Ελ Εριάν στο Bloomberg: «Δυστυχώς το «Graccident» συνέβη»
«Η ελληνική οικονομία είναι τώρα στην εντατική, αφού τμήματά της και κυρίως το τραπεζικό της σύστημα έχουν αδρανοποιηθεί» υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος της Alianz και επικεφαλής του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης, προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία «θα βγει τελικά από την εντατική μικρότερη και στενόχωρα διαφορετική στη μορφή της», ωστόσο, διαβλέπει και μια «δυνατότητα να ευημερήσει μακροπρόθεσμα αν ληφθούν άμεσα και με συνέπεια κάποιες σημαντικές αποφάσεις».
Οσο για το πώς χαρακτηρίζει την απόφαση περί τραπεζικής αργίας, ο Ελ Εριάν τονίζει: «Τα μέτρα ήταν προάγγελοι αυτών που θα συμβούν στην Ελλάδα: μια διαδοχική αλληλουχία λουκέτων, ελλείψεων, πτωχεύσεων και εξαρθρώσεων».
Μάλιστα, προχωρώντας την πρόβλεψή του ένα βήμα παραπέρα, ο αρθρογράφος του Bloomberg τονίζει ότι «έπειτα από μια διαρκή και απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ της τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα θα υποφέρει τώρα από μια ακόμα πιο βαθιά ύφεση».
Ειδικότερα μέσα σε αυτά που θα συμβούν στη χώρα αναφέρει:
Πολλές εγχώριες δραστηριότητες θα μειωθούν δραματικά, αν δεν αδρανοποιηθούν τελείως.
Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές θα συρρικνωθούν.
Το χρέος θα διογκωθεί δυσθεώρητα πάρα πολύ γρήγορα.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισάγει τα IOUs, ένα de facto παράλληλο νόμισμα.
Πολλές επιχειρήσεις, από τα νοσοκομεία μέχρι τις αεροπορικές εταιρείες θα έχουν δυσκολίες να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία τους και να πληρώνουν τους προμηθευτές τους.
Η εξωτερική μετανάστευση θα κορυφωθεί, ενώ οι Ελλήνες θα ψάχνουν για δουλειά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ακόμα και η τουριστική βιομηχανία θα επηρεασθεί σημαντικά.
Ομως, όλα τα παραπάνω θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το ανθρώπινο κόστος και την ανθρωπιστική κρίση. «Είναι δύσκολο να υπερτονιστεί το ανθρώπινο κόστος αυτής της “ξαφνικής παύσης”» γράφει ο Ελ Εριάν και επιχειρεί να αναδείξει μερικές από τις συνέπειές της:
Η φτώχεια θα εκτοξευθεί
Η ανεργία θα ανέβει από το ήδη ανησυχητικό 26%
Τα ήδη τεντωμένα δίκτυα ασφαλείας θα αποδειχθούν ανεπαρκή, προσθέτοντας τεράστια πίεση στον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Και τέλος, «μέσα σε όλο αυτό, ο πολιτικός λόγος θα γίνει πολύ άσχημος, όπως και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών στους Ευρωπαίους».
Ετσι, συνεχίζει ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz, αυτές οι εξελίξεις θα κάνουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη «εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη». «Ως εκ τούτου, η ελληνική οικονομία θα αναδυθεί εν τέλει όχι μόνο πιο μικρή και εύθραυστη, θα λειτουργεί θεμελιωδώς διαφορετικό πλαίσιο» συνεχίζει και προσθέτει ότι «με την Ελλάδα και τους πιστωτές της να έχουν αποτύχει να αποφύγουν ένα Graccident, αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να κάνουν το καλύτερο μέσα σε μια πολύ κακή κατάσταση».
Ωστόσο, «λίγα μπορούν να γίνουν σε αυτό το στάδιο ώστε να αποφευχθούν διαδοχικές αποτυχίες που έρχονται ως επακόλουθο αυτής της ξαφνικής παύσης του συστήματος πληρωμών. Ωστόσο, πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί η ζημιά και να τεθεί η οικονομία σε ένα πιο σταθερό και αναπτυξιακό δρόμο».
Κατά τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν αυτά που μπορούν να γίνουν είναι τα εξής:
Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναδιαρθρώσει πλήρως το τραπεζικό σύστημα, από το οποίο μεγάλο μέρος πολύ πιθανό να κρατικοποιηθεί.
Μέσα σε σημαντικές απώλειες που επιβάλλονται σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων και των πιστωτών, η ανακεφαλαιοποίηση κάποιων τραπεζών θα μπορούσε πιθανότατα να είναι εφικτή μόνο στο πλαίσιο μιας νέας νομισματικής ρύθμισης που πιθανότατα θα περιλαμβάνει και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τις διαδικασίες του προϋπολογισμούς, ιεραρχώντας τις δαπάνες προς όφελος ων κοινωνικών παροχών και κινούμενη επιθετικά στη διεύρυνση της φορολογίας και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Κατά τον Ελ Εριάν, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη ρήξη με τις ολιγοπολιτειακές και άλλες πρακτικές που έχουν κρατήσει πίσω τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει πως «ακόμα κι αν η Ελλάδα πιθανόν φύγει από την ευρωζώνη, θα είναι κρίσιμο και για κοινωνικούς και για γεωπολιτικούς λόγους, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποκοπεί από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της όσο απογοητευμένοι κι αν είναι τώρα, έχουν μια σημαντική ευθύνη. Αν είναι ανίκανοι να διατηρήσουν την Ελλάδα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε πρέπει γρήγορα να σκεφτούν ένα είδος συμφωνίας σύνδεσης».
«Κανένας δεν ευχόταν ένα Graccident. Ομως συνέβη, και το κόστος του είναι σημαντικό. Τώρα απαιτούνται να γίνουν επειγόντως βήματα ώστε να εξασφαλιστεί ότι κάποιο καλό μπορεί να προκύψει από αυτή τη φρικτή κατάσταση» καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr