Α. Τσίπρας μετά το θρίλερ στις Βρυξέλλες: ''Εντατικοποιούμε τη προσπάθεια για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας''

Μερική ανακούφιση στην Αθήνα μετά το ολοήμερο χθεσινό σκωτσέζικο ντους χθες στις Βρυξέλλες. 

Τελικά το θρίλερ οδηγήθηκε σε εκτόνωση με την 2ωρη συνάντηση που είχε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής  ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής αλλά και την εγκάρδια για μια ακόμη φορά υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ . 

Παρά την ενημέρωση με το στανιό από κάθε πλευρά, διαφαίνεται ότι αυτή τη φορά η συμφωνία είναι προ των πυλών, τουλάχιστον για την 9μηνη παράταση.

Μέχρι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο, κλίμα ασυνεννοησίας και διαψεύσεις, ενώ τελικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανιζόταν απο τα ξένα μέσα και τις φήμες εκνευρισμένος  με την Αθήνα.

Το βαρύ κλίμα, το πρωί της Τετάρτης έφτασε σε σημείο σχεδόν ματαίωσης των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε στις οκτώ το βράδυ πως θα πραγματοποιηθούν.
Οι εταίροι έφθασαν να απειλούν το πρωί της Τετάρτης με ναυάγιο καθώς αρνούνταν να επιβεβαιώσουν τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Εάν στο περιθώριο της Συνόδου δεν γίνονταν οι συναντήσεις και ο πρωθυπουργός αποχωρούσε από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, τότε η κατάσταση θα ήταν πλέον μη αναστρέψιμη. Όλα όμως τελικά "διορθώθηκαν " αργά τη νύχτα . 

Το σχέδιο για την 9μηνη παράταση

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρέθηκε το ελληνικό σχέδιο για την 9μηνη παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης.

Πρόκειται για το σενάριο που κυκλοφορεί από το Μαξίμου την τελευταία εβδομάδα, παραλλάσσοντας αντίστοιχο γερμανικό σχέδιο για μικρότερης διάρκειας παράταση (μέχρι το φθινόπωρο) και είχε δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη Πέμπτη από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία απηχεί τις απόψεις της Α. Μέρκελ.

Χθες το απόγευμα το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση να επεκταθεί κλιμακωτά το ισχύον πρόγραμμα «εάν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων» και δεσμευτεί για μια σημαντική μεταρρύθμιση, κάτι που διέψευσε το Βερολίνο.

Είχε προηγηθεί (Δευτέρα) δημοσίευμα της WSJ για την 9μηνη παράταση, αποδίδοντας το «σενάριο» σε ευρωπαϊκούς κύκλους. Μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, η εφημερίδα Αυγή κυκλοφορούσε με το ίδιο ακριβώς «ελληνικό σχέδιο για την απεμπλοκή της χώρας από το αδιέξοδο»...

Τι ζητάμε

Ανεξαρτήτως... πατρότητας, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει να περάσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM το ελληνικό χρέος (ομόλογα) προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (27 δισ. ευρώ) μειώνοντας το κόστος και μεταφέροντας σε βάθος χρόνου την αποπληρωμή. Ως προς τη χρηματοδότηση, να αποδοθεί στη χώρα το ποσό που εκκρεμεί από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος (1,8 δισ. ευρώ), τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ, και τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστράφηκαν στον ESM (και το 1,2 δισ. που επίσης διεκδικείται), ενώ θέτει και το γνωστό θέμα της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων από την ΕΚΤ.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ως προϋπόθεση να συμπεριληφθεί στη συμφωνία η διευθέτηση του χρέους, με χρονοδιαγράμματα και εργαλεία απομείωσης.

Τι δίνουμε

«ανταλλάγματα» που (φέρεται ότι) συζητά η ελληνική πλευρά σε μία τέτοια συμφωνία είναι:

* Πρώτον, «πιο επώδυνες» μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, εξαιρουμένων των πολύ... «κόκκινων γραμμών», όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η υπαγωγή του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση των συντάξεων, και τα εργασιακά. Ως προς τα δύο πρώτα (ΕΚΑΣ, ρεύμα) πηγές της Κομισιόν υποστηρίζουν επιμόνως ότι δεν υπήρξε επιμονή από τους θεσμούς να ενταχθούν στη συμφωνία.

Για τα εργασιακά, το περίφημο "νομοσχέδιο Σκουρλέτη (για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού) παραμένει στο συρτάρι και, κατά δήλωση του υπουργού, θα βγει μόνο εάν δώσει την εντολή ο πρωθυπουργός...

Θεωρείται βέβαιο ότι το πρόγραμμα μέτρων θα είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου η ψήφιση-εφαρμογή των πολύ δύσκολων μέτρων να συνδεθεί με τη σταδιακή εκταμίευση των ποσών για τις υπέρογκες δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κι αυτό διότι, από τον Σεπτέμβριο οι ανάγκες «χαλαρώνουν» απότομα, οπότε ουδείς (εκ των δανειστών) μπορεί να αποκλείσει αντίστοιχη χαλάρωση της κυβερνητικής συμπεριφοράς.

* Δεύτερον, μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 από το 0,75% στο 1% του ΑΕΠ. Τούτο σημαίνει επιπλέον μέτρα που θα κυμανθούν στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες δεν επιβεβαιωνόταν ότι υπήρξε σύγκλιση επί του θέματος. Στις πληροφορίες, μάλιστα, από ευρωπαϊκές πηγές, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στο 1%, έσπευσε να απαντήσει αρνητικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που βρίσκεται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου ενημέρωσαν εκτάκτως ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα πλεονάσματα και η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της».

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ μετά την χθεσινή συνάντηση

Στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο αναφέρθηκε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών, σημείωσε ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. Ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και να δώσει διευκρινίσεις. Τέλος έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα θέματα σωστά. 

 

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ 

Ας δούμε τι δήλωσε  κ. Τσίπρας ενώ  οι κ. Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συμφώνησε με τους άλλους δύο ηγέτες να  εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και να γεφυρωθούν οι απομείναντες διαφορές. «Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση.

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ωστόσο  Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα. «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι η απόσταση σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αν και φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι η επίτευξη στόχου 1% του ΑΕΠ για φέτος, τον οποίο ζητούν οι πιστωτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προτείνει την παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι, και να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν έως πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζουμε την σημαντική δήλωση του Γερουν Ντάισελμπλουμ χθες 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup.

Τέλος και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι «πιο πιθανή από ποτέ».

Δείτε το live από το θρίλερ της χθεσινής συνάντησης εδώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr