Μήπως η τελειομανία σαμποτάρει τη ζωή σου; Πως να την αντιμετωπίσεις για να γίνεις χαρούμενος!

Ήξερες ότι η τελειομανία σου κάνει κακό; Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

 

Oι ειδικοί τονίζουν πως οι τελειομανείς επιτυγχάνουν ανεξάρτητα από την επιθυμία τους να τα κάνουν όλα τέλεια και όχι χάρη σε αυτήν. Αυτοί είναι οι 5 τρόποι με τους οποίους μπορεί να σε σαμποτάρει η τελειομανία σου και οι συμβουλές μας για να την αντιμετωπίσεις.

1/ Μπορεί να σε αρρωστήσει

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Trinity Western, οι άνθρωποι με έντονη ανάγκη για τελειότητα «είχαν κατά 51% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου». Το άγχος να διαπρέψεις ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη.

Tip 
Το πρώτο βήμα είναι να την αναγνωρίσεις. Αν μπορείς να παραβλέψεις κάποιες υποχρεώσεις σου, δεν έχεις συμπεριφορά τελειομανούς. Αν νιώθεις πιεσμένη ή κακοδιάθετη, τότε η τελειομανία σε έχει καταλάβει. Αναγνώρισε τα σημάδια και άφησε κάτω τη δουλειά που κάνεις.

2/ Μπορεί να σου προκαλέσει κατάθλιψη

Οι τελειομανείς είναι επιρρεπείς σε σοβαρές διανοητικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, καθώς κάνουν έντονη αυτοκριτική και νιώθουν μια βαθιά αίσθηση αποτυχίας, αναφέρεται σε έρευνα της American Psychological Association.

Tip
Κάνε λάθη. Αυτό ονομάζεται θεραπεία έκθεσης και οι ερευνητές συστήνουν να κάνεις επίτηδες μικρά λάθη κατά καιρούς και να μην τα διορθώνεις.

3/ Δεν ξέρεις πότε να κάνεις πίσω

Δυσκολεύεσαι να τα παρατήσεις και να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο; Η τάση να θεωρείς πως οτιδήποτε εκτός από τέλειο είναι αποτυχία μπορεί να οδηγήσει στο να χάνεις υπέροχες ευκαιρίες.

Tip 
Όταν τα πράγματα δε γίνονται όπως τα θέλεις, αναρωτήσου: «Τι μπορώ να μάθω;». Το να γνωρίζεις πότε να επιμείνεις και πότε να κάνεις πίσω είναι σοφία.

4/ Χρονοτριβείς

Πολλοί τελειομανείς αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο στην προετοιμασία. Ο φόβος της αποτυχίας σε εμποδίζει να ξεκινήσεις μια εργασία.

Tip
Οργάνωσε από την αρχή τις προτεραιότητές σου ώστε η τελειότητα να μην είναι πρώτη στη σειρά, ακολουθώντας την Αρχή του Pareto, γνωστή ως κανόνας 80-20. Ο Pareto είπε πως περνάμε το 20% του χρόνου μας κάνοντας το 80% της δουλειάς και το υπόλοιπο 80% του χρόνου κάνοντας το 20% της δουλειάς.

5/ Είναι δύσκολο να δουλέψει (ή να ζει) κάποιος μαζί σου και η τελειομανία μπορεί να βλάψει την καριέρα σου.

Όταν οι διευθυντές θέλουν να δώσουν προαγωγή, αναζητούν αποτελέσματα, αλλά θέλουν και κάποιον με τον οποίο θα νιώθουν άνετα οι ίδιοι και οι συνεργάτες του.

Πηγή: Shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr