Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις, δηλώσεις, βίντεο & social media για τη διαπραγμάτευση

Συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο EuroWorking Group, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν εκτάκτως και οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι για το ελληνικό ζήτημα.

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ,  ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Οι πέντε κορυφαίοι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών θα συναντηθούν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά κυρίαρχο θέμα της συνάντησης θα είναι η Ελλάδα και ο τρόπος που θα αντιδράσει σε όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής.

 Όλες οι εξελίξεις από το eirinika.gr:

00:23
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ή δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε την πρόταση που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Πρωθυπουργό «βαθιά υφεσιακή».

23:18
Την απόλυτη στήριξή του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατόπιν αιτήματός του συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης.

22:29
«Συμβουλεύω την Ελλάδα να μην κάνει το βήμα προς το άγνωστο», δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

 

22:15
Ανδρ. Ανδρεάδης: Καθήκον όλων η συμφωνία με τους εταίρους

Τη στήριξη του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στη διάρκεια εκδήλωσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή πάνω από όλα προέχει το εθνικό συμφέρον και ότι καθήκον όλων να γίνει η συμφωνία με τους εταίρους.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης, φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα είχε όλες τις προϋποθέσεις να καταρρίψει το ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων αφίξεων από το εξωτερικό , γεγονός που – όπως είπε – αντιστοιχεί σε πάνω από 14 δισ. έσοδα και σε 60.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
«Όμως, φαίνεται ότι τελικά δύσκολα θα το επιτύχουμε. Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους, και δεν επιστρέφει η ρευστότητα και η ηρεμία στην οικονομίας μας, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και δημιουργούνται νέα εμπόδια, στην επίτευξη των στόχων», υπογράμμισε.

 

22:04
Λιου προς Τσίπρα: Επείγουσα η επίτευξη συμφωνίας

Την ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομιών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, Λιου και Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πραγματικός συμβιβασμός της Ελλάδας με τους δανειστές.

 

21:30 Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Οι συντελεστές ΦΠΑ και τα μέτρα που ζητούν χτυπάνε τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις της χώρας.

Αύριο μεταβαίνει στο Παρίσι ο Υπουργός Οικονομικών

21:13
Απάντηση Γ. Σακελλαρίδη στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Απάντηση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για παραποίηση των προτάσεων της Κομισιόν.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.

 

20:30
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Να μην παραβλέπεται η γεωπολιτική διάσταση στην υπόθεση της Ελλάδας

Στην υπόθεση της Ελλάδας δεν πρέπει να παραβλέπεται η γεωπολιτική διάσταση εκτιμά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, καθώς όπως τόνισε, η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Τουρκία και θα μπορούσε ενδεχομένως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα.
Σε ομιλία του σε ημερίδα της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός σημείωσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μια καταστροφή για τη χώρα και δεν θα αποτελούσε λύση», διότι με την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος, το κόστος για εισαγωγές και για το χρέος της θα αυξανόταν δραματικά. 

20:23
Να επιλύσουν τις διαφορές τους καλεί Ευρωζώνη και Ελλάδα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο MNI ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου δήλωσε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για το πώς θα επανακάψει η ελληνική οικονομία με τρόπο που δεν θα «κλυδωνίζει» τις αγορές
Ο εκπρόσωπος Τύπου εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να επιλυθεί προτού επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

20:20
Αύριο Τετάρτη στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποιηεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μ. Μαξίμου, στις 12:00. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

19:57
Γκουίντος: Εφικτή η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης

Ελλάδα και δανειστές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το Eurogroup της Πέμπτης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ισπανός υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Πέμπτης.

19:52
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση παραποιεί της προτάσεις της Κομισιόν

Η ελληνική κυβέρνηση παραπλανά τους Έλληνες ψηφοφόρους σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως διαδίδει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραπλανά τους Έλληνες ψηφοφόρους σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών» συνέχισε. «Η συζήτηση για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερη, εάν η κυβέρνηση έλεγε επακριβώς τι προτείνει η Κομισιόν» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως εξήγησε, δεν νοιάζομαι για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά για τον ελληνικό λαό, ο οποίος υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό.
Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της ήπιας περικοπής των δαπανών για την εθνική άμυνα.
Εν συνεχεία, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, τονίζοντας μάλιστα, πως οδηγούν στο «πουθενά».

 

19:23
Την υποστήριξη του στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

19:19
Θα ήταν μεγάλο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters

19:12 Ανοδικό το φίνις των ευρωαγορών
Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς η αγορά δείχνει να πιστεύει στο θετικό σενάριο αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, αποτυπώνοντας τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα υπάρξει λύση και συμφωνία. 
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε μόλις κατά 0,01% στις 6.710 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 11.044 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,51% στις 4.840 μονάδες.

 

18:54 Απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη ζητεί ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελεύθερων
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να δείξει στην Ευρωζώνη το σοβαρό του ενδιαφέρον για σταθεροποίηση της χώρας του με το να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών του», δήλωσε ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Όπως εκτιμά ο κ. Λίντνερ, ο κ. Βαρουφάκης μπλοκάρει με ύβρεις και κόλπα την πιθανότητα για μια συνεννόηση.
Παράλληλα, καλεί τον κ. Τσίπρα να διαλέξει: «Θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί με τον κ. Βαρουφάκη την Ευρωζώνη ως χώρο για παιχνίδι ή να επιστρέψει στο τραπέζι των σοβαρών συζητήσεων;».
18:39
Πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάας Κνοτ.

18:30 Ευθύνη στους θεσμούς για μη συμφωνία από τον Π. Λαφαζάνη
Ευθύνη στους θεσμούς για το γεγονός ότι δεν υπάρχε συμφωνία επέρριψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμώντας ότι δεν κάνουν διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση αλλά ζητούν γη και ύδωρ, πλήρη υποταγή και λεηλασία.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει προτάσεις για μια συμφωνία που θα είναι απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας, που θα μπορεί να στήσει τη χώρα όρθια και να δώσει θετική διέξοδο στην κρίση. Μόνο μια τέτοια συμφωνία που θα είναι σε συνάφεια με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει η κυβέρνηση -το είπε σήμερα με κάθε σαφήνεια και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε.
Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες για συμφωνία λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός και πρόσθεταν ότι η χώρα έχει δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια και γίνεται προετοιμασία.

18:30 Ευθύνη στους θεσμούς για μη συμφωνία από τον Π. Λαφαζάνη

Ευθύνη στους θεσμούς για το γεγονός ότι δεν υπάρχε συμφωνία επέρριψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης εκτιμώντας ότι δεν κάνουν διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση αλλά ζητούν γη και ύδωρ, πλήρη υποταγή και λεηλασία.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διατεθειμένη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει προτάσεις για μια συμφωνία που θα είναι απολύτως συμβατή με το πρόγραμμά μας, που θα μπορεί να στήσει τη χώρα όρθια και να δώσει θετική διέξοδο στην κρίση. Μόνο μια τέτοια συμφωνία που θα είναι σε συνάφεια με το πρόγραμμά μας θα προσυπογράψει η κυβέρνηση -το είπε σήμερα με κάθε σαφήνεια και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε.
Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες για συμφωνία λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός και πρόσθεταν ότι η χώρα έχει δυνατότητες, υπάρχουν σχέδια και γίνεται προετοιμασία.

18:21 Χ.Α.: Απώλειες 14,6% σε τρεις ημέρες
Νέα «βουτιά» σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να έχει χάσει με «συνοπτικές διαδικασίες» περίπου το 14,6% της αξίας του, μόλις τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά -4,77% στις 703,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 738,50 μονάδες και η χαμηλότερη στις 701,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 8,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 107,46 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ δεν έγιναν συναλλαγές σε προσυμφωνημένες πράξεις.

18:17 Νέο «όχι» της ΚΕΔΕ στη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων
Νέο «όχι» στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,66% (ΤτΕ) είπε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ απέρριψε εκ νέου το αίτημα της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων στην ΤτΕ.

18:03 Μ. Χρυσοβελώνη: Δεν υπάρχουν πλέον διχαστικά αριστερά και δεξιά φρονήματα
«Πυρά» κατά του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη εξαπέλυσε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, όπου η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για το μέλλον και την επιβίωση του ελληνικού λαού αλλά και για να μπορέσει η πατρίδα να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια, ο εντολοδόχος του κ. Σόιμπλε, κ. Θεοδωράκης, πρέπει επιτέλους να κατανοήσει και να μεταφέρει στους εντολείς του ότι δεν υπάρχουν πλέον διχαστικά αριστερά και δεξιά φρονήματα αλλά ότι η μόνη λύση είναι ο ευθύς δρόμος υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων» δήλωσε η κ. Χρυσοβελώνη.
Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης είχε αναφέρει πως «η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάει δεξιά, που οδηγεί στο Κούγκι, ή αριστερά που οδηγεί στην ευρωπαϊκή πορεία».

17:45
Πεπεισμένος για συμφωνία ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Μέρκελ

Πεπεισμένος για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.
«Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (...) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές».

16:54

DIW: To Grexit δεν θα ωφελούσε κανέναν
H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σήμερα άρθρο του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος αναλύει τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί επικερδή λύση για κανέναν.
Καταρχάς, ο αρθρογράφος επιμένει ότι τα σενάρια που παρουσιάζουν οι υποστηρικτές εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι αβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει οικονομικά μετά από μια μικρή περίοδο χάους.
«Η έξοδος από το ευρώ και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα οδηγούσαν σε μία ολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Η θεωρία που θέλει το Grexit να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δείχνει πως τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν γίνει κατανοητά», γράφει ο Φράτσερ. Παράλληλα, τονίζει την ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπούσε στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτής στην Ε.Ε. κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

16:49 Όπερμαν: Δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup
Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους δανειστές εκτίμησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD), Tόμας Όπερμαν.
«Δεν βλέπω να υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της Ελλάδας ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Πέμπτης.
Σημειώνεται πως το SPD είναι ο κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μερκελ.
«Ο τρόπος με τον οποίο παίζει η Ελλάδα δεν βοηθάει τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας» πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Πηγή: Reuters

16:41
Γ. Βαρουφάκης: Κανένα περιθώριο νέων παραχωρήσεων

Την εκτίμηση πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια περαιτέρω παραχωρήσεων προς τους πιστωτές. «Οι προτάσεις της Αθήνας είναι ήδη σκληρές και απάνθρωπες» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές πως η Γερμανία ουδέποτε θα εφάρμοζει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Γερμανίας» συνέχισε παράλληλα.  «Ρωτήστε την κυρία Mέρκελ, εάν θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα συναινέσει σε μία συμφωνία, μόνο εάν προβλέπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, η ενίσχυση των επενδύσεων και η επίλυση της κρίσης ρευστότητας.

16:23
«Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

15:49

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

15:14 Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Θεοδωράκη, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε καλό κλίμα.

 

14:48 Γ. Σακελλαρίδης: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση των θεσμών.

14:26 Αντ. Σαμαρά - Στ. Θεοδωράκη ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Γιούνκερ

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ενημέρωσε χθες το βράδυ τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας των δύο Ελλήνων πολιτικών.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο Γιούνκερ τους ενημέρωσε σχετικά με την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας.

 

13:54 Φάιμαν: Στόχος η αποτροπή ενός Grexit

Στην αποτροπή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αποσκοπεί η αυριανή συνάντηση στην Αθήνα του καγκελαρίου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο κ. Φάιμαν επανέλαβε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι η Αθήνα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Επισήμανε όμως ότι «χρειαζόμαστε ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα συνδέεται επίσης με προϋποθέσεις, αλλά θα σημαίνει επίσης (...) ότι οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα γνωρίζει ότι επενδύει σε μια χώρα που θα συνεχίσει να έχει το ευρώ σε έναν χρόνο από τώρα».

13:52  Πηγές Κομισιόν: Αν αποτύχει το Eurogroup θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή
Επιβεβαιώνεται ώρα με την ώρα το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή ή τη Δευτέρα αν αποτύχει το Eurogroup  της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους FT και τον Peter Speigel αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με δυο ευρωπαίους αξιωματούχους η ιδέα για έκτακτη Σύνοδο έπεσε στο τραπέζι την Δευτέρα σε συσκέψεις εκπροσώπων των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Είπαν ακόμα ότι παρότι η ιδέα υπάρχει και συζητήθηκε υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αντιστέκονται σθεναρά στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας αφού είναι ανοικτά βασικά θέματα όπως η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και ο ΦΠΑ.

«Αν δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, γιατί να υπάρχει κάτι να συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών - μελών;», αναρωτήθηκε ένα μέλος των θεσμών...

Δεν έχουμε ιδέα πότε θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα απέκλειαν το ενδεχόμενο συμφωνίας πριξ το Εurogroup και τόνιζαν ότι δεν έχουν ιδέα πότε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

13:22:

13:17 Το βασικό σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ερωτηθείς αν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα.

13:16 Είναι μία κρίσιμη ώρα, μία ώρα που η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και συσπείρωση, δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

 

12:53

 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

12: 37 

12:24 «Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια», πρόσθεσε.

12:20 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνομιλούν στον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου.
 

12:18 «Η καθυστέρηση κοστίζει και έχουν ευθύνη όλες οι πλευρές. Η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

11:44 Spiegel: Η Ελλάδα χάνει και τους τελευταίους συμμάχους της

Σε διάλογο κωφών εξελίσσονται οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με τη μία να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανική κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Όπως επισημαίνει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.

11:41 Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

11: 40 WS Journal: Η Ευρώπη συζητάει πλέον τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές οδηγεί τις υποθέσεις ακόμη και σε σημεία που υπό άλλες συνθήκες ουδείς θα άγγιζε.

Μια από αυτές συζητήθηκε στο προηγούμενο Euro Working Group στην Μπρατισλάβα – μέρος της οποίας αποκαλύπτουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, σε εκείνη τη συνάντηση αναπτύχθηκε μια συζήτηση γύρω από το αν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ.

Αυτή η σκέψη αναπτύχθηκε καθώς, έπειτα από πέντε χρόνια, η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της αθέτησης των υποχρεώσεών της, της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Μεγάλος κίνδυνος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κίνδυνος μη πληρωμής φαντάζει πιο μεγάλος από ποτέ, επομένως αναζητείται ένας τρόπος αποφυγής των χειρότερων – δηλαδή του χάους. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε πως κάτι τέτοιο θα μείωνε τον πανικό στις αγορές, θα ελάττωνε την αμηχανία των υπόλοιπων μελών (κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους), ενώ η Ελλάδα, εκτός Ευρωζώνης, θα συντριβόταν.

Το ρεπορτάζ της WS Journal αναφέρει πως η ιδέα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και αν χρεοκοπήσει, συζητήθηκε εν συντομία από τους ανώτερους υπαλλήλους της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, άνθρωποι που μετείχαν στη συζήτηση λένε πως υπήρξαν αρκετοί που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το πόσο θα μπορούσε να «περπατήσει» αυτό το σχέδιο.

Ένας εξ αυτών είπε στην εφημερίδα: «Δεν μιλάμε ακριβώς για σχέδιο, αλλά για εξέλιξη στη σκέψη μας».

Τι λένε οι υποστηρικτές

Οι υποστηρικτές του σεναρίου «χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ» συνωθούνται σε δύο στρατόπεδα. Σε εκείνους που πιστεύουν ότι το σοκ της προσωρινής χρεοκοπίας θα εξαναγκάσει τον Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η άμεση αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει χάος στη χώρα – και όχι μόνο. Λέει επ' αυτού ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα να προχωρήσει σε νέο νόμισμα και να οργανώσει ένα Grexit».

Το νέο νόμισμα

Πάντως, όλα τα αρνητικά σενάρια που περιλαμβάνουν αδυναμία της Ελλάδας να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια από τους δανειστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει να εκδώσει ένα είδος παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Χάρολντ Τζέιμς, σημειώνει: «Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μια απλή απάντηση αν ξεμείνεις από χρήματα». Άλλωστε, η έννοια του παράλληλου νομίσματος δεν είναι μοντέρνα σύλληψη, αλλά απαντάται, ήδη, στα μέσα του Μεσαίωνα.

Βέβαια, το παράδειγμα της Καλιφόρνια, που προχώρησε σε αυτή την κίνηση το 2009, δείχνει πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο – αντιθέτως, δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Πολλώ δε μάλλον που οι περισσότεροι οικονομολόγοι σημειώνουν πως η περίπτωση της Ελλάδας θα μοιάζει περισσότερο με εκείνη της Αργεντινής και λιγότερο με της Καλιφόρνια.

Εξάρτηση από την ΕΚΤ

Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η Αθήνα θα εξαρτάται άμεσα από την ΕΚΤ, επομένως δεν θα γνωρίζει αν θα συνεχίσει να λαμβάνει τον ELA που της παρέχεται τώρα. Αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ. Επίσης, σε αντίθεση με την Κύπρο που προχώρησε το 2013 σε έλεγχο κεφαλαίων, η Ελλάδα, ακόμη και αν πράξει το ίδιο, δεν θα έχει την ομπρέλα ενός προγράμματος για να καλύψει τη σοβαρά περιορισμένη ρευστότητα της οικονομίας της.

Ο κ. Τζέιμς αναφέρει: «Θα είναι μια πολύ σοβαρή αναστάτωση. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές που συνήθως κάνουν. Η οικονομική δραστηριότητα θα έπεφτε πολύ γρήγορα». Επιπροσθέτως, οι ξένες εταιρείες θα εμφανίζονταν αρκετά επιφυλακτικές στις δραστηριότητές τους υπό το νέο νόμισμα. Και φυσικά μιλάμε για εταιρείες που έχουν να κάνουν με ιατρικά προϊόντα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και λογής μηχανημάτων.

Μείωση των κρατικών δαπανών

Κάπως έτσι, για να κρατήσει το παράλληλο νόμισμα αξιόπιστο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει αυτό που τώρα αντιμάχεται: να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών. Γι' αυτό και οι περισσότεροι οικονομολόγοι σημειώνουν πως αν τελικά η Ελλάδα πάρει αυτόν τον δρόμο, σύντομα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ο νόμος του Γκρέσαμ, σύμφωνα με τον οποίο «το κακό χρήμα διώχνει το καλό».

Αξιωματούχος που μετείχε στις συζητήσεις της Μπρατισλάβας λέει: «Η Ελλάδα δεν θα έχει όφελος από μια έξοδο από το ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα έχει πλέον δική της νομισματική πολιτική».

11:38

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

10: 59 

Ο Πρωθυπουργός φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει «μαραθώνιο» συναντήσεων. Συγκεκριμένα συναντάται με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ στις συνέχεια θα δεχθεί τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, και στις 12:00 τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

10:35 Πληθαίνουν οι φωνές και μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας που απορρίπτουν νέες πιστώσεις για την Ελλάδα. Ο βουλευτής Γιόαχιμ Πος δεν αποκλείει ένα «όχι» των βουλευτών στην ψηφοφορία επικύρωσης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

 

10:11

09:14  Ελλάδα δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

08:09 

08:07 «Ελληνική κυβέρνηση και εταίροι-πιστωτές, οφείλουν να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές και να αποδεχτούν τα αυτονόητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γ. Παπανδρέου. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «οφείλει να δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που να είναι απολύτως σαφές ότι απαντούν στις αιτίες των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή».
 

07:36 Tο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. συγκαλεί εκτάκτως στις 14:00 ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.
 

07:30 Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις.
 

06:38 Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

00:42 Τ. Κορωνάκης: Συμφωνία και αύριο αν επέστρεφαν στον ρεαλισμό οι δανειστές

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων και συμπληρωματικών τις τελευταίες ημέρες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να κλείσει και αύριο η διαπραγμάτευση, αρκεί να επιστρέψουν στο ρεαλισμό οι δανειστές, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης από το Ναύπλιο.

Παράλληλα, τόνισε πως η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση τη στήριξη της κοινωνίας καθημερινά. 

Ο κ. Κορωνάκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, «εμείς έχουμε επιλέξει όλο το τελευταίο διάστημα να βρισκόμαστε ανοικτά μέσα στην κοινωνία, να ενημερώνουμε τον κόσμο με ειλικρίνεια για τις εξελίξεις στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης». 

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας τύπου Ισλανδίας, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι δεν σχολιάζει κανένα κινδυνολογικό σενάριο. Υπογράμμισε πως είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει αυτή η περίοδος να τελειώσει και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης, άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετήσει μέτρα που καταργούν το ΕΚΑΣ ή πηγαίνουν το ΦΠΑ στη ΔΕΗ στο 23%. 

«Τους καλούμε να επιστρέψουν στο ρεαλισμό με βάση τις προτάσεις που έχουν παραχθεί από τους τέσσερις&

00:29 Κορκίδης: Μία κακή συμφωνία είναι μία σωτήρια συμφωνία

Στην εκτίμηση πως μία μέτρια ή κακή συμφωνία είναι μία σωτήρια συμφωνία προέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Καλώντας την κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία, τόνισε πως ακόμη και μία μέτρια ή κακή συμφωνία είναι σωτήρια για τη χώρα. «Η επιχειρηματικότητα ας γίνει η Ιφιγένεια ώστε να υπάρξει συμφωνία» συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στα νέα μέτρα, που αναμένεται να πλήξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε, κοστίζει πολύ ακριβά να είσαι συνεπής επιχειρηματίας στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως οι νέες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις «περνούν» άμεσα στον καταναλωτή.
Παράλληλα, υπερθεμάτισε πως οι πρόσθετοι φόροι στερούν από τις επιχειρήσεις σημαντικούς πόρους ρευστότητας, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr