνηση κατά παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας. Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι δεν έχει πεισθεί πως υπάρχει η ανάγκη να πιέσει και άλλο τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα είχε αποκαλύψει στις 15 Απριλίου πως στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε “γίνει αναφορά στο θέμα αλλά δεν συζητήθηκε με τα άλλα μέλη του ΔΣ”. Μάλιστα είχε τονίσει πως “θα το ξαναδούμε το θέμα εν ευθέτω χρόνω”.
Για τον περιορισμό ή την άσκηση βέτο στη χρηματοδότηση μέσω ΕLA απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Και αυτοί που αντιδρούν στην επ' αόριστον χορήγηση βοήθειας ολοένα και αυξάνονται, δηλώνει πηγή. «Η κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα όριο για τον ΕLA μέχρι το καλοκαίρι» δηλώνει ο Βίτας Βασιλιάουσκας, μέλος του Δ.Σ. και συμπληρώνει: «Ολοι καταλαβαίνουν τί σημαίνει ELA, ένα ένα προσωρινό μέτρο που δίνει ρευστότητα στις τράπεζες».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr