Οι 48 κρίσιμες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής : Διαβούλευση στο Μαξίμου - πυρετός δηλώσεων στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα άρτι αφιχθέντα από την Αγία Πετρούπολη και την ομάδα διαπραγμάτευσης, σύσσωμη παρούσα, εν' όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας και μετά το ''εκκωφαντικό'' τελεσίγραφο του Τουσκ για συμβιβασμό και χρεοκοπία.

 

Τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν περάσει ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προσήλθε πριν από περίπου μία ώρα και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που έφτασε πριν από λίγα λεπτά.

 

Ο Βαρουφάκης στους Irish Times:Ο Σόιμπλε δεν επέτρεψε να ακουστούν οι προτάσεις μας.

''Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα, δεν είναι περισσότερες περικοπές που θα σπρώξουν τον χειμαζόμενο λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια, ή υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και εισφορές που θα καταστρέψουν και την όποια εναπομείνασα οικονομική δραστηριότητα. Αυτά τα παραμετρικά μέτρα, όπως τα αποκαλούν οι θεσμοί, εφαρμόστηκαν σε υπερβάλοντα βαθμό και το αποτέλεσμα ήταν να γονατίσει το έθνος.

Και συμπληρώνει :

Όχι, αυτό που απεγνωσμένα χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι ουσιαστικές και κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα αντιμετωπίσει δραστικά την φοροδιαφυγή και θα περιορίσει την πολιτική και την επιχειρηματική διαπλοκή, ένα σύστημα προμηθειών απαλλαγμένο από συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά, ένα σύστημα αδειοδοτήσεων φιλικό προς το επιχειρείν, μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα, κατάργηση της σκανδαλώδους πρακτικής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και για τα πολιτικά κόμματα κλπ.

 

Η Θεανώ Φωτίου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στο Ίδρυμα Rosa Luxembourg, στο Βερολίνο δήλωσε:
«Αν δει κανείς τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα και αναλύσει το μέλλον της χώρας, σκέφτεται ‘γιατί να μην βγούμε από την Ευρώπη; Γιατί ναι, θα είναι δύσκολα για τα πρώτα χρόνια, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε μετά ένα μέλλον. Αυτή τη στιγμή στραγγαλιζόμαστε μέσα στο σύστημα'. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε. Διότι είμαστε βαθιά φιλοευρωπαίοι», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά όχι αυτή την Ευρώπη που έχει χάσει τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού της λαϊκής βούλησης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της μη διάκρισης σε πλούσιους και φτωχούς. Αλλά δεν βλέπουμε αυτές οι αρχές να έχουν εφαρμογή σήμερα. Για αυτό θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» και το παράδειγμα και η εμπειρία της Ελλάδας να χρησιμεύσουν ώστε η Ευρώπη να επιβιώσει, να συνεχίσει, να αναγεννηθεί. «Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Πιστεύουμε στην Ευρώπη»

Φλαμπουράρης : Αν δεχθεί εκβιασμό ο Τσίπρας, πρέπει να κάνει δημοψήφισμα

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας την εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, εκτίμησε ότι παρά τις νέες προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση οι εταίροι μας δεν θα δεχθούν να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση "τορπιλίζοντας" τη συμφωνία, από την οποία - όπως τόνισε - απέχουμε μόλις 450 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την υπαγωγή των ξενοδοχείων στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπαχθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο 23% και τόνισε πως θα παραμείνει στο 13% όπως και η εστίαση.
Εκτίμησε παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να καταρρεύσουν.

Όλα όσα είπαν τις τελευταίες ώρες Ολάντ, Μέρκελ, Μοσκοβισί, Σόιμπλε για την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη:

Ολάντ και Μέρκελ προέβησαν σε «μια επισκόπηση της κατάστασης» όσον αφορά την ελληνική κρίση. Κατά την τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, διάρκειας μερικών λεπτών, επεσήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, έως την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να πάρει αποφάσεις μονάχα αν υπάρχει βάση για να ληφθούν αποφάσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters. Αν δεν υπάρξει βάση για να εργαστούμε, η σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε μια «συμβουλευτική σύνοδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αρχή ότι πρέπει πρώτα οι θεσμοί να φτάσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Νωρίτερα χθες ο Φρανσουά Ολάντ είχε απευθύνει έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επίτευξη μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» μέχρι τη σύνοδο. Το Βερολίνο διεμήνυε την ίδια ώρα ότι θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή», τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία αρκεί να παρουσιάσει η Ελλάδα προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

O  Σόιμπλε αναφέρει :
«Η βάση για οποιαδήποτε λύση για την Ελλάδα παραμένει το υπάρχον πρόγραμμα» έσπευσε να δηλώσει από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προετοιμαστούν ως τη Δευτέρα περισσότερα απ' όσα έχουν ήδη γίνει.

Πεπεισμένος ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή εμφανίστηκε πάντως ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής Καγκελαρίας, λέγοντας πως «το Bερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο Μοσκοβισί δήλωσε:
«Δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα» δήλωσε στο μεταξύ ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η κάθε μέρα που περνάει είναι σημαντική για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μια ρεαλιστική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Πατήστε εδώ για να δείτε live όλες τις εξελίξεις , τις δηλώσεις, τις εικόνες και τα βίντεο από τις εξελίξεις εν'όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr