Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για τα δόντια - Δεν τις φαντάζεστε!‏

Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν θετικά και άλλες που κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών μας. Δείτε ποιες είναι αυτές και συμπεριλάβετέ τες, είτε περιορίστε τες από την διατροφή σας.

Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν θετικά και άλλες που κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών μας. Δείτε ποιες είναι αυτές και συμπεριλάβετέ τες, είτε περιορίστε τες από την διατροφή σας.


Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτή η τόσο σημαντική πρόταση, ισχύει φυσικά και για τα δόντια μας, το όργανο που μας βοηθά να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε. Δώστε τους λοιπόν, λίγη παραπάνω σημασία και θα γλιτώσετε και από προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και από τις δαπανηρές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τις παρακάτω τροφές που βλάπτουν τους κυνόδοντες και τους γομφίους μας, δε χρειάζεται να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας αλλά καλό είναι να τις καταναλώνετε με μέτρο. Μια καραμέλα βουτύρου άλλωστε, μια φορά στο τόσο, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αναφέρει το clickatlife.gr.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους, ενοχοποιούνται για τις βλαβερές τους συνέπειες στα δόντια μας. Η όξινη φύση του χυμού από τα λεμόνια και τα grapefruit, οδηγεί στη σταδιακή διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ο χυμός πορτοκαλιού πάντως, προξενεί μικρότερη ζημιά. Πάντως, κυκλοφορούν στο εμπόριο χυμοί πορτοκαλιού ενισχυμένοι με ασβέστιο, που ενισχύει με τη σειρά του το σμάλτο των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση χυμών εσπεριδοειδών.

Μαλακές καραμέλες

Οι καραμέλες βουτύρου που όλοι αγαπήσαμε σαν παιδιά και ακόμα αγαπάμε, κάνουν δυστυχώς πολύ κακό στα δόντια. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αφού κολλάνε στα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τρέφονται με την ησυχία τους με την ζάχαρη της καραμέλας, να παράγουν τα κατάλληλα οξέα και να καταστρέφουν τα δόντια αναγκάζοντάς μας σε επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκτός των άλλων, οι μαλακές καραμέλες, φέρουν οι ίδιες, στη σύστασή τους, διαβρωτικά οξέα που δρουν βοηθητικά στα οξέα των βακτηρίων.

Καραμέλες

Οι κλασικές καραμέλες, μπορεί να μην κολλάνε στα δόντια το ίδιο εύκολα με τις μαλακές, αλλά ακόμα και το γεγονός ότι δεν διαλύονται εύκολα στο στόμα, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη παραμονή τους σε αυτό, δίνει άπλετο χρόνο στα βακτήρια για την παραγωγή των διαβρωτικών οξέων. Οι σκληρές καραμέλες εκτός αυτού, καταφέρνουν εκτός από την διάβρωση του σμάλτου και το -συχνά παρατηρούμενο- σπάσιμο των δοντιών, κάτι που δεν διορθώνεται ούτε με το νήμα ούτε με το καλό βούρτσισμα μετά την κατανάλωση. Και η επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η επόμενη κίνηση.

Πίκλες


Το οξύ, που παρέχεται μέσω του ξυδιού, είναι απαραίτητο για την παρασκευή της πίκλας. Το ξύδι όμως, που δίνει στις πίκλες την αλμυρή και ελαφρώς ξινή γεύση τους και τις κάνει τόσο αγαπητές, είναι αυτό που προκαλεί ζημιά στο σμάλτο των δοντιών. Καλό είναι λοιπόν, να φροντίζουμε επιμελώς τα δόντια μας μετά την κατανάλωσή τους.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην υγεία μας γενικότερα, αλλά και στην υγεία των δοντιών μας. Το μεγαλύτερο κακό όμως δεν το κάνει η ζάχαρη, αλλά τα οξέα που εντοπίζονται στα ανθρακούχα αυτά ποτά και μπορούν να βλάψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δόντια μας. Τέλος, ακόμα και τα αναψυκτικά διαίτης, κάνουν κακό στα δόντια, με το κιτρικό και φωσφορικό οξύ στα συστατικά τους. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να… ζήσετε χωρίς αναψυκτικό, προτιμήστε να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού, ώστε η τροφή να εξουδετερώνει το οξύ. Επιπλέον μειώνεται η περίοδος έκθεσης των δοντιών στο οξύ όταν αυτά συνδυάζονται με το φαγητό.

Ενεργειακά ποτά

Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό και ανθρακούχο, μια καλή εναλλακτική των αναψυκτικών είναι τα ενεργειακά ποτά. Καλύτερα, μια καλή εναλλακτική για τον ουρανίσκο σας, γιατί για τα δόντια σας είναι επίσης μια κακή επιλογή. Τα ενεργειακά ποτά, είναι όξινα, προξενώντας πολλές φορές ακόμα μεγαλύτερο κακό στα δόντια, από τα αναψυκτικά.

Κρασί

Οι ειδικοί λένε πως οτιδήποτε δεν θέλετε να λερώσει το λευκό σας τραπεζομάντηλο, δεν θέλετε να «λερώσει» και τα δόντια σας. Τα χρωματογόνα που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, παράγουν με τη σειρά τους ουσίες που αποχρωματίζουν τα δόντια. Επιπλέον, οι τανίνες του κόκκινου κρασιού στεγνώνουν το στόμα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους λεκέδες στα δόντια. Ο εχθρός, ωστόσο, δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί αλλά και το λευκό, το οποίο περιέχει οξέα, που επιτρέπουν λεκέδες από τα τρόφιμα ή άλλα ποτά να κάνουν «καλύτερα» τη δουλειά τους.

Κρακεράκια

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως είναι τα δημοφιλή κράκερ, μετατρέπονται εύκολα σε ζάχαρη μέσα στο στόμα, παρέχοντας μπόλικη τροφή στα βακτήρια του στόματος, που χαλάνε τα δόντια μας. Επιπλέον, όταν τα μασάμε, δημιουργείτε ένας πολτός που κολλάει στα δόντια και ανάμεσά τους, καταστρέφοντάς τα. Όσοι πάντως τα καταναλώνουν μια στο τόσο, δεν έχουν φόβο, πόσο μάλλον όταν φροντίζουν για τη στοματική υγιεινή τους μετά από κάθε πακέτο κράκερ.

Καφές

Οι λεκέδες που παρατηρείτε στην κούπα του καφέ αφού τον έχετε πιεί, είναι οι ίδιοι λεκέδες που παρατηρούν οι άλλοι στα δόντια σας, αφού έχετε καταναλώσει πολύ καφέ και για πολύ καιρό, χωρίς τη σωστή στοματική υγιεινή. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι λεκέδες του καφέ είναι περισσότερο επίμονοι από τους λεκέδες του τσιγάρου. Μην επιτρέψετε λοιπόν σε κανέναν καπνιστή να σας… παίξει τον έξυπνο.

Τσάι

Το τσάι που προτιμούν όσοι ενοχοποιούν τον καφέ, για τα δεινά που προκαλεί στον οργανισμό μας, έχει και εκείνο το μερίδιό του στην κακή στοματική υγιεινή. Ειδικά το μαύρο τσάι, μπορεί να λεκιάσει τα δόντια σας, περισσότερο από τον καφέ, αφού περιέχει τανίνες που υπάρχουν και στο κόκκινο κρασί. Επομένως, οι ποικιλίες τσαγιού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες, όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, δεν προκαλούν τόσο κακό, όσο το μαύρο. Να τις προτιμάτε.

Πώς να «σώσετε» την κατάσταση

Τώρα που γνωρίζουμε ποιες τροφές κάνουν κακό στα δόντια, καλό είναι να δούμε και ποιες τροφές, βοηθούν στην υγεία των δοντιών ή ακόμα καλύτερα, μπορούν να διασώσουν την υγιεινή του στόματος όταν έχει ξεφύγει του ελέγχου μας. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, τότε ήδη τρώτε κάποιες από αυτές τις «καθαριστικές» τροφές.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Η τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών, ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο είναι ένας τρόπος φυσικού καθαρισμού του στόματος από τα οξέα που δημιουργούν τα στοματικά βακτήρια. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, που ενισχύει τα δόντια. Τέλος, μερικές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, περιέχουν ξυλιτόλη, που από μόνη της περιορίζει τη δράση των βακτηρίων.

Νερό

Το νερό, όπως και το σάλιο, βοηθά στο φυσικό καθαρισμό των δοντιών από τα σάκχαρα και τα οξέα. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει τα δόντια από τη διάβρωση και περιέχεται μάλιστα και σε μερικές οδοντόκρεμες και οδοντικά διαλύματα. Το νερό λοιπόν κάνει καλό και στα δόντια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι βασικές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών, αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας. Το ασβέστιο φροντίζει για το σμάλτο των δοντιών, όπως φροντίζει και για τα κόκκαλα του σώματος. Τα τυριά μάλιστα, περιέχουν καζεΐνη, που σε συνδυασμό με το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο, στην διατήρηση της υγείας των δοντιών αλλά και στην «επισκευή» του χαλασμένου σμάλτου.

Φυτικές ίνες

Τα φυλλώδη λαχανικά και γενικότερα οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πέραν όλων των καλών που προσφέρουν στον οργανισμό, επειδή απαιτούν παραπάνω μάσημα από τις άλλες τροφές, κάνουν πολύ καλό και στα δόντια. Το σάλιο που ενεργοποιείται με το μάσημα και τα κομματάκια από τα λαχανικά, καθαρίζουν τα δόντια και κάθε γωνιά του στόματος, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι καλές για τα δόντια καθώς περιέχουν φυσικό λευκαντικό δοντιών. Δοκιμάστε να πολτοποιήσετε μερικές, προσθέστε και λίγη μαγειρική σόδα και απλώστε το μίγμα στα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Μετά από πέντε λεπτά καθαρίστε, χαμογελάστε και θα δείτε ότι το χαμόγελό σας θα είναι πιο λευκό. Μην ξεχάσετε όμως να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα, για τους σπόρους της φράουλας που θα τρυπώσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Αυτοί οι σπόροι αν ξεχαστούν εκεί, δεν θα λειτουργήσουν λευκαντικά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr