''Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει'' - Τα συγκινητικά λόγια της-Ελληνίδας- πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας για την χώρα-Φωτογραφίες από την τελετή στο Τατόι

Με την συναίνεση της Ελληνικής και Σερβικής Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χθες στο Τατόι η εκταφή της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρης του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου, παρουσία του γιού της, Πρίγκιπα Διάδοχου Αλέξανδρου Β΄ και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας

Με την συναίνεση της Ελληνικής και Σερβικής Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χθες στο Τατόι η εκταφή της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρης του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ των Ελλήνων και της Ασπασίας Μάνου, παρουσία του γιού της, Πρίγκιπα Διάδοχου Αλέξανδρου Β΄ και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, της Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδος, της κόρης τους Alison Andrews, της συζύγου του γιού τους David Andrews,  Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews καθώς και της αδελφή της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, κυρίας Μπέττυς Ρουμελιώτη.



Η σεμνή επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και τον Θεοφιλέστατο Αρχιμανδρίτη Πατρίκιο.

Μετά το τέλος της τελετής, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Σερβίας που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του για τον "επαναπατρισμό" της μητέρας του, καθώς και τους παραβρισκόμενους.

 

Αριστερά: Η πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανάμεσα στους παραβρισκόμενους. Δεξιά: Ο Ζήσης Μπουκουβάλας, πρόεδρος της Life line Hellas και η σύζυγος του Άλκηστις Πρίνου με τον γιο τους Κωνσταντίνο
 

Η σύζυγός του, Αικατερίνη, ευχαρίστησε κι αυτή με τη σειρά τις τις δύο κυβερνήσεις, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική καταγωγή τόσο τη δική της, όσο και του συζύγου της. "Είμαστε περήφανοι για το ότι στις φλέβες μας ρέει Ελληνικό αίμα. Σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία άλλαξαν την Ιστορία. Μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να είστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει".



Από αριστερά: Πριγκίπισσα Αικατερίνη & πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας, με την πριγκίπισσα Ειρήνη.


Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμα και οι ΑΕ Πρέσβης Διονύσης Κοδελάς, ΑΕ Πρέσβης της Σερβίας Dragan Zupanjevac με τη σύζυγο του Borjana, ΑΕ Πρέσβης του Μαυροβουνίου Ivo Armenko, ΑΕ Πρέσβης της Ελβετίας Lorenzo Amberg, ΑΕ Πρέσβης της Ιορδανίας Saker Malkawi, ΑΕ Πρέσβης της Πολωνίας Maciej Krych, ΑΕ Πρέσβης της Ουγγαρίας Jaime Barberis καθώς και η ΑΕ Πρέσβης της Unesco κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.




Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα επέστρεψε στη Σερβία με την συνοδεία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, του Α.Ε Πρέσβη Διονυσίου Κ. Κοδελλά,  Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κύριου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σέρβου Πρέσβη στην Ελλάδα Α.Ε. Dragan Zupanjevac και θα αναμένεται στην Σερβία από τον καθηγητή Oliver Antic, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Σερβίας, τον ΑΕ  κύριο Δημοσθένη Στωΐδη, Έλληνα Πρέσβη της Ελλάδα στη Σερβία, τον ΑΕ κύριο Mete Kjuel Nielsen Πρέσβη του Βασιλείου της Δανίας, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Vicar του Hvosno Atanasije  με την ευλογία του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Παρεκκλήσι  του Αγίου Ανδρέα όπου θα τελέσθηκε μνημόσυνο από τον Παναγιότατο Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίο.



Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας αφήνει λίγα λουλούδια στο μνήμα της γιαγιάς του, πριγκίπισσας Ασπασίας.

Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 1921. Φοίτησε στο Westfield, στο σχολείο του Heathfield. Μετά την εκπαίδευση της στην Αγγλία η Βασίλισσα πήγε στο Mademoiselle Ozanne στο Παρίσι. Στις 20 Μαρτίου 1944, παντρεύτηκε το Βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας (1923-1970). Απέκτησαν ένα γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄. Η Αλεξάνδρα γέννησε τον Αλέξανδρο στη σουίτα νούμερο 212 του ξενοδοχείου Claridge’s, στο Λονδίνο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός  Sir Winston Churchill ανακήρυξε τη σουίτα, κατά τη διάρκεια του τοκετού, Γιουγκοσλαβικό έδαφος, προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη.  Σαν κόρη της Ασπασίας και εγγονή του Πέτρου Μάνου και της Μαρίας Αργυροπούλου, ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας που ήταν ελληνικής καταγωγής. H Βασίλισσα Αλεξάνδρα έφυγε από την ζωή στις 30 Ιανουαρίου του 1993 στο East Sussex της Αγγλίας.



Η σορός της βασίλισσας Αλεξάνδρας έχει φτάσει στο Βελιγράδι, και γίνεται δεκτή με όλες τις αρμόζουσες τιμές

O σύζυγος της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, Βασιλιάς Peter II μεταφέρθηκε από το Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Ιανουαρίου 2013 και η Βασιλομήτωρ Βασίλισσα Maria μεταφέρθηκε από το Βασιλικό νεκροταφείο Frogmore κοντά στο Windsor Castle του Ηνωμένου Βασιλείου στις 29 Απριλίου 2013  στη Σερβία και δέχθηκαν την μεγάλη και θερμή υποδοχή του σερβικού λαού.



Η επίσημη κρατική ταφή των Βασιλέων της Δυναστείας Karageorgevitch θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στις 10.00π.μ. έξω από το Βελιγράδι στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας στο Oplenac, www.oplenac.rs με την παρουσία της Σερβικής Κυβέρνησης, εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών, φίλων τους από όλο τον κόσμο και του Σερβικού λαού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr