Γεύση από Θεσσαλονίκη: Ο ταλαντούχος Άκης ετοιμάζει για μας τα πιο νόστιμα τρίγωνα Πανοράματος
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Συστατικά
Για την κρέμα
950 γρ. γάλα (700 + 250)
3 βανίλιες
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
65 γρ. κρόκος αυγού (περίπου 4)
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. άχνη
Για το φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο για άλειμμα
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
Για γαρνίρισμα
σαντιγί
αμύγδαλο φιλέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το φύλλο
Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε στο πλάι με ένα πινέλο. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι και με το που πάρουν βράση τα αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου σε τετράγωνα 10Χ10 εκ. και τα τσαλακώνουμε κάνοντας μπαλάκια. Βάζουμε το φύλλο μπροστά μας με την στενή μεριά του προς τα εμάς. Το χωρίζουμε νοητά σε 3 κάθετες λωρίδες και το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. Βάζουμε όλες τις λωρίδες μαζί και τις σκεπάζουμε με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Παίρνουμε μια λωρίδα και την απλώνουμε μπροστά μας. Με τη βοήθεια του πινέλου την πιτσιλάμε με βούτυρο. Από πάνω βάζουμε και μια ακόμα που τη βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Ξεκινάμε και διπλώνουμε σαν να κάνουμε τρίγωνο πιτάκι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το τρίγωνο σε δυο μικρότερα ορθογώνια τριγωνάκια. Ανοίγουμε το κάθε ένα σαν χωνάκι από παγωτό και βάζουμε μέσα ένα τσαλακωμένο μπαλάκι από το χαρτί. Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε ένα ταψί που στον πάτο του έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Βουτυρώνουμε και από πάνω τα τρίγωνα και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ξεροψηθούν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα μέχρι μέσα για 25 λεπτά.
Αμέσως τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Αφαιρούμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Για την κρέμα
Βάζουμε τα 700 γρ. γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Ποτέ δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα πριν ζεσταθεί καλά έτσι ώστε να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Το υπόλοιπο γάλα το βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα αυγά και το ανακατεύω. Προσθέτω και το αλεύρι και με ένα σύρμα το κάνω μια πάστα με τα υγρά του μπολ. Όταν ζεσταθεί το γάλα με τη ζάχαρη τα ανακατεύω καλά και ρίχνω κουτάλα κουτάλα από αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι.
Αυτό το κάνω για να πάρουν σιγά σιγά θερμοκρασία τα αυγά και να μην γίνουν ομελέτα. Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά το αδειάζω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα περιμένω να αρχίζει να πήζει. Προσέχω το μάτι να είναι σε μέτρια θερμοκρασία (4-5 αν η κουζίνα φτάνει το 9) και αφαιρώ από το μάτι όταν χρειάζεται αν βλέπω το μείγμα να πήζει και να μην το προλαβαίνω στο ανακάτεμα. Στην αρχή του ψησίματος η κρέμα θα έχει μια ελαφριά γεύση αλευριού αλλά καθώς ανακατεύω δοκιμάζω συχνά γιατί σε κάποια στιγμή ψήνεται πια το αλεύρι και φεύγει αυτή η μυρωδιά. Όταν συμβεί αυτό αφαιρώ από τη φωτιά, προσθέτω τα 50 γρ. Βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να αφομοιωθεί και αδειάζω την κρέμα σε ένα ταψί. Από πάνω βάζω μεμβράνη που να εφάπτεται με την κρέμα και βάζω το ταψί στο ψυγείο για να κρυώσει.
Τη μεμβράνη τη βάζω για να μην κάνει κρούστα η κρέμα. Ετοιμάζω μια ελαφριά σαντιγί με την κρέμα και την άχνη. Όταν κρυώσει η κρέμα στο ψυγείο τη βάζω στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτω την σαντιγί. Βάζω το μείγμα σε κορνέ και κρατώ στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστώ. Αν θέλω μπορώ να ετοιμάσω σαντιγί για να γαρνίρω τα τρίγωνα, καθώς επίσης αμύγδαλο φιλέ ή λιωμένη σοκολάτα. Συναρμολογώ βάζοντας την κρέμα μέσα στα τρίγωνα και τα διακοσμώ αν θέλω με σαντιγί, αμύγδαλα ή σοκολάτα.
Who is Who:
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr