Ιγμορίτιδα & άλλα δυσάρεστα ανοιξιάτικα φαινόμενα που συμβαίνουν... κάτω από τη μύτη μας!
Μήπως φταίει η ιγμορίτιδα που δεν μυρίζετε καλά τελευταία; Μπορεί ένα φάρμακο να προκαλέσει απώλεια της όσφρησης; Πάρτε… μυρωδιά όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτήν την πολύτιμη αίσθηση.
Μας βοηθά να λαμβάνουμε πληροφορίες για τον χώρο όπου ζούμε, για τη φύση, για το φαγητό, για τον ερωτικό μας σύντροφο… Η όσφρηση είναι σημαντική για τη ζωή μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς είτε δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτήν είτε έχουμε λανθασμένες αντιλήψεις. Άραγε, οι έγκυοι έχουν πιο δυνατή όσφρηση; Μήπως φταίει το τσιγάρο που δεν μυρίζουμε καλά; Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, όλες τις αντιλήψεις που υπάρχουν γύρω από την αίσθηση αυτή και ας μάθουμε πότε πρόκειται για μύθους και πότε για την αλήθεια.
Οι καπνιστές έχουν μειωμένη όσφρηση
Αλήθεια: Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που πράγματι πλήττει την όσφρηση. Η μειωμένη οσφρητική ικανότητα (υποσμία) είναι αποτέλεσμα του τοπικού χημικού ερεθισμού που προκαλεί η νικοτίνη στις οσφρητικές ίνες. Αρκεί η αποχή λίγων -ακόμη και δύο- ημερών από το τσιγάρο για να βελτιωθεί η όσφρηση ενός καπνιστή, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει την όσφρηση ενός ανθρώπου της ίδιας ηλικίας που δεν έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του. Κάτι ακόμη που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να περιορίσει την όσφρησή μας.
Γίνεται εντονότερη κατά την εγκυμοσύνη
Μύθος: Από τις συχνές δηλώσεις των μελλουσών μαμάδων ότι «κάτι τους μυρίζει…», θα συμπέραινε κανείς ότι η όσφρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται οξύτερη, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι στις έγκυες γυναίκες οι οσμές, και ειδικά οι μυρωδιές των φαγητών, μυρίζουν εντονότερα γιατί πολύ απλά τους είναι ενοχλητικές.
Η ιγμορίτιδα αλλοιώνει την όσφρηση
Αλήθεια: Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν είναι συχνές, αποτελούν την κύρια αιτία για τις διαταραχές της όσφρησης. Ιογενείς ή μικροβιακές φλεγμονές, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, η ιγμορίτιδα, η πυώδης ρινίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε προβλήματα της όσφρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να μας κάνουν να μπερδεύουμε κάποιες οσμές ή να μυρίζουμε κάτι που δεν υπάρχει (παροσμία). Επιπλέον, για αλλοίωση της όσφρησης ευθύνονται και οι αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr