Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε γλυκές στιγμές: Τούρτα με μαρέγκες, παγωτό & σάλτσα φράουλας

Μια εκπληκτική συνταγή! 

Υλικά συνταγής
3 ασπράδια 125 γρ. ζάχαρη 125 γρ. ζάχαρη άχνη 2 πρέζες αλάτι 1 συσκευασία παγωτό φράουλα 900ml λίγη άχνη για το σερβίρισμα Για τη σάλτσα φράουλα 5 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη 5 κ.σ. χυμός από κόκκινα φρούτα 2 κ.σ. κορν φλάουρ 500 γρ. κατεψυγμένες φράουλες 1 μπαστούνι βανίλια

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής​

Εκτέλεση
Για τη μαρέγκα 
Σε ένα πολύ καθαρό και στεγνό κάδο μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και στη μεσαία ταχύτητα αφήνουμε τη μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα. Τέλος, ρίχνουμε στη μαρέγκα βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα 1΄ να γυαλίσει καλά. Τέλος κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και με σπάτουλα απαλά ενσωματώνουμε στη μαρέγκα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες .βάζουμε την μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. 
Σχηματίζουμε δυο δίσκους μαρέγκας με διάμετρο 22 εκ. 
Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30', ώσπου να στεγνώσει καλά. Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Η ψημένη μαρέγκα διατηρείται τραγανή για αρκετές ημέρες αν τη βάλουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

 

Για τη σάλτσα φράουλα 
Διαλέγουμε μικρές ώριμες και σφιχτές φράουλες τις πλένουμε τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά. Η αγοράζουμε κατεψυγμένες φράουλες. 
Με κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε στα δύο τη βανίλια κατά μήκος κι αφαιρούμε τον καρπό με την λάμα του μαχαιριού 
Σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη ,το κορν φλάουρ, το χυμό και τον καρπό της βανίλιας. Προσθέτουμε τις κατεψυγμένες και παγωμένες φράουλες κι ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα ρηχή σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5' μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει καλά. 
Σε πιατέλα ακουμπάμε τη μια μαρέγκα. Βάζουμε στην επιφάνεια μπάλες παγωτό φράουλα, ρίχνουμε λίγη σάλτσα φράουλα. Καλύπτουμε με την δεύτερη μαρέγκα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. Κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε αμέσως.
Οι παγωμένες φράουλες βοηθούν ώστε τα φρούτα να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην λιώσουν. Με αυτί την τεχνική παραμένουν ολόκληρες και μετά το βράσιμο.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
 
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr