Vintage Stories: Οι δολοφονίες που άλλαξαν την ιστορία - Από τον Ι. Καίσαρα, στον Α. Λίνκολν & τον JFK
Από τα αρχαία χρόνια, η δολοφονία ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και ο Ιούλιος Καίσαρας είναι από τα πιο γνωστά παραδείγματα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού.
Φτάνοντας στη σύγχρονη Ιστορία, τέσσερις Ρώσοι αυτοκράτορες είχαν την ίδια τύχη όπως και τέσσερις Αμερικάνοι πρόεδροι με πιο γνωστές περιπτώσεις αυτές του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζον Κένεντι.
Ποιες όμως ήταν αυτές που άλλαξαν την ιστορία; Το Alltime10s σας παρουσιάζει τις δέκα πιο σημαντικές.
Αβραάμ Λίνκολν
MANDEL NGAN via Getty Images
Η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν ήταν ένα από τα τελευταία γεγονότα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.Έγινε την Μεγάλη Παρασκευή στις 14 Απριλίου 1865. Ο πρόεδρος Λίνκολν πυροβολήθηκε ενώ παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Ο δολοφόνος του Λίνκολν,Τζον Γουίλκς Μπούθ ήταν ηθοποιός και υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας και είχε συνωμοτήσει μαζί με άλλους άνδρες να δολοφονήσουν τον υπουργό προεδρίας της Κυβέρνησης Ουίλιαμ Σούαρντ και τον Αντιπρόεδρο Άντριου Τζόνσον. Ο Μπουθ μέσω αυτού προσπάθησε να δημιουργήσει αταξία και να διαλύσει την βόρεια κυβέρνηση. Ο Μπουθ κατάφερε να σκοτώσει τον πρόεδρο αλλά ο Σούαρντ και ο Τζόνσον επέζησαν. Ο Λίνκολν έτσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
ASSOCIATED PRESS
Στις 4 Απριλίου του 1968 ο κόσμος πάγωσε με την είδηση πως ο Αμερικανός ηγέτης πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είχε δολοφονηθεί στο Μέμφις του Τενεσί. Βαπτιστής ιερέας και ιδρυτής του Νότιου Συνεδρίου Χριστιανικής Ηγεσίας, ο Κινγκ οδηγούσε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων από τα μέσα του 1950, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ισχυρών λέξεων και μη-βίαιων τακτικών όπως καθιστικές διαμαρτυρίες, μποϊκοτάζ και πορείες διαμαρτυρίας (όπως η γιγαντιαία πορεία στην Ουάσιγκτον το 1963) με στόχο να καταπολεμήσει τον διαχωρισμό και να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ψήφου των Αφροαμερικανών. Η δολοφονία του έγινε αφορμή για ένα ξέσπασμα οργής της Αφροαμερικάνικης κοινότητας καθώς και για μια μεγάλη περίοδο εθνικού πένθους, η οποία βοήθησε ωστόσο στο να ανοίξει ο δρόμος και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ένα ίσο νομοσχέδιο στέγασης που θα ήταν και το τελευταίο σημαντικό νομοθετικό έργο της εποχής των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ιούλιος Καίσαρας
Bushtick/Flickr
Ο περιορισμός της Συγκλήτου και η συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ιούλιου Καίσαρα, ήταν αρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του. Το Μάρτιο του 44 π.Χ. μια ομάδα Συγκλητικών με αρχηγούς του Γάιο Κάσσιο Λογγίνος και Μάρκο Ιούνιο Βρούτο κάλεσε τον Ιούλιο Καίσαρα στο φόρουμ για να υπογράψει μια αίτηση για την επιστροφή των εξουσιών. Μέσα σε μερικά λεπτά από την παράδοση του εγγράφου μια ομάδα ανθρώπων άρχισε να μαχαιρώνει τον Καίσαρα μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Πρώτος σύμφωνα με τον Πλούταρχο ήταν ο Πούμπλιος Σερβίλιος Κάσκα. Ωστόσο χρειάστηκαν 23 μαχαιριές για να πέσει νεκρός. Από όσους συμμετείχαν στη δολοφονία στην ιστορία έμεινε ο Μάρκος Βρούτος εξαιτίας της περίφημης φράσης «Και εσύ τέκνο» που απεύθυνε ο Ιούλιος Καίσαρας στο δολοφόνο του. Αν και ιστορικά δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο, ήταν τα τελευταία του λόγια.
JFK
roberthuffstutter/Flickr
Η δολοφονία του Κένεντι ήταν σημαντική για την εξέλιξη του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και την ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτόν. Αμέσως μετά το θάνατό του ο διάδοχός του ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση στο Βιετνάμ που κόστισε σε 3.4 εκατομμύρια ανθρώπους τη ζωή τους. Παράλληλα, οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά σε όλους τους τομείς με πρόεδρο τον Κένεντι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr