Με τα κλειδιά της συμφωνίας στο χέρι Τσίπρας, Παππάς, Τσακαλώτος πάνε απόψε στις Βρυξέλλες
Με το βλέμμα πια στην τελική ευθεία ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει απόψε στις Βρυξέλλες μαζί με τους Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Σακελλαρίδη για την έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Θα ακολουθήσει αμέσως μετα νέα τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα. Υπάρχουν δύο κείμενα που πέφτουν σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι, το ένα είναι η πρόταση των τριών θεσμών και το άλλο το κείμενο που εστειλε η Ελλάδα προχθές το βράδυ: 47σελίδες - πρόταση της ελληνικής πλευράς, και το τελικό κείμενο, το λεγόμενο και staff level agreement, των «θεσμών».
To αιφνιδιαστικό ταξίδι κλείστηκε αργά χθες το βράδυ με πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν την αποστολή της απάντηση-πρόταση των «θεσμών». Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με στόχο εναν έντιμο συμβιβασμό η μιά λεγόμενη "πολιτική λύση".
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από χθες στις Βρυξέλλες άρχισε η συγγραφή των λεπτομερειών του κειμένου που αποτελεί την πρόταση-απάντηση που αναμένει η Αθήνα, με τα στελέχη του Brussels Group να αποδέχονται μάλιστα “ρήτρα εμπιστευτικότητας”, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν «διαρροές» πληροφοριών.
Τα κλειδιά για την συμφωνία ή τις τριβές μεταξύ των δυο πλευρών παραμένουν τα εξης:
- το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016, με την Αθήνα να ζητά 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016
- ο ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά να προτείνει τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%
- ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα μένει ως έχει και για το 2015, χωρίς αλλαγή αντικειμενικών αξιών,
- το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να προτείνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την ενοποίηση Ταμείων.
Το μείζον ωστόσο για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εστιάζεται σε δύο καθοριστικής σημασίας σημεία για την διαχείριση στο εσωτερικό, πολιτικά και επικοινωνιακά, της συμφωνίας:
- την δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους με βάση και τις γνωστές υποσχέσεις και δεσμεύσεις των εταίρων και δανειστών από τον Νοέμβριο του 2012
- την χρηματοδότηση της χώρας με το άνοιγμα της ρευστότητας, δηλαδή με την “μεταφορά” των 10,9 από το ΤΧΣ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποπληρωμή των δόσεων που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και την χρηματοδότηση μέχρι τον Σεπτέμβρη που ενδεχομένως αυτό να σημαίνει παράταση του προγράμματος μέχρι το Φθινόπωρο, με τους εταίρους να ζητούν παράλληλα διαβεβαιώσεις με σκοπό την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, έστω στη βάση των νέων αναλογιστικών μελετών και στα εργασιακά.
Τι έγινε χθες: Κατάθεση 47 σελίδων από την Ελλάδα - πρόταση θεσμών
Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προχθές το βράδυ στους θεσμούς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης για συμφωνία, προσθέτοντας ότι «η απόφαση ανήκει πλέον στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Οπως εγινε γνωστό απο διάφορες πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέληξαν στους όρους της συμφωνίας που θα προταθεί στην Ελλάδα και οι προτάσεις οριστικοποιήθηκαν μετά και τη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και τη Γαλλίας με τους «θεσμούς» τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Τι γράφουν οι Financial Times & o Peter Spiegel επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ώς το τέλος της ημέρας. Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ώς την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.
Το θέμα, στο οποίο «κολλάει» η συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο Σπίγκελ, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
Τα ηχηρά μηνύματα του Ντράγκι στην Αθήνα
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ένα 24ωρο μετά την απόφαση να αυξηθεί στα 80,7 δισ. ευρώ το ELA και να χορηγηθεί ανάσα 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Ντράγκι αναμένεται να δεχθεί βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα, από τις οποίες θα αδράξει την ευκαιρία να στείλει τα δικά του ηχηρά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.
Έχει γίνει αντιληπτό πως η ΕΚΤ έχει επιλέξει να μην εμπλακεί στην πολιτική διάσταση που έχει λάβει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να στηρίζει μεν, οριακά δε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πιέζοντας και η ίδια με τον τρόπο της για την άμεση επίτευξη συμφωνίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr