Γ. Σακελλαρίδης: ''Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά δεν μιλάμε για αδιέξοδο - Θα πάμε σε συμφωνία''

Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, το μόνο πλάνο της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά τη δραματική εξέλιξη της Κυριακής στις Βρυξέλλες, με την αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από το τραπέζι της συζήτησης. 

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει αυτή την ώρα η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης προσπαθώντας να κάνει μια αποτίμηση, αλλά και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. 

Σε ερώτηση για τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να υπάρξει η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το μοναδικό πραγματικό χρονικό όριο είναι η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, είπε, δεν βάζει και δεν δέχεται τελεσίγραφα.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με την πληρωμή της συνολικής δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία, απάντησε πως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί θα έχει κλείσει η συμφωνία.

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα λάβει κάποια αρνητική απόφαση για την Ελλάδα την ώρα της διαπραγμάτευσης.

Τι συνέβη στις Βρυξέλλες

Περιγράφοντας τι ακριβώς έγινε χθες, Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η ελληνική ομάδα έκατσε στο τραπέζι της συζήτησης όπου από την πλευρά των εταίρων τής διαμηνύθηκε ότι δεν υπήρχε εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.

Τότε, οι έλληνες υπουργοί, συνέχισε ο κ. Σακελλαρίδης, απάντησαν πως έχουν έρθει για διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και αποχώρησαν από τη συνάντηση.

Τα ελληνικά ισοδύναμα

Για τα ισοδύναμα, με τα οποία προσήλθε η ελληνική ομάδα, είπε ότι αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της διετίας η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα απόδοσης στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο ώς το 2,5% του ΑΕΠ -που είναι η πρόβλεψη των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2016- σημείωσε ότι προβλέπεται κάλυψη από μέτρα διοικητικού χαρακτήρα, όπως είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους δανειστές, όπως είπε.

Η ελληνική πρόταση περιλάμβανε και μέτρα στο 0,6% του ΑΕΠ από την πατάξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη φοροδιαφυγή, τον περιορισμό των σπατάλης και την ενοποίηση των Ταμείων.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι στις ελληνικές προτάσεις περιλαμβανόταν και περικοπή των αμυντικών δαπανών, που επίσης δεν έγινε δεκτή από τους θεσμούς.

Σημείωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ έχουν ως αποτέλεσμα έναν συγκερασμό, που δεν προβλέπει τίποτα θετικό για την Ελλάδα, αφού τελικά φτάνουν σε θέσεις κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως το ζητά η ΕΕ, και υπέρ των σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως το ζητά το ΔΝΤ. 

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το τι γίνεται από 'δώ και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να μιλά για αδιέξοδο, αλλά βλέπει αυτή τη δύσκολη στιγμή ως μια φάση της σκληρής διαπραγμάτευσης. «Δεν θέλουμε να μιλάμε για το τέλος της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι κάτι που θα παγιωθεί» είπε.

Καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να μην υπάρξει συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά θα διαμορφώσει τις επόμενες κινήσεις της στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τα όριά μας για υποχωρήσεις.

Πρόωρες εκλογές

Σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, ήταν αρνητικός λέγοντας ότι ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Να διαπραγματευτούμε σκληρά και να μην λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, αυτή είναι η λαϊκή εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση» είπε. 

Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε πωςυ Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά και πως όποιος αρχηγός θελήσει ανημέρωση, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί.

Μάλιστα, είπε πως ο κ. Τσίπρας θα έχει σύντομα συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr